Mit tanuljon a fiam?

Figyelt kérdés
15 éves a fiam az általános iskolában végig kitünő volt, iskola elsőként végzett,(megkapta suli kitüntetését) felvették egy jó gimnáziumba, most első osztályos a gimiben. Csak nem tudja eldönteni, hogy minek tanuljon, már azon is elgondolkodott, hogy szakmával jobban járna. Elképzelése még nem nagyon van, azt tudja, hogy sok pénz szeretne keresni, sok minden érdekli. Folyton engem kérdez, hogy mi lenne a jó, de sajnos én se tudom.
2011. jún. 30. 19:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Mérnöki pályát javasolnám, és mellé lehetőleg 1 felső és 1 középfokú nyelvvizsgát mire egyetemre megy. Még van ideje rá.
2011. jún. 30. 21:12
 12/15 anonim ***** válasza:
Mérnök,mindenképp!:)
2011. júl. 1. 12:36
 13/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, mindegyik válasz hasznos volt!

A nyelvizsgákat nem tudom, hogy fogja megoldani, mert 6 éve tanul németül, de nagyon rosszul tanították az általános iskolában (szerintem). Az angolt meg 1 éve tanulja, de szerencsére vannak rokonok külföldön, szóval tudja gyakorolni a nyelvet, ha akarja.

Még aktuális, várom a további válaszokat.

2011. júl. 1. 21:48
 14/15 anonim ***** válasza:
Szia, engem is azok érdekelnek, mint ami a fiadat:) Csak én most felvételiztem, biomérnöknek a BME-re. Belföldön és külföldön is elég jól fizetett állásokat lehet találni, biológia, kémia, matek, fizika kell hozzá inkább, persze vannak olyan tantárgyak, amiknek az egészhez köze sincs, de minden szakon vannak.. És szerintem ez sokkal változatosabb, mint mondjuk egy mérnök informatikus vagy gépészmérnök, persze csak akkor, ha az összes hozzá kellő tantárgy érdekli. :) De én ettől még megpróbálom jövőre az orvosit is :D
2011. júl. 3. 18:09
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Matek -fizika, jó ha tudja, a gépészmérnökhöz, villamosmérnökhöz, pl. ezek ismerete elengedhetetlen. Biológia, kémia ezek pedig inkább az orvosihoz. (Persze vannak átfedések).

Ha a mérnök mellett dönt, akkor egyetem előtt ajánlanák még - egy a választott szakterületnek megfelelő - szakma elvégzését. Ennek a gyakorlat szempontjából van jelentősége.

Illetve a már említett nyelvizsga igen fontos. Mivel a diplomát Magyarországon középfokú nyelvvizsgához kötik, ezért ha tetszik, ha nem, sajnos kell szerezni egy nyelvvizsgát, célszerűen még a középiskolai évek alatt. Ugyanis egyetemen erre már az esetek döntő többségében nem kerül idő.

Ha most kilencedikes a fiad, akkor még bőven lesz 4 (vagy 6) év alatt nyelvvizsgát letennie ideje. Középiskolában még (az egyetemmel ellentétben) rengeteg szabad idő áll rendelkezésre. A másik érdekes dolog, hogy középiskolában már nem feltétlenül kell, hogy a cél a kitűnő bizonyítvány elérése legyen. Sokkal inkább fontosabb a megfelelő szakosodás. Magyarul, ha a fiad a mérnök mellett dönt, akkor a matematika, fizika minden részletét aprólékosan ismerje középiskolai szinten. Kimaradás ne legyen. Ellenben pl. filozófiát, egyéb humán tárgyakat nem kell tulzásba vinni.

Gimnáziumban sok esetben a szakosodásra a faktok adnak lehetőséget. (Emelt színtű előkészítő órák).

2011. júl. 3. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!