Idén felvételizek, és nyelvtanból ezeket nem értem és kellene hozzá egy kis segítség (? )
Idén felvételizek, és ezeket nem értem nyelvtanból: mély,vegyes,magas hangrendű szavak (ezeket hogyan lehet felismerni?) zöngés,zöngétlen mássalhangzók(ezeknek is a felismerése) részleges hasonulás,teljes hasonulás,összeolvadás,rövidülés ,mássalhangzó kiesés(ezeknek is a felismerése)
Köszi előre is aki segít!
hangrendben nem vagyok biztos:
mély hangrend: szava, melyekben a,á,o,ó,u,ú
magas hangrend: e,é,i,í,ő,ö,ü,ű
vegyes: ennek kombinációja mássalhangzók fordulnak elő
zöngés, zöngétlen: zöngétlen pl a b,m,n,v,d...mikor kimondod, tedd a tenyered a fejed búbjára, ha érzel ,,rezgést˙˙, zöngés
sok zöngésnek van zöngétlen párja, pl: v-f, d-t, cs-dzs...
többi...nem tudom, bocsi
fejed búbjáraXDDD ez jó!:) a torkodra!! ha rezeg akkor zöngés ha nem akkor zöngétlen. am a mássalhangzótörvények:
összeolvadás: amikor 2 hang helyett egy harmadikat ejtesz. pl.: játszik: a tsz helyett c-t ejtesz.
írásban jelölt teljes hasonulás: pl.: tollal. úhy lenne hogy tolval, de a v hasonult.
írásban nem jelölt teljes hasonulás: hallják. két j-t ejtesz, de írásban nem jelölöd.
zöngésség szerinti részleges hasonulás:
zöngésedés: kapdos.-kabdos-nak mondod. b-zöngés
zöngétlenedés: foghat-fokhat-nak mondod. k-zöngétlen.
képzés helye szerinti részleges hasonulás: színpad.-szímpadnak mondod. az n,m hangoknál mmindig képzés helye szerinti a hasonulás.
rövidülés: otthon-othon-nak mondod.
nyúlás: pl.: egy. eggy-nek mondod.
kiesés: pl.: halasztgasd-kiesik a t.
ha valamit nem értesz, írj nyugodtan. remélem, sikerült jól elmondanom:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!