Melyik a legjobb kollégium Szegeden?
Lehet, de az Arany János középiskolai kollégium, a kérdező pedig egyetemre menne.
A TTIK karon általában 5 kollégiumot emlegetnek, Károlyi, Öthalmi, Móra, Eötvös, Hermann.
Ebből az Eötvös a "zseniké", a Hermann és a Móra Újszegeden van, ami kémia szakra nem túl praktikus, az Öthalmi a város végén, félóránként jár csak busz, a Károlyi viszont a város közepén van, jól megközelíthető, csak épp a legkevésbé hallgatóbarát. Az öt közül egyedül az Öthalmiban van külön fürdőszobás-konyhás lakás, amiben 2-5 emberrel osztozol csak, a másik 4 koliban emeletenként 1 fürdő vagy 1 konyha (30-50 emberre). Más kolikban is megoldható az elhelyezés, ha esetleg nem teltek be a helyek, de igazából ez az 5 koli az elsősorban TTIK, BTK kolija.
Mindenképpen az Öthalmi a legfiatalabb. 1999-ben nyitották meg az első épületet, kb. két éve a másodikat. Új bútorok, frissen festve, stb. A Károlyiban 2 éve volt ablakcsere, feltételezem utána festettek is. De hogy az egyes szobákra a korábbi tulajdonosok mennyire vigyáztak.... Bármelyikben lehet cipőnyom a falon :-) attól függ, pont hova kerülsz. Természetesen augusztusban kitakarítanak mindent (egész takarító cégek foglalkoznak vele) de azután a lakóknak kell vigyázni rá :-)
Igazából azt kell eldöntened, hogy olyat akarsz mint egy albérlet, és ezért vállalod a ritka buszjáratot (Öthalom), vagy kedvezőbb közlekedéssel választod a "tömegszállást", esténként üvöltő bulival az ajtód előtt. Aki amelyik koliban lakott és szerette, arra esküszik. A Károlyiban el se tudnám képzelni az életet, tíz emelet, millió ember, ha kilépsz a szobából üvöltő buliban találod magad a folyosón, de aki ott lakott, szerette. A Mórában, Hermanban szinte mindenki ismer mindenkit, aki ott lakott imádta a szoros közösség miatt, de ott is, buli a folyosókon, közös fürdő, stb, csak kisebb méretben, mint a Károlyi. Én Öthalmot választottam, nekem a béke (egy különálló épületben zajlik a buli esténként) és a külön lakás volt fontos, én azt szerettem, azt ajánlom.
A kollégiumi felvétel a pontjaidtól, az utazás távolságától és a családod anyagi helyzetétől függ. A Károlyi és az Öthalmi a legnagyobb férőhelyes, talán ott van a legtöbb esély a felvételre. De ha úgy ítélik meg, nem vagy rászorulva a kollégiumra, bárhova jelentkezel, nem fognak felvenni. Egy másik feltett kérdésnél volt ez a példa, hogy 100 km-es távolsággal, és 3 főre jutó 200 ezres havi jövedelemmel felveszik-e, na őt tutira nem, sehova!!!! Nekem 460 km volt a távolság, félárva voltam, anyu minimálbért keresett, magas volt a felvételi pontom, utána meg kb. 4-es átlaggal mentem mindig az egyetemen, engem felvettek szó nélkül minden évben.
köszönöm a választ!
a teleki blankába csak jugyusokat vesznek fel?
és az öthalmitól bejárni nagyon durva vagy hozzá lehet szokni? itt elsősorban arra gondolok, hogy az órákra bejárni és vissza.
Öthalomból fél óránként jön be a városba a busz, negyedkor és háromnegyedkor. Ez ugyan ritka, (és különösen bosszantó, ha hazafelé menet két perc miatt késed le, majd várhatsz fél órát a buszmegállóban,) de 15 perc alatt benn a busz a városban. Tehát a negyedessel félre benn vagy, és az egészkor kezdődő órákra simán odaérsz. Hétvégén különösen rossz, mert csak óránként egyszer megy a busz. Illetve ha úgy vannak az óráid, hogy pl. 8-10-ig majd 12-14-ig, akkor a közte lévő kétórás szünetben nem tudsz hazamenni, benn kell maradnod a városban. A Károlyihoz viszont 5 percenként megy a villamos, szóval ott ilyen gond nincs. Az újszegedi kollégiumoknak ugyanúgy rossz a buszközlekedése, mivel csúcsidőn kívül ott is félóránként járnak a buszok, hétvégén szintén ritkábban.
A Telekiben egy évfolyamtársam lakott, ő protekcióval került be, ennyit tudok csak róla. De amikor felvételt nyersz az egyetemre, és kiküldik neked az első levelet, abban is csak az általam felsorolt 5 koli fog szerepelni, mint TTIK-s koli. Persze a szállást mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja. Ha jó albérletet fog ki az ember, az sem sokkal drágább, mint a kollégium....
én BTK-s leszek, én is most kezdek.. és én is gondban vagyok a koli választással..
nekem a Mórát mondják, hogy oda menjek, mert ott van a legtöbb BTk-s...
nem tudjátok, hogy a Károlyiban mennyien vannak btk-sok?? mert a tájékoztató füzet alapján az tetszik nekem, csak ha nincs ott sok btk-s, akkor az olyan fura lenne és nem lenne könnyű segítséget kérnem tőlük ha szükségem lenne rá :)))
amúgy döntöttél már, hogy melyikbe mész??
szerintem a károlyiban túlnyomó részt ttik-sok vannak. nincs vmi ismerősöd ott, vagy ismerős ismerőse aki pontosabb adatokkal tudna szolgálni? :) azt is nézd h hol a koli, és az óráid túlnyomó részt hol lesznek.
találtam albérletet, úgyhogy oda megyek. nem nagyon ugráltam azért h koliba menjek, csak egy végső megoldás lett volna
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!