Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Az artériában vénás vér...

Az artériában vénás vér (=CO2-ben gazdag) áramlik a szív pitvara felé? Ez az ütőér, vagy a verőér?

Figyelt kérdés
2012. máj. 12. 18:43
 1/7 anonim ***** válasza:
75%

Az artéria, ütőér, verőér kifejezés ugyan azt takarja.

Mind a három a szív pitvara felé vezető ért jelenti. A nagyvérkörben artériás vér van benne, a kis vérkörben meg vénás.

2012. máj. 12. 18:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

artéria=ütőér=verőér

a vénában CO2 dús vér folyik, az artériában O2 dús.

Kivéve a tüdő ereit, mert ott a tüdővénában oxigén dús, a tüdőartériában CO2 dús vér áramlik. Tehát pont fordítva, mint ahogy azt az első mondatban írtam. DE ez csak a TÜDŐ ereire igaz.

Továbbá az artériák mindig a kamrákból vezetnek KI, míg a vénák a pitvarokba ömlenek BE. Vagyis artériának hívunk minden szívből kivezető eret, és vénának minden szívbe bevezető eret.

3/7 anonim ***** válasza:
100%

Vagyis inkább úgy mondom, hogy a nagyvérkörben O2-ben gazdag vér van benne, a kisvérkörben meg CO2-ben gazdag.

Mert ilyen szempontból artériás meg vénás vérről beszélni hülyeség.

4/7 A kérdező kommentje:
de akkor az artériában nem vénás vér folyik? (mert én ezt írtam a füzetembe)
2012. máj. 12. 19:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Nem.

Az artériában "artériás" vér folyik, a vénában meg "vénás".

2012. máj. 12. 19:30
 6/7 A kérdező kommentje:
köszönöm
2012. máj. 12. 19:56
 7/7 anonim ***** válasza:

Már leírtuk!

Attól függ, hogy melyik artériáról beszélünk.

A tüdőartériában CO2-ben gazdag "vénás" vér van.

2012. máj. 12. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!