Miért kell egy történelemtanárnak ilyen fanatikusnak lennie?
A történelemtanárunk olyan, hogy a tudása alapján akármelyik egyetemen taníthatna. A módszerei elég drasztikusak. Mindent évszámot tud és mindent követel. Neki az összes évszámot meg kell tanulnunk, sokat napra pontosan, olyan anyagrészeket tanít, amit máshol meg se említenek, az összes csatát tudnunk kell, helyszínekkel együtt.
Miért jó ez? Nem értem, hogy egy ilyen okos ember miért nem képes belátni, hogy az évszámok tudása a lexikonok dolga. Max. a társadalmi, gazdasági folyamatok ismerése válik később hasznunkra, de mi a jó abban, hogy pontosan tudjuk, hogy mikor rohanta le Olaszország Észak-Afrikát? Számomra a történelem különösen érdektelen, nem tartom többnek, mint az ember hülyeségéből adódó hibái gyűjteményének. Nem érdekel, hogy melyik hülye és tudatlan zsarnok mettől meddig uralkodott, nem érdekel, hogy mikor végeztette ki egy elmebeteg a tisztikarát, nem érdekel, hogy ki mit hódított meg és mikor. Olyan ez, mintha egy hangyabolyt néznénk, ahogy véget nem érően csatázik egy másikkal. Vagy mintha azt jegyeznénk le, hogy a Való Világban milyen konfliktusok alakulnak ki az ott levő idióták között. Miért jó megtanulnunk a hülye gondolkodás történelmét? A történelem rég bebizonyította pl. hogy egy nép nem igázható le örökké, hogy a zsarnokok megalomán nézetei úgysem érvényesülhetnek, mert egy nép tudatát nem lehet azzal megtörni, hogy a népet katonai ellenőezés alá hajtjuk. Miért kell nekem megtanulnom, hogy mit csinálnak azok a hülyék, akik ezt nem látják be? Nem, nem értek egyet az emberek kifordult gondolkodásmódjával, a háborúzással, pár politikus hülyeségei miatt végbemenő népirtásokkal. Ez nem az én világom és én ilyen hibákat nem követnék el. Miért töltsem azzal az időmet, hogy a nálam alacsonyabb mentális szinten levő emberek múltbéli hibáit megtanuljam? Számomra a történelem tanulása olyan, mintha rögzítenénk, milyen "csatákat vívna" egy elmegyógyintézetbe zárt csoport ellenőrizetlen tagjai. Nem ezzel kellen foglalkozniuk a diákoknak, hanem a múlt elfelejtésével, a jelen válaszaival.
én is ezt gondoltam egy jó ideig, aztán rájöttem hogy miért hasznos ez... "a történelem ismétli önmagát" és ez szó szerint igaz is. minden jövőbeli/jelenkori eseménynek van már egy igaz nem teljesen identikus, de nagyban hasonlító megfelelője a múltban. így akár a dolgok kimenetének valószinüségét is meg lehet fontolni, ezek szerint cselekedni...
persze nem helyeslem az ilyen extrém alaposságú tanítást, de sajnos minden tanár a saját tantárgyát érzi a legfontosabbnak.
Természetesen ismerem ezt az érvet. De azt gondolom, hogy sokszor abszolút nem tanulunk a hibáinkból. Hiába figyelmezteti mindenki a gyerekét, hogy ne próbálja ki a cigit, mégis minden gyerek kipróbálja, ahogy valószínűleg az apa is megtette, a saját apja tiltása ellenére. Úgy tűnik, hogy az emberek következetesek abban, hogy mindenki el akarja követni a saját hülyeségeit, annak ellenére, hogy generációkkal azelőtt kiderült, hogy hülyeségek. Senki nem tanul az elődjei hibáiból. Másik példa: a politikusok már Hitler korában is ígérgettek, hogy aztán hatalomra kerülve ne tartsanak semmit be. Ma, több, mint hetven évvel később, ugyanez megy. Mindig is ez ment, és a politikusok akárhányszor eljátszhatják, nem kéri őket senki számon. Nem tanul az emberiség.
Amúgy neked pontosan milyen hasznod származott abból, hogy láttad, hogy hogy jutott hatalomra a náci párt, és most kénytelen vagy végignézni egy hasonló folyamatot? Még aki tanult ember, az se képes ilyesmit megakadályozni.
na azért én nem látom ilyen reménytelennek a helyzetet... Már csak az a tény, hogy erről írhatsz és nem kell féltened közbe családod biztonságát arról árulkodik, hogy bizony van fejlődés... Viszont azzal egyetértek hogy az emberek nagy része még mindig tuskó, és képtelenek csak egy kis minimális gondolkodásra is. Lehet azért mert nem tanultak a töriórákra :P
Kénytelen vagyok végignézni ugyanezt mert a többség döntött és jelenleg nemtudok többet tenni. de ez nem ok arra hogy feladjam a reményt hogy a jövőben az intelligencia lesz fölényben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!