Államilag támogatott félévek MÉG MINDIG. Tehát, akkor a 12 félév az okés. Kivételt képeznek-e ez alól olyan képzések, amik alapból 8 félévesek (pl. BME Építőmérnöki kar, sat)? És az MSc-re akkor megvan külön a keret (3, vagy 4 félév meg 2)?
Végigolvastam a vonatkozó kérdéseke-válaszokat. Még mindig nem világos. Én régebben megnéztem valahol, és igen, így volt. KÜLÖN van Bsc és Msc-re támogatott félévek száma, és mindkettő a képzés ideje +2 félév. Tehát konkrétan: 4 éves képzésemből (8 teljes félév) lett 10 félév. (ingyen, ugye 8 +2). Mennék msc-re, az 3 félév. Arra elvileg, van 3+2 félévem. De ha vonatkozik a szumma12 féléves szabály, nemhogy 5 félév van ingyen, még egyet fizetnem is kellene.
Ugyanígy nem jön ki a matek a 7 féléves képzésekkel sem. Ott ugyanis 7+2=9 Bsc-re, amit ha kihasználsz, a 4 féléves (ha jól tudom) Msc-n már egyet fizetned kell.
Összesen 12 államilag finanszírozott féléved van. Az alap- és a mesterképzésedet is megtoldhatod a képzési időn túl max. 2 félévvel, de összességében nem mehetsz 12 fölé.
Tehát, ha a BSc-t 8 félév alatt végzed el, akkor MSc-re már csak 4 marad.
Ez alól csak azok az osztatlan képzések kivételek, ahol a képzési idő több, mint 10 félév.
Hát, köszönöm... De akkor is van egy kis bibi, vagyis nemtudom.
Mert ha 8 félév a Bsc., 3 az Msc., akkor az 11. Vagyis 11 féléves lenne a képzésem alapideje. És ami jár mindenkinek, mindenképp, a 2 extra félév, az így nekem pl. nem jár, ha megyek mindkettőre. Egyébként, be fogok menni valami.. nemtudom, Kth-ba, kht-be, diák... valamibe, és megkérdezem. Hátha másnak is hasznos lesz. De addig várok válaszokat, max ott még konkrétan rákérdezek dolgokra.
Persze bemehetsz akárhová panaszkodni, kérdezősködni, de a 12 félév akkor is 12 félév marad.
Nálunk a tanárszakosok szívnak, mert nekik is 6 félév az alapszak, de 5 félév a mester. Tehát csak egy félévet csúszhatnak, utána fizetniük kell. És bizony fizetniük kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!