Akinek nincs diplomája, azokat miért nézik le egyből?
Sziasztok!
25 éves vagyok, és nincs diplomám. Nem jártam se fősulira, se egyetemre. Érettségi után elvégeztem egy 2 éves felsőfokú OKJ-t, logisztikai menedzser szakon.
Azt tapasztalom általában, akár munkakeresés közben, akár az ismerőseim között, akár itt a kérdéseket olvasgatva, h sokan lenézik azokat az embereket, akik nem jártak egyetemre/főiskolára, illetve nincs diplomájuk.
Nyilván én is mentem volna, ha lett volna rá lehetőségem. Sajnos akkor nem volt rá anyagilag lehetőségem. Szeretnék levelezőn majd elvégezni vmilyen szakot a későbbiekben.
A konkrét kérdés az lenne, h miért kell lenézni egy olyan embert, akinek nincs diplomája? Attól még ugyanolyan ember mint bárki más. Sokan arra verik magukat h nekik ilyen-olyan diplomájuk van, ezért ők az "Istenek".
Egy példa: Ismerősöm informatika szakot végzett nemrég. Úgy kapott diplomát, h szinte totál hülye az informatikához. Se a szoftver, se hardver rész nem megy neki. 1 hete elromlott a gépe, és nekem siránkozott h nem tudja megcsinálni, mert nem ért hozzá. 1 óra alatt megcsináltam neki, pedig még végzettségem sincs, és nem is tanultam ilyen szinten soha. Poénból mondtam neki h érdekes h én csináltam meg, mikor ő a diplomás ebből. Erre fellengzősen annyit tudott csak hozzáfűzni, h ő is meg tudta volna csinálni, csak nekem akart bizonyítási lehetőséget adni. Pff..
Előre is köszönöm a válaszokat!
37 vagyok.
2 kicsi gyerekem van. Informatikában dolgozom egy nagy multinál, elismert vagyok, beszélek 2 idegen nyelven. Nincs diplomám. DE sosem késő, én főiskolára járok 3-éves, és egyetlen tárgyammal sem vagyok elmaradva. Szeretném hogy meglegyen az a papír. Szerintem semmivel sem vagyok/leszek több ha le diplomázom. Rendelkezem nemzetközi Cisco minősítésekkel, külföldön, például magasan tesznek rá, hogy van-e diplomám, ha mondjuk Cisco mérnök vagyok, vagy MS mérnök. Szvsz. ez a lenézés dolog egy Magyar sajátosság.
Na ez az, amit nem hiszek, h infos diplomat ugy kapott, h nem ert a gephez.
Amug meg azert, mert sokan tudjak magukrol, h luuzerek es a diplomaval akarnak kompenzalni aztan ahogy megszerzik ugy erzik mist mar ok a valakik es szova is teszik.
Raadasul pont azokra jellemzo, akik bufeszakon vegeztek, itt az oldalln meg ugy tapasztalom, h a nokre jellemzo.
Total baromsagot ir, ezt meg is mondom neki, azran mivel jon?h neki x,y diplomaja van szal en csak maradjak csendben.
Az, h esetleg nekem is lehet arrol mar elfelejtkezik.
Diploma nem egyenlő a műveltséggel, orvosok között is van egy csomó tapló, pedig azok tényleg tanultak.
Nekem is van mérnök ismerősöm, aki nem tud számolni. Ami a melóhoz kell azt a gép megcsinálja, a sulit valahogy túlélte.
Egyébként van diplomám csak nem mérnök/orvos/jogász, engem emiatt néznek le, még a szakmunkások is kiröhögtek, hogy ilyen minek, azt sem tudják mit lehet vele csinálni. Hiába tanultam matekot/bioszt, amíg 1,5 évig nem volt munkám, csak egy felesleges diplomás semmirekellő voltam egy csomó ember szemében.
Nem dühöngj Kérdező!
Én most végzek a főiskolán, és naponta szídom, szemen köpöm magam, hogy, hogy lehettem ekkora hülye, hogy főiskolára mentem. Egyébként engem is kiröhögnek a szakom miatt, sőt szerintem jogosan. Még saját tanáraink, és mondták, mit akarunk ezzel a szakkal. A szakmai gyakorlatomom a főnökőm, is kérdezte, hogy mit akarok ezzel?
Szóval ma már egy diploma csak is elhibázott döntés az ember életében, mivel túl nagy a konkurencia, és nincs munka se az országban. Külföldön meg csak is cseléd lehetsz. Szóval én jelenleg csak egy ördögi kört látok, amiből a ki út vagy a hideg burkoló, vagy a szobafestő, asztalos szakma lehet.
24/F
Nem dühöngök, annyira azért nem idegesített fel a téma:) Csak nem értem azokat az embereket, h mi alapján néznek le másokat. Elhiszem h többet tanultak nálam meg ilyenek, de attól még nem kell sztem senkit lenézni.
A másik téma amit furcsállni szoktam, amikor egy diplomás ember azért nem jön össze egy neki tetsző nővel/férfivel, mert annak nincs felsőfokú végzettsége. Ebben a témakörben is mennyi kérdés volt ezen az oldalon. Nem tudom az ilyen emberek h tudnak így gondolkodni.
"Nem lehet, hogy érzékeny neked a téma ezért rögtön észreveszed a kritizálókat?"
Annyira azért nem érzékeny, mert szerencsére jó munkám van így OKJ végzettséggel is, szal ilyen téren semmi gondom, csak magával az ilyen emberek viselkedésével.
"szerencsére jó munkám van így OKJ végzettséggel"
Ennek kell örülni!! Sokaknak még munkájuk sincsen se diplomával, se semmivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!