Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Gimi után egyből egyetem,...

Gimi után egyből egyetem, vagy előbb keressem meg a rávalót?

Figyelt kérdés

Most leszek szeptemberben 11.-es egy nagyon jó gimnáziumban. Idén 4,7 volt az átlagom, szóval szeretnék majd egyetemre, vagy főiskolára menni.

A szüleim már előre közölték, hogy nem tudnak minden félévben majd kifizetni több százezret, szóval jó lenne, ha felvennének költségtérítésesre! De úgy tudom, hogy a jegyzeteket, könyveket akkor is meg kell venni. Attól félek,hogy az sem lenne olcsó mulatság. Nem túl fényes az anyagi helyzetünk..anyukám rokkantnyugdíjas, apukám pedig rehabilitációs járadékot kap, szóval ezt nem tudnák finanszírozni! Szerintetek is OKJ-s tanfolyamot végezzek el először (Mivel az azért kevesebb pénzből megvan) és menjek el dolgozni, belekezdjek a nagybetűs ÉLETBE és majd ha van rávalóm, akkor jelentkezzek egy egyetemre?

2011. júl. 4. 01:35
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem írtad, melyik sulira mennél, de SZTE pl ad jegyzettámogatást (minden államisnak, és gondolom nem költségesre, hanem államira akarsz bekerülni, + a bérletet is fizetik), amiből nekem félév végén még marad egy regényre való - persze úgy, hogy tájékozódom, mit kell, és mit felesleges megvenni, nagy részét csak zéhák, vizsgák környékén vadászom össze a könyvtárból, amihez szintén érteni kell: nem árt pár ismerős, akire átírathatod, ha lejár, hogy nálad maradhasson, félév után meg úgyis vagy kidobnád, vagy eladnád a jegyzeteket >> felsőbbvesektől olcsóbban be tudod őket szerezni. Egy OKJ szerintem többe kerülne (feltéve, hogy az egyetemet nem másik városban végzed, és nem koliban, vagy albérletben kell laknod), a helyedben mennék egyenest egyetemre, ha jó órarendet raksz össze, dolgozni is tudsz mellette.
2011. júl. 4. 01:59
 2/6 anonim ***** válasza:

"A szüleim már előre közölték, hogy nem tudnak minden félévben majd kifizetni több százezret, szóval jó lenne, ha felvennének költségtérítésesre!"

Ez miért lenne jó?

Ha alig van pénzed akkor inkább államilag támogatottra kellene menni. Mert a költségtérítésesen neked kell fizetni.

2011. júl. 4. 02:09
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Bocsi, nagyon "este" volt, mikor gépeltem! Államilag támogatottra gondoltam! Tényleg véletlen volt:S
2011. júl. 4. 02:16
 4/6 anonim válasza:
Dolgozz nyaranta és tedd félre, amit csak tudsz belőle. Egyetemen pedig igényelj szociális támogatást, meg BURSA ösztöndíjat, első félévben gólyapénzt, közben tanulj minél jobban és akkor ösztöndíjat is kapsz majd. Ne nagyon ess ki a tanulásból, nehéz utána újrakezdeni. Ha nem kell másik városba költöznöd az egyetemhez, akkor kijössz így bőven. Amúgy egyetemen a könyvvásárlás nagy részét el lehet felejteni, úgyis a könyvek nagy részét egy-két alkalomra, hétre, hónapra használnád, tehát meg kell tanulni könyvtárazni. Bár ez függ attól, milyen szakra mész. Hajrá!
2011. júl. 4. 02:36
 5/6 anonim ***** válasza:
Mindenképp menj egyetemre, de ha már tudsz vállalni nyári munkát, meg a középiskola mellett valamit hétvégente az külön előny, ebből meg félretehetsz valamit. Ha a közelben van nálatok olyan egyetem ahová mennél, akkor nem kell kollégium se! A szociális helyzeted miatt kapni fogsz ösztöndíjat. Ha keményen tanulsz, járni fog a tanulmányi is! És akkor még ott a diákmunka, nem minden szakon van erre idő, de vannak olyanok amik mellett belefér (attól is függ hová jelentkeznél). Még ott van a bursa is! Ha minden kötél szakad, akkor pedig diákhitel... Nem lesz könnyű, de sajnos nem mindenkinek a féktelen bulizásokról szólnak az egyetemi évei. Mindenképp kezd el érettségi után az egyetemet, ha kihagysz éveket, utána csak nehezebb lesz visszarázódni. Tankönyveket egyébként nem muszáj megvenni, mint ahogy jegyzeteket se. A tankönyvet megtalálod az egyetemi, vagy a megyei könyvtárban, esetleg kölcsönkéred felsőbbévesektől... ha minden kötél szakad meg lehet venni antikváriumba (van online antikvárium is)! A jegyzeteket pedig nem kell venni, be kell járni az előadásokra és jegyzetelni kell! Menni fog, sokan csinálják, így ahogy neked is kell majd! Sok erőt kivánok hozzá!
2011. júl. 4. 10:47
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Remélem majd így össze fog jönni!:)
2011. júl. 5. 16:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!