Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit változtathatnék a fogalmaz...

Mit változtathatnék a fogalmazásomon? A szöveg lent. Minden ötletet szivesen várok, csak jöjjenek.

Figyelt kérdés

Az 1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. Nagyon várom már. Reggel kilenckor találkozunk egy budapesti parkban.

10 perccel előbb a helyszínen vagyok, egy padon várom türelmetlenül, hogy Miklós megérkezzen... Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik lekezelünk és bemutatkozom neki, majd javasolja, hogy gyorsan vágjunk bele, mert délre ebédre hivatalos…

El is kezdem… Megkérem, hogy meséljen a családjáról… Ezeket mondja:

- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona meghalt a születésem évében, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – mondja nyugodtan...

És a tanulmányok? Melyik iskolákat fejezte??? – kérdezem kíváncsian

- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában és az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.

Ezek után mi történt? – érdeklődök...

- 1927 júliusában éretségiztem. Előtte hat évvel halt meg édesapám agyvérzésben, ekkor tudtam meg, hogy az asszony aki felnevelt, valójában anyám testvére volt és Ágika, nem is az édes – hanem csak unokatestvérem volt...

Ezen megdöbbenek egy kicsit, de gyorsan visszatérek a „jelenbe”, majd megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?

- 1926 őszén ismerkedtünk meg, a neve Gyarmati Fanni volt, és 1934-ben kötöttük össze életünket.

1930 -ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok...

- Persze, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…

Van valami érdekesség önnel kapcsolatban? – kérdezem sunyin...

- Nem biztos, hogy érdekesség, de az igazi nevem Glatter Miklós.

Melyik volt az első verses kötete és mikor is jelent meg???

- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg... Sajnos még csak 20 perc van délig. Mostmár mennem kell – mondja egy kicsit szomorúan – nagyon jót beszélgettünk, remélem máskor is találkozunk. És eltünt az egyik fa mögött...

2009. ápr. 17. 14:19
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az otlet tetszik, ime az eszreveteleim:

"Az 1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. " - nem kell az "Az" a mondat elejere, valamint gondolom itt visszamentel az idobe, tehat olyan, mintha most 1940 lenne - igy en nem hangsulyoznam az evszamot, elvegre a mai riportokban sem emlegetik, hogy 2009-ben keszult - inkabb a riport vegere odairnam a nevem, az evet es a helyszint (Kiss Anna, 1940. Budapest).

"egy padon várom türelmetlenül, hogy Miklós megérkezzen" - mivel nem ismered meg, es ezutan sem fogod tegezni, szerintem ne azt ird, hogy Miklos, hanem pl. kolto ur - a Miklos nekem tul szemelyesnek hat egy kolto eseteben

"Amikor megérkezik lekezelünk" - kezet fogunk

Az edesanyja halalahoz az ikertestver halalat is leirnam

2009. ápr. 17. 14:50
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, az elobb elkudltem, pedig m,eg nem volt kesz...folytatas :) (1. valaszolo vagyok)

édesanyám, Grosz Ilona meghalt a születésem évében - nem csak o, hanem az ikertestver is, es ne a szuletes evet ird, hanem, hogy a szuletesemkor

"mely iskolákat fejezte" helyett vegezte legyen az ige..

"Ezek után mi történt? – érdeklődök... " - erdeklodoM

Mikor az erettsegijerol beszel, nem kell behozni az edesapa 6 evvel azelotti halalat, foleg, mert mar par sorral korabban elmondta, hogy 1921-ben halt meg. Az, hogy kiderult, hogy a nagynenje nevelte, azt inkabb fentebb ird le, a csalados resznel.

Helyette az erettsegis reszhez ezt ajanlom:

- 1927 júliusában éretségiztem, majd a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-francia szakán tanultam tovább. 1934-ben avattak a bölcsészettudományok doktorává.

"1930 -ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok... " - ez igy nagyon hiteltelen, pont erre az evszamra rakerdezni. Raadasul akkor mar tulleptetek az eletutjanak ezen a reszen (tanulmanyok, hazassag).

En ugy oldanam meg, hogy a vegen kicsit megvarialnam a sorrendet. Javaslat:

Melyik volt az első verses kötete és mikor jelent meg?

- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg.

- Mas is tortent ebben az evben...

-Igen, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem, majd nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek. Később az ítélet végrehajtását felfüggesztették.

-Miken dolgozik most?

-Vas Istvannál Guillaume Apollinaire verseket fordítunk, melyek idén jelennek meg.

Az órájára néz.

-Sajnos már csak 20 perc van délig, mennem kell. Koszonom a beszélgetést - mondja, és eltunik az egyik fa mogott..."

Igy gondoltam. :) Bocsi az ekezetek hianyaert.

2009. ápr. 17. 15:04
 3/7 A kérdező kommentje:

köszi szépen :D

nagyon ekdves vagy, várok még minnél több annál jobb :D

2009. ápr. 17. 15:11
 4/7 A kérdező kommentje:

na akkor most ilyen a szöveg - ezt is lehet formálni :

1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. Nagyon várom már. Reggel kilenckor találkozunk egy budapesti parkban.

10 perccel előbb a helyszínen vagyok, egy padon várom türelmetlenül, hogy a költő megérkezzen... Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik kezet fogunk és bemutatkozom neki, majd javasolja, hogy gyorsan vágjunk bele, mert délre ebédre hivatalos…

El is kezdem… Megkérem, hogy meséljen a családjáról… Ezeket mondja:

- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona és az iekrtestvérem meghaltak a születésemkor, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – mondja nyugodtan...

És a tanulmányok? Melyik iskolákat végezte??? – kérdezem kíváncsian

- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában és az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.

Ezek után mi történt? – érdeklődöm...

- 1927 júliusában éretségiztem...

Megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?

- 1926 őszén ismerkedtünk meg, a neve Gyarmati Fanni volt, és 1934-ben kötöttük össze életünket.

Melyik volt az első verses kötete és mikor is jelent meg???

- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg...

1930-ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok...

- Persze, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…

Van valami érdekesség önnel kapcsolatban? – kérdezem sunyin...

Miken dolgozik most? – teszem fel az újabb kérdést

- Vas Istvannál Guillaume Apollinaire verseket fordítunk, melyek idén jelennek meg.

Az órájára néz.

- Sajnos már csak 20 perc van délig, mennem kell. Koszonom a beszélgetést - mondja, és eltunik az egyik fa mogött..."

2009. ápr. 17. 15:18
 5/7 anonim válasza:

Szia! Nekem hiányzik,az elején a dátum. Írod,h. 1940. meg hogy reggel 9, de hogy március,vagy augusztus...ki tudja. Nem biztos,h. konkrétan kellene,hiszen ez csak egy képzelt dolog, de sztem jó lenne, ha vmi ilyesmivel behatárolnád: egy szép tavaszi napon , április első vasárnapján

Inkább leírom: Egy különös véletlen folytán ma alkalmam nyílik arra, hogy Radnóti Miklóssal beszélgethessek. 1940-et írunk, gyönyörű tavaszi napra ébredtünk április első vasárnapján.

A találkozót 9órára beszéltük meg, egy budapesti parkba, ahol öreg fák árnyékában fogunk beszélgetni egy kényelmes padon. Izgatott vagyok. Már negyed órával a megbeszélt időpont előtt a padon ülök, és nézem vajon melyik irányból toppan majd mellém. Lassan peregnek a percek. Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik kezet fogunk (nem lekezelünk, az olyan,mintha a haverod lenne) és bemutatkozom neki, majd sietve javasolja, hogy vágjunk bele, mert délre egy ebédre hivatalos…

Lelkesen bele is vágok a kérdezősködésbe. Elsőként a családjáról kérdezem, mit mesélne róluk?

- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona, meghalt a születésem évében, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – meséli a padon nyugodtan hátradőlve, és kicsit elmélázva.

És a tanulmányai? Melyik iskolákat végezte? – kérdezem kíváncsian.

- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában, majd az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.

Milyen fontos dolgok történtek ezután az életében? – érdeklődök...

- 1927 júliusában érettségiztem. Előtte hat évvel halt meg édesapám agyvérzésben, ekkor tudtam meg, hogy az asszony aki felnevelt, valójában anyám testvére volt, és Ágika, nem is az édes – hanem csak unokatestvérem volt...

Ezen megdöbbenek egy kicsit, de gyorsan visszatérek a „jelenbe”, majd megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?

1930 -as év milyen fordulatokat hozott az életében??? – kíváncsiskodok...

- Április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…

Van-e valami érdekesség önnel kapcsolatban, amit csak kevesen tudnak? – kérdezem sunyin...

Melyik volt az első verses kötete és mikor jelent ez meg???

- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg...

ekkor az órájára pillantot. 20 perc volt délig. Sietősen felpattant.

Mostmár mennem kell – mondta egy kicsit sajnálkozva – nagyon jót beszélgettünk, remélem máskor is találkozunk. És a következő pillanatban már el is tűnt az egyik fa mögött...(Én pedig még hosszú ideig üldögéltem a fák alatt.--->ez már nem biztos,h. kell ide...)

Nagyjából ennyi. Én így írtam át egy kicsit. Biztos lehetne még finomítani, de nincs több időm. Remélem ez is segít...

2009. ápr. 17. 15:21
 6/7 A kérdező kommentje:
huuhhhh-na most döntsem el h melyiket olvassam fel órán xD
2009. ápr. 17. 15:25
 7/7 anonim ***** válasza:
97%

Bar en eleg sok mindent mondtam, ami nyelvtanilag vagy logikailag helytelen volt a fogalmazasodban, es a felet sem javitottad ki, s ezaltal nem is kene tovabb foglalkoznom a kerdessel, de szerintem tok felesleges ez:

Ugyanis egyreszt ez tenyleg nem erdekesseg, ha erdekesseget kerdezunk valakirol, akkor nem a nevere vagyunk kivancsiak, raadasul az elejen mar emliti, hogy Glatter Jakab volt az apja, igy aztan plane nem meglepo a dolog.

De te tudod.

2009. ápr. 17. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!