Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ki szerint rossz a mostani...

Ki szerint rossz a mostani érettségi rendszer?

Figyelt kérdés

Rengetegen szidják, nem értem miért. Igaz, nem ismertem az előző rendszert, úgyhogy nincs viszonyítási alapom.

De ha magamból indulok ki, akkor nem rossz ez így.

Például sokan mondják, hogy például aki jogi pályára készül, annak minek kell tudnia Pithagorsz-tételét. De hát tulajdonképpen nem kell:) Mivel (egyelőre) ott van a lehetőség a duplázásra. Én orvosira készülök, bioszból/kémiából emeltezem, és duplázni szeretnék. Ergo az összes többi tárgyból elegendő a 20%, vagyis, hogy ne bukjak meg. (Nem mintha ennyire minimalista lennék:)

Nem beszélve arról, hogy azért szerintem van egy alapműveltségi szint, amit nem árt elsajátítani, akármilyen területen is helyezkedik el később a' ember:)

2012. máj. 12. 17:16
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

tökéletesen egyetértek:)

Viszont ezzel együtt azt mondom, hogy jó lenne, ha mindenki azokat a tantárgyat tanulhatná emelt szinten gimnáziumi tanulmányai során, amelyekkel később tovább szeretne menni.

Példádul ha én orvosira/állatorvosira jelentkezem, akkor az óraszámaim nagy részét a biológia, kémia, esetleg fizika tegye ki. És tényleg úgy tanítsanak, hogy hasznos is legyen. Emellett persze humán tárgyak meg matek is kell, de alacsonyabb óraszámban. Például egészen felesleges volt anno 3 órán keresztül vennünk a huszita felkelést, amikor kb. annyi maradt meg bennem, hogy kik azok a husziták, és ennek a reformációs mozgalmakhoz volt köze Csehországban a XV. században. Ennyi szerintem részemre bőven elég is, mivel úgysem emelt szintezem töriből:)

Olyan osztályokat nálunk is indítottak, ahol elvileg a nyelveket tanulták emelt szinten, mégsem ért semmit, mert a nyelvtanárok 80%-a csapnivaló, így nem mondhatják el a nyelvesek, hogy sokkal jobbak lennének pl. angolból, németből stb., mint mi.

2012. máj. 13. 13:09
 22/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem az 500 pontos rendszer jó. Az egyetlen baj a pluszpontokkal van szerintem. A hátrányos helyzetért csomóan kapnak pluszt, pedig csak papír van róla.

Mi az istenért tanulnád nagyobb óraszámban a bioszt meg a kémiát? Ha így is felvesznek az egyetemre és ott mindent megtanítanak az alapoktól újra. Igenis a gimi a tantárgyak széles spektrumáról szól.

Az emelt biosz miért lenne tele embertannal: Biológia, nem orvostudomány a neve.

A növénytan és az ökológia pedig egy leendő orvosnak is fontos, sok összefüggésre lehet rájönni.

Nem egyes tantárgyak feleslegesek, hanem azok az órák,amiken semmit se tanítanak: tehát felesleges bejárni egy olyan órára, ahol tanítás helyett csak duma megy a semmiről.

Én emelném a 2-es határát, ne legyen érettségije a hülyének.

2012. máj. 13. 18:21
 23/28 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem alapvetően jó az érettségi rendszere, egyetlen dolog, ami nekem érthetetlen, és az az érettségi tantárgyak száma:

Aki pl. orvosira akar menni, annak biológiából ÉS kémiából/fizikából is le kell érettségizni a kötelező tárgyak mellett, ráadásul egyiket emelt szinten. Ez a kötelező érettségi tárgyak +2 "választható". Ezzel szemben pl egy mérnöki szakra felvételiző mondjuk matek + informatikából vizsgázik, ami csak 1 választható tárgy.

A másik oldalról meg itt vagyok én, aki tavaly érettségiztem és jogra mentem, én magyart + törit, szóval 2 amúgy is kötelező tárgyat dupláztam, de mivel kell az 5 tárgy a bizonyítványhoz, ezért le kellett érettségiznem még valamiből, amiből a 20% bőven elég lett volna. (azért több lett :D )

Szóval azt kéne megoldani, hogy ne legyen különbség ebben a tekintetben, hogy valakinek többől kell vizsgáznia, mint másnak, a harmadik meg teljesen feleslegesen érettségizik +1 tárgyból.

Én szívem szerint csak duplázással engedném a pontokat számolni, hogy ne lehessen épphogy 3-as matek érettségivel mérnöknek menni, mert jó a töri-magyar-angol érettségije, és jó pontokat hoz év végi jegyeiből. (megtörtént ismerőseim között)

Emellett a 20%-os minimum szintet felemelném kb. 50-60%-ra mindenből.

2012. máj. 13. 22:49
 24/28 anonim ***** válasza:
45%

Az utolsó által említett problémát szerintem csak annyival kellene megoldani, hogy minden szakra kötelezővé kellene tenni az emelt szintű érettségit. Aki egy emeltet nem vállal be, az ne menjen továbbtanulni.

Az érettségi határt viszont nem szabadna ennyire drasztikusan megemelni. Én is nevetségesnek tartom a 20%-ot, de manapság már egy takarítónőnek is kell az érettségi papír.

Én inkább a minimum ponthatárt emelném fel a felsőoktatásban minimum 300, de inkább 350 pontra.

2012. máj. 13. 22:54
 25/28 A kérdező kommentje:

jövő évtől be lesz vezetve a kötelező emelt szintű érettségi.

Amúgy igen, ebben "túl sok tárgyból kell érettségizni" problémában van valami. Én a nyelvet letettem előre, de még így is maradt most magyar,töri,matek-biológia,kémia.

Írásbelivel nincs is probléma, őszintén szólva nemigazán izgattam magam a kötelező tárgyak miatt. De azért a szóbelire felkészülni 3-4 hét alatt az húzós lesz:S Ennyi tárgyból. Görcsbe rándul a gyomrom, ha csak belegondolok:S

2012. máj. 14. 01:29
 26/28 anonim ***** válasza:
51%
Jövőre eltörlik az előrehozott érettségit. Az lesz szép: magyar, matek, töri, nyelv, emelt biosz, emelt kémia annak, aki orvosira megy. Az már tényleg túlzás kicsit.
2012. máj. 14. 09:54
 27/28 A kérdező kommentje:
neeee. ez komoly?:O
2012. máj. 14. 11:06
 28/28 anonim ***** válasza:
100%

Az emeltet nem minden szakon vezetik be. Azt meg nem hallottam még hogy eltörlik az előrehozottat.

Egyébként a közép szóbeliktől nem kell félni. saját tanáraid, előre megadott tételek. Nem fog senki szívózni. Még az a tanár is megpróbálja a legtöbbet kihozni belőled, aki 4 éven keresztül utált.

De megjegyzem, hogy nekem az emelt bioszról is ugyanezek a tapasztalataim. Velem nagyon rendesek voltak.

2012. máj. 14. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!