Mit változtathatnék a fogalmazásomon? A szöveg lent. Minden ötletet szivesen várok, csak jöjjenek.
Az 1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. Nagyon várom már. Reggel kilenckor találkozunk egy budapesti parkban.
10 perccel előbb a helyszínen vagyok, egy padon várom türelmetlenül, hogy Miklós megérkezzen... Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik lekezelünk és bemutatkozom neki, majd javasolja, hogy gyorsan vágjunk bele, mert délre ebédre hivatalos…
El is kezdem… Megkérem, hogy meséljen a családjáról… Ezeket mondja:
- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona meghalt a születésem évében, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – mondja nyugodtan...
És a tanulmányok? Melyik iskolákat fejezte??? – kérdezem kíváncsian
- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában és az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.
Ezek után mi történt? – érdeklődök...
- 1927 júliusában éretségiztem. Előtte hat évvel halt meg édesapám agyvérzésben, ekkor tudtam meg, hogy az asszony aki felnevelt, valójában anyám testvére volt és Ágika, nem is az édes – hanem csak unokatestvérem volt...
Ezen megdöbbenek egy kicsit, de gyorsan visszatérek a „jelenbe”, majd megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?
- 1926 őszén ismerkedtünk meg, a neve Gyarmati Fanni volt, és 1934-ben kötöttük össze életünket.
1930 -ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok...
- Persze, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…
Van valami érdekesség önnel kapcsolatban? – kérdezem sunyin...
- Nem biztos, hogy érdekesség, de az igazi nevem Glatter Miklós.
Melyik volt az első verses kötete és mikor is jelent meg???
- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg... Sajnos még csak 20 perc van délig. Mostmár mennem kell – mondja egy kicsit szomorúan – nagyon jót beszélgettünk, remélem máskor is találkozunk. És eltünt az egyik fa mögött...
Az otlet tetszik, ime az eszreveteleim:
"Az 1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. " - nem kell az "Az" a mondat elejere, valamint gondolom itt visszamentel az idobe, tehat olyan, mintha most 1940 lenne - igy en nem hangsulyoznam az evszamot, elvegre a mai riportokban sem emlegetik, hogy 2009-ben keszult - inkabb a riport vegere odairnam a nevem, az evet es a helyszint (Kiss Anna, 1940. Budapest).
"egy padon várom türelmetlenül, hogy Miklós megérkezzen" - mivel nem ismered meg, es ezutan sem fogod tegezni, szerintem ne azt ird, hogy Miklos, hanem pl. kolto ur - a Miklos nekem tul szemelyesnek hat egy kolto eseteben
"Amikor megérkezik lekezelünk" - kezet fogunk
Az edesanyja halalahoz az ikertestver halalat is leirnam
Bocsi, az elobb elkudltem, pedig m,eg nem volt kesz...folytatas :) (1. valaszolo vagyok)
édesanyám, Grosz Ilona meghalt a születésem évében - nem csak o, hanem az ikertestver is, es ne a szuletes evet ird, hanem, hogy a szuletesemkor
"mely iskolákat fejezte" helyett vegezte legyen az ige..
"Ezek után mi történt? – érdeklődök... " - erdeklodoM
Mikor az erettsegijerol beszel, nem kell behozni az edesapa 6 evvel azelotti halalat, foleg, mert mar par sorral korabban elmondta, hogy 1921-ben halt meg. Az, hogy kiderult, hogy a nagynenje nevelte, azt inkabb fentebb ird le, a csalados resznel.
Helyette az erettsegis reszhez ezt ajanlom:
- 1927 júliusában éretségiztem, majd a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-francia szakán tanultam tovább. 1934-ben avattak a bölcsészettudományok doktorává.
"1930 -ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok... " - ez igy nagyon hiteltelen, pont erre az evszamra rakerdezni. Raadasul akkor mar tulleptetek az eletutjanak ezen a reszen (tanulmanyok, hazassag).
En ugy oldanam meg, hogy a vegen kicsit megvarialnam a sorrendet. Javaslat:
Melyik volt az első verses kötete és mikor jelent meg?
- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg.
- Mas is tortent ebben az evben...
-Igen, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem, majd nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek. Később az ítélet végrehajtását felfüggesztették.
-Miken dolgozik most?
-Vas Istvannál Guillaume Apollinaire verseket fordítunk, melyek idén jelennek meg.
Az órájára néz.
-Sajnos már csak 20 perc van délig, mennem kell. Koszonom a beszélgetést - mondja, és eltunik az egyik fa mogott..."
Igy gondoltam. :) Bocsi az ekezetek hianyaert.
köszi szépen :D
nagyon ekdves vagy, várok még minnél több annál jobb :D
na akkor most ilyen a szöveg - ezt is lehet formálni :
1940-ben alkalmam nyílik, hogy riportot készíthessek Radnóti Miklóssal. Nagyon várom már. Reggel kilenckor találkozunk egy budapesti parkban.
10 perccel előbb a helyszínen vagyok, egy padon várom türelmetlenül, hogy a költő megérkezzen... Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik kezet fogunk és bemutatkozom neki, majd javasolja, hogy gyorsan vágjunk bele, mert délre ebédre hivatalos…
El is kezdem… Megkérem, hogy meséljen a családjáról… Ezeket mondja:
- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona és az iekrtestvérem meghaltak a születésemkor, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – mondja nyugodtan...
És a tanulmányok? Melyik iskolákat végezte??? – kérdezem kíváncsian
- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában és az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.
Ezek után mi történt? – érdeklődöm...
- 1927 júliusában éretségiztem...
Megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?
- 1926 őszén ismerkedtünk meg, a neve Gyarmati Fanni volt, és 1934-ben kötöttük össze életünket.
Melyik volt az első verses kötete és mikor is jelent meg???
- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg...
1930-ban trötént valami izgalmas dolog??? – kíváncsiskodok...
- Persze, április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…
Van valami érdekesség önnel kapcsolatban? – kérdezem sunyin...
Miken dolgozik most? – teszem fel az újabb kérdést
- Vas Istvannál Guillaume Apollinaire verseket fordítunk, melyek idén jelennek meg.
Az órájára néz.
- Sajnos már csak 20 perc van délig, mennem kell. Koszonom a beszélgetést - mondja, és eltunik az egyik fa mogött..."
Szia! Nekem hiányzik,az elején a dátum. Írod,h. 1940. meg hogy reggel 9, de hogy március,vagy augusztus...ki tudja. Nem biztos,h. konkrétan kellene,hiszen ez csak egy képzelt dolog, de sztem jó lenne, ha vmi ilyesmivel behatárolnád: egy szép tavaszi napon , április első vasárnapján
Inkább leírom: Egy különös véletlen folytán ma alkalmam nyílik arra, hogy Radnóti Miklóssal beszélgethessek. 1940-et írunk, gyönyörű tavaszi napra ébredtünk április első vasárnapján.
A találkozót 9órára beszéltük meg, egy budapesti parkba, ahol öreg fák árnyékában fogunk beszélgetni egy kényelmes padon. Izgatott vagyok. Már negyed órával a megbeszélt időpont előtt a padon ülök, és nézem vajon melyik irányból toppan majd mellém. Lassan peregnek a percek. Egyszer csak meglátok közeledni egy magas, hosszú kabátos nyakkendős férfit. Felállok a padról, hogy lássa, hol vagyok. Amikor megérkezik kezet fogunk (nem lekezelünk, az olyan,mintha a haverod lenne) és bemutatkozom neki, majd sietve javasolja, hogy vágjunk bele, mert délre egy ebédre hivatalos…
Lelkesen bele is vágok a kérdezősködésbe. Elsőként a családjáról kérdezem, mit mesélne róluk?
- Asszimilált zsidó családból származom, édesanyám, Grosz Ilona, meghalt a születésem évében, édesapám, Glatter Jakab kereskedelmi utazó volt és 1921-ben hunyt el. – meséli a padon nyugodtan hátradőlve, és kicsit elmélázva.
És a tanulmányai? Melyik iskolákat végezte? – kérdezem kíváncsian.
- A Szemere utcai elemiben, a Markó utcai főreáliskolában, majd az Izabella utcai Báró Wesselényi Miklós fiú felső kereskedelmi iskolában végeztem tanulmányaimat.
Milyen fontos dolgok történtek ezután az életében? – érdeklődök...
- 1927 júliusában érettségiztem. Előtte hat évvel halt meg édesapám agyvérzésben, ekkor tudtam meg, hogy az asszony aki felnevelt, valójában anyám testvére volt, és Ágika, nem is az édes – hanem csak unokatestvérem volt...
Ezen megdöbbenek egy kicsit, de gyorsan visszatérek a „jelenbe”, majd megkérdezem, hogy felesége van-e? Ha igen, mikor találkoztak?
1930 -as év milyen fordulatokat hozott az életében??? – kíváncsiskodok...
- Április 11-én a budapesti törvényszék utasítására házkutatást tartottak nálam, versesköteteim maradék példányait elkobozták, vallásgyalázás és szeméremsértés vádjával eljárást indítottak ellenem. December 8-án, pedig nyolcnapi fogházbüntetésre ítéltek…
Van-e valami érdekesség önnel kapcsolatban, amit csak kevesen tudnak? – kérdezem sunyin...
Melyik volt az első verses kötete és mikor jelent ez meg???
- A címe Pogány köszöntő, 1930-ban jelent meg...
ekkor az órájára pillantot. 20 perc volt délig. Sietősen felpattant.
Mostmár mennem kell – mondta egy kicsit sajnálkozva – nagyon jót beszélgettünk, remélem máskor is találkozunk. És a következő pillanatban már el is tűnt az egyik fa mögött...(Én pedig még hosszú ideig üldögéltem a fák alatt.--->ez már nem biztos,h. kell ide...)
Nagyjából ennyi. Én így írtam át egy kicsit. Biztos lehetne még finomítani, de nincs több időm. Remélem ez is segít...
Bar en eleg sok mindent mondtam, ami nyelvtanilag vagy logikailag helytelen volt a fogalmazasodban, es a felet sem javitottad ki, s ezaltal nem is kene tovabb foglalkoznom a kerdessel, de szerintem tok felesleges ez:
Ugyanis egyreszt ez tenyleg nem erdekesseg, ha erdekesseget kerdezunk valakirol, akkor nem a nevere vagyunk kivancsiak, raadasul az elejen mar emliti, hogy Glatter Jakab volt az apja, igy aztan plane nem meglepo a dolog.
De te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!