Ilyenkor mit lehet csinálni? Ti hogyan tudtátok megoldani ezt?
Nincsenek eltévedve a szüleid, jól látják a helyzetet. Azt pedig még jobban, hogy mit tudnak megengedni anyagilag.
Te csak örülhetsz, amíg eltartanak, támogatnak. A legjobb amit teszel az, hogy elmész dolgozni és gyűjtesz egy kis pénzt. Még akkor is, ha Pécsett maradsz.
ne legyél önző
nem hiszem h ne lehetne kibírni a szülőkkel
örülj neki h helyben van egyetem!!
az utazás, albérlet, költőpénz stb rengeteg lenne, nem terhelheted le így a szüleidet!!
Nem lenne fair!
nem várhatod el a szüleidtől h azért mert te nem tudod jó dolgokdban mit csinálj, fizessenek mindent neked
majd ha lesz saját kereseted akkor elköltözhetsz..
addig meg hallgass a szüleidre
nekem sajna nem volt egyetem a közelben
kénytelen voltam távolabbra menni
de így is mindent megpróbálok megtenni h segítsek anyunak a költségekben
de így is tiszta lelkifurdalásom van h milyen sokba kerülök:P
örülj h a lakóhelyeden tanulhatsz
ráérsz elköltözni
Vonat (mondjuk ha kéthetente mész haza): kb. 8ezer Ft.
BKV bérlet: durván 4ezer Ft.
Szállás: kollégium 10-15-20ezer Ft (nézz utána SOTE honlapján), albérlet változó, ismerősnél akár 20-25ezerből is kijön, de inkább 30-35ezer. (Jobban megéri a kollégium)
Étkezés: 20ezerből meg lehet oldani, én inkább 30ezer körül költök erre (persze amikor lehet, viszek főtt kaját otthonról, olcsó kajákat eszek, de nem mindig megoldható)
Egyéb: szórakozás, egyetemi programok, egyéb lehetőségek, változó, egy 5-10ezret lehet erre kalkulálni (de nyilván nem kell minden hónapban ennyit költeni erre).
Összességében 60-70ezerből ki lehet jönni szerintem úgy, hogy nem száraz kenyéren élsz, de azért nem is sushit eszel minden nap, közben szórakozol is.
Az más kérdés, hogy orvosin az évkezdésre kalkulálni kell még egy kisebb-nagyobb összeget, könyvek és egyéb kellélek beszerzésére.
Tanulmányi és szociális ösztöndíjjal, otthoni támogatással, esetleg diákhitellel simán meg lehet oldani.
Ha megteheted, költözz el otthonról, jó az önállósodás.
*De persze ne használd ki a szüleidet, ne élősködj.
A pécsi orvosi is nagyon jó, szerencsés vagy, hogy a közelben van.
ösztöndíjat 2 félévig nem kap...
ha jót akar magának, diákhitlet nem vesz fel
diákmelóval nem sokra megy, lássuk be.
Szóval nem tudod úgy megoldani, h ne kelljen leterhelni a szüleidet...
Ne akarj nekik direkt nehézségeket.
Maradj szépen a fenekeden, dolgozz otthon, 2 félév után esetleg kapsz ösztöndíjat, azt rakd félre..
Aztán ha öszegyűlt annyi, akkor 3. félévtől költözhetsz.
Hát én pontosan olyan helyzetbe vagyok/voltam mint te, csak én pesti vagyok és vidékre akartam jelentkezni orvosira:D
De aztán győzött a bűntudatom, hogy minek játsszam az eszem satöbbi. És elhatároztam, hogy nem hagyom, hogy a szüleim rámtelepedjenek (én is tőlük akartam szabadulni) Végül úgy alakult hogy pestre már nem lesz elég a pontom (szerencsére).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!