Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ez pontosan hogy is van...

Ez pontosan hogy is van (matek képlet)?

Figyelt kérdés

Most fogunk vizsgázni matekból, és egy egyszerűnek tűnő dolognál megakadtam. A függvények ábrázolásánál tartunk, és egy képlet kiszámolása okozza a gondot, pontosabban hogy nem értem a szabályát.

Sajnos nem tudok hatványjelet az x kitevőre, így az idézetjelet használom.

Szóval a probléma, például:

y=x"-6x+8

Eddig úgy tudtam úgy kell ezt rendes alakká formálni (hogy utána lehessen ábrázolni), hogy az x melletti számnak először a felét, majd a dupláját vesszük.

Valószínűleg ostoba gondolat, de legtöbbször ez a "szabály" érvényesül, viszont órán egyszerűen olyan megoldások születtek, amelyekre még ötletem sincs.

Az előbbi számsort tehát én így oldottam meg:

y=x"-6x+8

y=(x-3)"-12+8

y=(x-3)"-4

A helyes megoldás viszont: y=(x-3)"-9+8=(x-3)"-1

Miért 9-é alakul? Gondoltam, talán a 3-as szám második hatványa miatt, de más feladatnál viszont csak a duplája lesz a szám.

Egy másik példa, ahol aztán végképp elvesztettem a fonalat, ez már egyből a helyes megoldás lesz:

y=-x"+6x-8

y=[x"-6x-8]

y=-[(x-3)"-1]

y=-(x-3)"+1

Kicsit elvagyok tévedve. Köszönöm előre is a válaszokat.

2012. márc. 18. 13:06
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Ezt a műveletet úgy hívják, hogy teljes négyzetté alakítás.

Amikor alakítod,nem a szám dupláját kell kivonni, hanem a négyzetét.(amúgy így szokták jelölni azt, hogy 'a a négyzeten' = a^2) Hogy miért? Vegyük azt az azonosságot, hogy (a+b)^2. Ennek a megoldása ugye a^2+2*a*b+b^2

És most gondold át, hogy amikor Te négyzetté alakítassz, akkor a zárójelen belül lesz feleslegesen egy b^2, ezért azt ki kell vonni.

A példáid szerint:

1) x^2-6*x+8

Első lépés: az X kitevőjét felezed, zárójelezel, majd négyzetté emelsz: (x-3)^2

Második lépés: Mivel ennek az értéke x^2-6*x+9, amiben feleslegesen van a 9, ezért kivonod, így ezt kapod: (x-3)^2-9+8

Hamradik lépés: Összevonod, így kijön eredménynek, hogy (x-3)^2-1

Megjegyzés: Mivel a 2-nek a duplája és a négyzete is 4, ezért gondolod azt, hogy itt a dupláját vonod ki.

2) -x^2+6*x-8

Első lépés: Kiemelsz -1-et: -[x^2-6*x+8]

Második lépés: Ellenőrzöd, hogy nem rontottad-e el(fejben felbontod a zárójelet)

Harmadik lépés: innentől ugyanazok lesznek, mint az előző feladatban, tehát: -[(x-3)^2-9+8] = -[(x-3)^2-1]

Ezután felbontod a zárójelet: -(x-3)^2+1

Ha nem értesz valamit, kérdezz. :)

2012. márc. 18. 13:17
 2/2 A kérdező kommentje:
Tökéletesen leírtál mindent, nagyon szépen köszönöm!
2012. márc. 18. 13:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!