Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen művészetet érdemes...

Milyen művészetet érdemes manapság űzni? Miért?

Figyelt kérdés
A lehúzó véleményeket kérem mellőzni.

2012. máj. 2. 19:21
 1/10 Andizsuzsi ***** válasza:
Nem is értem a kérdésedet. Mi az, hogy érdemes? És mi az, hogy művészetet űzni? Ha anyagilag gondolod, semmilyent. Egyébként meg azt, amihez tehetséged és érdeklődésed van. De ilyen kérdés után gondolom egyik sincs.
2012. máj. 2. 21:31
 2/10 A kérdező kommentje:
Amennyiben nem világos a fenti kérdés, javasolt a Magyar értelmező kéziszótár használata. Több hozzáfűzni valóm nincs, az utolsó mondat kommentálására egyszerűen kár pazarolni a betűt. Nem szeretnék tőled több hozzászólást kapni, köszönöm. Ha pedig valaki valóban tudna válaszolni, annak igazán örülnék!:)
2012. máj. 3. 16:33
 3/10 anonim válasza:
a művészetet nem "űzni" szokták, és nem azért mert "érdemes". Ha egyáltalán ilyen kérdés fogalmazódott meg benned, akkor valami baj van.
2012. máj. 3. 18:44
 4/10 A kérdező kommentje:
Több művészeti ágazat is érdekel, többel is volt/van kapcsolatom, de nem tudok választani, tehát így az lenne a megfelelő, ami azért nem éhhalál közeli bérezéssel jár együtt. Nem csak a hazai viszonylatok érdekelnek.
2012. máj. 3. 19:05
 5/10 anonim válasza:
ja értem. hát, ha van valami amiből nehezen lehet megélni, az a művészet. akik jól keresnek azok általában a divattervezők, fotósok, grafikusok. persze ehhez jól ismertnek is kell lenned.
2012. máj. 3. 19:17
 6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!:)
2012. máj. 3. 19:21
 7/10 anonim ***** válasza:

Mint művész családból származónak (apám festőművész), úgy érzem van egy kis jártasságom a témában.

Ha (csak) művészetből szeretnél megélni, azt tényleg érdemes elfelejteni manapság, itt hazánkban. Minden művész ismerősöm, és akiket apám kinevelt, dolgoznak mellette mást, így tudják fenntartani magukat. Nagyon kevesen vannak, akik valóban ebből élnek és befutottak, de ők is kicsit eladták a lelküket. Általában érdemes több lábon állni, mellette elmenni tanárnak. falfestőnek, vagy ami a legfontosabb ipar szinten űzni a művészetet.

Pl festészet - tömegképek akvarell

fotó/videó - esküvőzés

divat - kütyük ékszerek, piacolása

...

Nos én fotó/videó/animáció téren mozogtam sokáig, és nagyon tetszik a kifejezőképessége. Sok munkám is volt. Sajnos a melókkal mindig sok a szívás és elveszi az "ízét" az egésznek. Onnantól megélhetés lesz és bele lehet fásulni Ezt is lehet jól csinálni, csak itthon iszonyat nehéz.

Részemről a helyzet, én nem szeretnék belefásulni, szeretném önkifejező szenvedélynek megtartani. Ezért mentem el programozónak tanulni, majd biomérnöknek. 5 évembe telt átképezni magamat humános emberből, de talán sikerül :)

Szóval összegezve, mint életpálya önmagában nem jelent sok kilátást. Viszont ha fel akarod fedezni magad akkor vágj bele több ágazatba is. Pl mi rendszeresen szoktunk nyáron tartani egy nyaralóban alkotó napokat. Viszünk sok kaját piát, aztán elkezdünk mindenféle finomságokat sütni (konyhaművészet) van fafaragás, festegetés, grafika, a lányok varrhatnak, van egy bőrmíves srác, lehet fotózgatni... most vettünk leselejtezett írásvetítőket, amire 30x30-as üveglapra mindenféle elvont ábrákat lehet festeni üvegfestékkel, és egy teljes épület falát be lehet vetíteni pár vetítővel.

Utóbbi nagyon izgalmas és új terület, fényfestésnek hívják. Ráadásul aki jó, az mellékkeresetként akaszthat némi pénzt is belőle, mert mindenhol keresettek a jó fényfestők rendezvényekre.

Sok sikert :)

2012. máj. 4. 08:36
 8/10 anonim ***** válasza:

Még annyit, ha érdekel a fényfestős dolog keress rá facebookon, hogy Fényszórók

Hihetetlen dolgokat csinálnak, és egyre keresettebbek, külföldre is járkálnak különféle rendezvényekre. Tény, hogy először papíron kell megtanulni rajzolni :)

2012. máj. 4. 08:43
 9/10 anonim ***** válasza:

Tegnap 19:17-re válaszolva. (előbbi válaszoló vagyok már harmadszor)

Egyik lány ismerősöm divattervező akar lenni. Hát az nem megy csak úgy, baromi jól kell rajzolni hozzá, sok ruhát varrni stb, MOME-ra érdemes járni, csak hát oda, hogy felvegyenek már nagyon jónak kell lenni. Pesten van benne lehetőség, de szerintem baromi nehéz ebben jónak lenni.

Fotózás: mint ipar, ebből ugyan jól lehet élni, és nem is sok idő megtanulni a technikát, viszont egyedül belevágni, ahhoz egy több milliós stúdió kell, ráadásul órán száján fotósokba botlik az ember, aki egy DSLR kamerával rendelkezik az már "fotós"... Nagyon nagy a konkurencia.

Filmezés: Ez is necces, nagyon profi menő ismerősöm, animációval és utómunkával foglalkozik. Hát néha őneki sincs melója, vagy nem fizetik ki, félig megcsinálja és újra kell dolgoznia az egészet. Stresszes pálya ez is.

Zene: Mák kell, hogy befusson az ember egy zenekarban. Vagy jónak lenni, és klasszikusokat játszani szimfonikusokban.

Grafikus: Ide olyan kézügyesség és rajztudás kell, ami sok sok éves gyakorlással tanulható meg + ebből is van konkurencia rendesen. Érdemes kombinálni webdizájnnal, ami felkapott mostanában. PC-hez, grafikus szoftverekhez 100%-ban érteni kell.

Mindez külföldön?

Külföld érdekes kérdés, úgy kimenni, hogy majd csak lesz valami, az elég necces. Érdemes egy kis tőkével kimenni, de minimum itthoni munkatapasztalattal. Bizony külföldön más a helyzet mint itthon, de jól meg kell gondolni mibe vág az ember, mert ott sincs kolbászból a kerítés. Emelt fővel kell kimenni,szaktudással nempedig csöves szegény magyarként, akit lenéznek.

De egy a lényeg, előbb utóbb úgy is kell mellé valami második állás, több lábon kell állni. Ez a legfontosabb.

Erre kellett rájöjjek ennyi idő alatt, és ezért döntöttem 5 éve, hogy átképzem magam mérnöki területre. Elég beteg ötlet volt 2-es matekkal, úgy hogy végig lesz*rtam a gimiben :D... de most jó úton haladok már és rájöttem a programokban, mérnöki dolgokban is ki lehet élni a kreativitást (bio területen meg főleg.. Implantátumok, robotok, látóegységek stb...) + ha jól keres az ember, élhet a szenvedélyének szabadidejében, úgy hogy nem fásul bele.

2012. máj. 4. 09:13
 10/10 A kérdező kommentje:
A te válaszaidat is nagyon köszönöm!:D Engem leginkább olyan ágazat köt le, amiben szerepelni lehet (zene, színészet), a többi inkább hobbi.:)
2012. máj. 4. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!