Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Beleszólhat az iskola, hogy...

Beleszólhat az iskola, hogy festem-e a hajam, hogyan öltözködöm, stb?

Figyelt kérdés
17 éves vagyok, egyházi iskolába járok, ahol nem lehet körmöt festeni, rövidnadrágban/szoknyában járni, leggings-t hordani, hajat festeni, sminkelni. Befestettem a hajam, de mivel nyár van, még nem látták, de nem szándékozom visszafesteni. Vettünk egy leggings-hez hasonló, de vastagabb, sokkal kevesebbet mutató nadrágot, pont azért, hogy ne kössenek bele, mégis megtették. Van joga az iskolának ahhoz, hogy a hajfestésért, "nem megfelelő" öltözködésért kirúgjon? (Nem találgatásokat szeretnék, hanem erre vonatkozó jogszabályt, csak sehol nem találtam...)
2011. aug. 4. 02:28
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
59%

Kedves kérdező! Ne vedd sértésnek de annak van igaza, aki azt írja, nem kötelező oda járni. Ha viszont aki oda jár, elfogadja az iskola által szabott feltételeket.

Nem véletlenül vannak a szabályok. Ezeket mindig vannak akik nem akarják betartani. A tanároknak pedig az lenne a dolguk, hogy tanítsanak ideális körülmények között. Nem pedig regulázni a tizenéveseket, hogy ne fessék a hajukat-körmüket, stb...

Ezért vannak a szabályok, ezt tudomásul kell venni. Ha nem,orrod alá tolják és jön a büntetés.

2011. aug. 4. 08:40
 12/23 anonim ***** válasza:
50%

Az idézett jogszabályban ez áll: "vallásgyakorlással összefüggésben," szóval szerintem ez még önmagában nem elég arra, hogy a ruhaviseletet korlátozzák. Kell hogy legyen egy jogszabályhely, ami a ruha- és hajviselet korlátozásához jobban passzol.

Ha van, ha nincs, én a helyedben nem bolygatnám a dolgot. Egy éved van még hátra (sőt annyi sem, ha jól emlékszem májustól nincs tanítás az érettségizőknek, de ez lehet nálatok már máshogy van), ezt bírd ki, utánna meg festheted a hajad zöldre, meg mehetsz punciig érő szoknyában akár az egyetemre is.

2011. aug. 4. 09:05
 13/23 anonim ***** válasza:
86%
Vallásgyakorlással összefüggésben - na igen, de pl. egy katolikusnak nem fér bele az értékrendjébe egy miniszoknya, leggings, festett haj meg smink egy gyereknél.
2011. aug. 4. 09:12
 14/23 anonim ***** válasza:
70%

Azért ebből a "nem kell oda járni" hozzáállásból visszavehetnétek egy kicsit. Nem mindenki saját kedvteléséből jár a kik*rt egyházi iskolákba, főleg nem mióta pár iskola fenntartásáról nagyvonalúan lemondott az állam. Aztán itt van még ez az extrém katolikus Hoffmann Rózsa is, aki még az állami iskolákban is hittant meg egyéb baromságokat kényszerítene rá a diákokra.

Ez a beidézett törvény meg egyenesen vérlázító. Lehet, hogy ez alapján törvényes az iskola elvárása, de attól még egy rohadt nagy kib*szás.

2011. aug. 4. 09:28
 15/23 anonim ***** válasza:
18%
Az miért baj, ha a vallással meg akarják ismertetni a gyerekeket? Attól még nem lesz valaki katolikus hogy részt vesz a hittan órákon és tisztában van a vallás -bármelyik is legyen- alapjaival. Magyarország keresztény ország és szerintem elvárató, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy ez mit jelent. Mondom úgy, hogy nem vagyok vallásos. De pl a gyerekem jár hittanra -7 évesen, szabad akaratából, mert érdekli.
2011. aug. 4. 09:31
 16/23 anonim ***** válasza:
78%

Szabad akaratából nyugodtan járjon is. A lehetőséget meg kell adni. De kötelező hittanórákat ne, már bocsánat. Az, hogy Magyarország keresztény ország, még nem jelent semmit. Kinőttünk a középkorból, még ha az új alkotmányunk nem is annyira erre utal.

Állami iskolákat meg ne adjanak egyházi kézbe. Rettentő nagy pofátlanság.

De még ha alapból is egyházi az iskola, akkor is túl sok joga van szívatni a diákokat. Mert lássuk be, másra ez a törvény nem nagyon jó.

2011. aug. 4. 09:38
 17/23 anonim ***** válasza:
27%
Ennyi erővel az idegennyelv órák se legyenek kötelezőek. Mi van, ha a gyereket marhára nem érdekli se az angol, se a német, ellenben spanyolul szeretne tanulni? Szerintem az alapműveltséghez hozzátartozik minimum a saját országunkban legnagyobb arányban gyakorolt vallásának alapismerete is.
2011. aug. 4. 09:46
 18/23 anonim ***** válasza:
66%

Nem, nem tartozik hozzá, a nyelvet és a vallást nem lehet összehasonlítani. Az utóbbi egy ideológia, abszolút tényekkel nem alátámasztott dolog, egy hit, amit valakik képviselnek. Ráadásul olyan valakik, akik erőszakosan terjeszteni is akarják. Az alapvető dolgok megtanulására ott van a történelem óra, ami legalább objektíven áll hozzá ehhez.

Eközben egy nyelv azért messze nem ilyen. Az egy nagyon objektív és hasznos dolog, ami később is jól fog jönni.

2011. aug. 4. 10:02
 19/23 anonim ***** válasza:
70%

"Vallásgyakorlással összefüggésben - na igen, de pl. egy katolikusnak nem fér bele az értékrendjébe egy miniszoknya, leggings, festett haj meg smink egy gyereknél."

Ezzel egyetértünk, de a vallásgyakorláshoz nem tartozik hozzá az, hogy csak vki smink nélkül imádkozhat! Szerintem az értékrend és a vallásgyakorlás között van különbség.

Hogy ahhoz a vitához is hozzászóljak, hogy kell-e hittan, vagy nem, szerintem nem kell kötelező hittan. A szülőt illeti meg a gyermek nevelésének a joga, az ezzel kapcsolatos döntéseket szerintem hozza meg ő. Szerintem sok iskolát ez lehetetlen pozícióba is hozna, mert ha mondjuk egy gyereket a szülei muzulmánnak akarnak nevelni, akkor jogosan várhatná el, hogy egy muzulmán hitoktatót szervezzen a gyereknek az iskola. Különben hogy biztosítanák a vallások egyenlőségét? A hittan órákkal az is a baj, hogy a hitoktató is mindig vmelyik egyházhoz tartozik (az enyém pl. katolikus volt), és a saját egyháza házatájára próbálja meg édesgetni a gyerekeket. Én katolikus vagyok, de ha járok, református istentiszteletre járok, mert nem kedvelem a katolikus egyházat és nem is szeretném, ha a gyerekemet egy katolikus hitoktató tanítaná. Másrészt mi van az ateistákkal?

Ha lenne olyan hitoktató, aki a vallást (csak a keresztényt), mint értékrendet próbálná a gyerekeknek tanítani, hittérítés nélkül, akkor támogatnám a kötelező hittanórát, de mivel ilyen nincs, hanem mindenki elsősorban a saját érdekeit képviseli, a gyerek érdeke pedig másodlagos, így kösz nem.

2011. aug. 4. 10:41
 20/23 anonim ***** válasza:
65%
elvileg nem, de gyakorlatilag mindenbe beleszólhatnak. szokj hozzá, ilyen ez a világ...
2011. aug. 4. 12:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!