Mit tanuljon a fiam?
Köszönöm szépen a válaszokat, mindegyik válasz hasznos volt!
A nyelvizsgákat nem tudom, hogy fogja megoldani, mert 6 éve tanul németül, de nagyon rosszul tanították az általános iskolában (szerintem). Az angolt meg 1 éve tanulja, de szerencsére vannak rokonok külföldön, szóval tudja gyakorolni a nyelvet, ha akarja.
Még aktuális, várom a további válaszokat.
Matek -fizika, jó ha tudja, a gépészmérnökhöz, villamosmérnökhöz, pl. ezek ismerete elengedhetetlen. Biológia, kémia ezek pedig inkább az orvosihoz. (Persze vannak átfedések).
Ha a mérnök mellett dönt, akkor egyetem előtt ajánlanák még - egy a választott szakterületnek megfelelő - szakma elvégzését. Ennek a gyakorlat szempontjából van jelentősége.
Illetve a már említett nyelvizsga igen fontos. Mivel a diplomát Magyarországon középfokú nyelvvizsgához kötik, ezért ha tetszik, ha nem, sajnos kell szerezni egy nyelvvizsgát, célszerűen még a középiskolai évek alatt. Ugyanis egyetemen erre már az esetek döntő többségében nem kerül idő.
Ha most kilencedikes a fiad, akkor még bőven lesz 4 (vagy 6) év alatt nyelvvizsgát letennie ideje. Középiskolában még (az egyetemmel ellentétben) rengeteg szabad idő áll rendelkezésre. A másik érdekes dolog, hogy középiskolában már nem feltétlenül kell, hogy a cél a kitűnő bizonyítvány elérése legyen. Sokkal inkább fontosabb a megfelelő szakosodás. Magyarul, ha a fiad a mérnök mellett dönt, akkor a matematika, fizika minden részletét aprólékosan ismerje középiskolai szinten. Kimaradás ne legyen. Ellenben pl. filozófiát, egyéb humán tárgyakat nem kell tulzásba vinni.
Gimnáziumban sok esetben a szakosodásra a faktok adnak lehetőséget. (Emelt színtű előkészítő órák).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!