Düh helyesírás | "düht" vagy "dühöt"?
A düh kiejtése "dü", tehát a "h"-t ejteni akkor kell, ha a toldalék magánhangzóval kezdődik.
Ha a "düh" szót egy mondatba tárgyként szeretném elhelyezni egy mondatban, és a tárgy ragja "t", ami nem kezdődik magánhangzóval, elvieg a szó helyes írása "düht", viszont rengeteg helyen láttam a "dühöt" formáját a szónak, valamint neten a "cseh" + "t"-t együtt helyesnek "csehet"-et titulálják, de kérdem, hogy miért? Mi ok van rá, hogy odarakjuk azt a kötőhangot, ha nem nehezíti meg a kiejtést a "cset" a "cseHet" helyett.
Ugyanez az eset a "düt" a "düHöt" helyett.
Hivatalosan melyik forma helyes?
*A düh kiejtése "dü"
Mióta? Magyarban minden betűt kiejtünk.
Kíváncsi lennék a kiejtésedre, ha tényleg mindig minden egyes betűt kiejtenél. EgéSZSég, áTCipel stb.?
A második hozzászólónak: Azt, hogy "düt" mért nehéz kimondani? Egy cseh emberre is azt mondjuk hogy "cset".
/idézőjelek közt fonetikusan írtam/
Egy cseh emberre nem azt mondjuk, hogy cset, hanem azt mondjuk, hogy csehet.
Ugyanúgy nem azt mondjuk, hogy düt, hanem azt mondjuk, hogy dühöt.
Düh, dühök, dühöt, dühös, dühöng,
Értelmetlen a cset és a düt is.
A düh kiejtése nem dü, hanem düh!!!
A cseh kiejtése nem cse, hanem cseh.
Honnét szedsz te ilyen ...
düh, cseh - ejtjük a hát a végükön.
egészség, átcipel - ezek teljes hasonulások, nem hangok eltűnése!
a dühöt és a csehet a helyes. írd be google-ba a helytelen formát, javaslatnak fogja kiadni a helyeset.
Tisztában vagyok a teljes hasonulás fogalmával, a példákat a "magyarban minden betűt ejtünk"-re írtam válaszként.
"düh, cseh - ejtjük a hát a végükön."
"A céh, cseh, düh, juh, méh, pléh, rüh stb. névszóban a h-t csak akkor ejtjük, ha a toldalék magánhangzóval kezdődik, vagy magánhangzóval járul a tőhöz. A kiejtésben tehát néma a h ezekben: cseh, Csehszlovákia, csehnek, csehvel, csehtől; méh, méhkas, méhnek, méhvel; juh, juhval, juhtúró, juhakol; stb. – Hangzik a h ezekben: csehek, csehet, csehül; méhek, méhes; juhok, juhász; stb. – Az írásban azonban, mint a példák is mutatják, a szavak minden alakjában jelen van a h."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!