Lehet egy ÜGYVÉD JÓ EMBER?
Abból indulok ki, hogy ő akárhogy is nézzük valakinek rosszat csinál.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Három embert megkérdeznek, mennyi 2*2?
A mérnök válasza - Micsoda hülye kérdés, hát természetesen 4.
A kereskedő válasza - Az ugyebár attól függ, hogy adom, vagy veszem.
Az ügyvéd válasza - Magának mennyi lenne jó?
Na ezután döntsd el, hogy lehet-e jó ember?
Persze, a nekrológja szerint igen... :-D
Érdekes, mert neked lehet, hogy segít a problémádon, de egy másik embernek viszont adott esetben rosszat tesz.
Most akkor semleges ?
El fogok gondolkozni rajta.
Lehet.
"akárhogy is nézzük valakinek rosszat csinál"
Az ügyvéd a bírósági tárgyalások szerves része, feladata meggyőzés. A tárgyaláson a végső ítéletet azonban a bírói hatalom hozza meg, az ő feladata a törvényes keretek betartása, igazságtétel. Tehát ilyen alapon a bíró tesz rosszat minden per-vesztessel. De különben én nem tartom helyesenek ezt a nézőpontot, hiszen rosszat csak akkor tehet, ha a vádlott bűnösnek találtatik a vádpontokban, azaz a törvényel ellentétesen cselekedett. Azzal a törvénnyel, amelynek nem ismerte nem mentesít a büntetés alól. Tehát valójában az ember (nevezzük vádlottnak) tesz rosszat saját magával mikor elköveti a bűneit, vét a törvény ellen.
Tudom, ahogy ezt leírtam kicsit bonyolult lehet, meg a valóságban sajnos nagyon gyakran nem is működik jól a rendszer, de az alapja ez. Különben meg én nem ismerek túl sok ügyvédet akit emberileg tisztelni tudnék, de valahol eldugva a Föld-golyó valamely pontján biztos élnek "jó" ügyvédek is...
Ajánlom figyelmedbe a "Ne bántsátok a feketerigót!" c. filmet: [link]
Szia,
Érdekes nézőpont. Tehát ha jól értem tulajdonképpen az a rossz, aki törvényt sért.
Az ügyvéd tulajdonképpen megpróbálja kihozni a védence számára a legenyhébb büntetést.
Ilyen értelemben viszont az ügyvéd csak jót tesz ... tehát jó.
Ez nagyon érdekes, mert most megfordult az egész. :-)
Köszönöm a könyvet, megpróbálom megszerezni.
"Biztos van olyan ügyvéd, aki becsületes, és jó ember,"
Igen, de akkor nem jó ügyvéd...
Az ügyvédet nem azért fogadják, hogy jó legyen, hanem hogy NYERJEN. És mindegy, milyen módon. A CÉL a lényeg. Főleg például egy bűnesetben.
Pedro
Miért gondolod, hogy nem ez a jellemző?
Tehát önmagában azért, mert egy ügyvéd nem lehet rendes ember, mert a szakmája ezt nem teszi lehetővé ?
Vagy ez inkább személyiség függő ?
Szia Pedro !
Tehát ha jól értem azt mondod, hogy nem lehet erkölcsös ember. Ha már erkölcsös, akkor gátjai vannak - lelkiismereti kérdést csinál a dolgokból és nem lehet jó egyszerűen azért mert erkölcsi gátjai vannak.
Ugyanakkor én feltennék egy kérdést: vajon az ügyvéd mindent megtehet?
Véleményem szerint csak olyan dolgot tehet, ami törvényes.
Bár a törvényesség és erkölcsösség nem biztos, hogy ugyan azokat a dolgokat jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!