Passzív ill. korhatáros kérdés a felsőoktatásban?!
Nem tudja valaki, hogy ha az egyetemi tanulmányaim megkezdése előtt halasztottam két félévet. Tehát van 2 félév passzívom, akkor ez is beleszámít már a kivehető félévek közé. Alapból úgy tudom 2 félévet vehet ki az ember egyetemi tanulmányai során. Arra lennék kíváncsi, hogy lehet-e még kivenni további kettőt, vagy sem olyan esetben ha már két passzívom volt a tényleges egyetemi tanulmányok megkezdése előtt.
Másik kérdésem pedig az lenne. Többször hallottam olyat hogy 25 éves korig ingyenes az egyetem. Nah most ha valaki tanulmányai során tölti be a 25. életévét, de még államilag finanszírozottan tanul, akkor is mivel betöltötte a következő félévben átcsoportosítják fizetősre? Mert szerintem úgy volna a logikus, ha túllépi a támogatott félévek számát (bsc 7 félév, vagy még +2 ha csúszik az illető) csak akkor kerülne át.
Legjobb tudomásom szerint az első diploma ingyenes. 25 éves korig a tartásdíj meg a családi pótlék jár....
A passzí félévvel kapcsolatban az egyetemi szabályzatot és a Tanulmány /Dékáni hivatalt kell kérdezni.
#2-es vagyok.
Itt egy kicsit érthetőbben:
Tehát ahogy az előbb írtam, majd miután megkezdted a tanulmányt, az első lezárt félév után mehetsz passzívba. De nem csak 2 félév (csak egybefüggően nem lehet több), akár minden lezárt félév után elmehetsz egy évre! A passzív nem számít a 12 ingyenes félévbe sem bele.
"Én úgy tudom, hogy 12 félév az ingyenes, akár 100 évesen is."
Komoly?
Akkor el lehet végezni 2 főiskolát ingyenesen?
#4-nek.
A felsõoktatási törvény egy(!) diploma megszerzését támogatja. Aki a felsõoktatásban részt kíván venni, és felvételt nyer államilag támogatott képzésre - 12 félévet támogat az állam.
A 12 államilag támogatott félév a kétciklusú képzési rendszerben azt jelenti, hogy egy bachelor és egy hozzá tartozó mester diploma ingyen megszerezhetõ. Az alap és a mesterképzés mellett ingyenesen elvégezhetõ még egy felsõfokú szakképzés is, ha belefér 12 félévbe.
Ahol eleve 10-nél több a félév (pl. orvosi), ott nem 12, hanem 14 félév a támogatott.
Mivel már halasztottál 2 félévet nem tudsz csak még 2 félévet. Összesen 2 ÉV halasztható......
Felsőoktatásba való jelentkezésnek nincs felső korhatára hallottál már arról,hogy kb 10 éve volt egy 70 éves bácsi akit felvettek a jogra?
EGY diploma támogatott az összes többi fizetős.
#7-nek.
Teljesen jó, most is így van. Itt a törvényszöveg (a most hatályos)
Ennek a 32-33. §-a a képzési rendszerről, a 49. §-a a szüneteltetésről, az 53-56. § a finanszírozásról szól.
Amit írtam, hogy csak egy diplomát támogatnak államilag, azt viszont nem találtam a szövegben.
Lesz majd némi változás szeptembertől, ez a cikk ezt boncolgatja:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!