Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van olyan aki egyetért velem?...

Van olyan aki egyetért velem? (tanári állás)

Figyelt kérdés
nagyonsokan mondják azt hogy ne menjek tanárnak, mert ki fognak idegelni a gyerekek és pénzem sem lesz. szerintem ez nem így van. szeretnék tanár lenni (angol-töri szakos) és anglisztikára jelentkeztem. középiskolában szeretnék majd tanítani. szerintem ott már a gyerekek nem annyira gyerekek. el kell velük hitetni, elmgayarázni, hogy pl mennyire fontos a nyelv, tanulni, hogy ebből mennyi előnyük származik, és "jófejnek" kell velük lenni. nálunk van ilyen tanár, és nem szokott kiborulni, mert úgy viselkedünk vele, ahogyan ő velünk. ez nem így működik?
2011. jún. 23. 14:39
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%

én nem mernék középsuliban tanítani! főleg a mai helyzetek miatt.A mai gyerekek már nem olyanok mint régen, nem érdekli őket szinte semmi, általános suliban még lehet tanítani nekik fegyelmet.A legtöbb gyerekkel már nem is foglalkoznak a szülők (tapasztalat)azt sem tudják, hogy mi a kedvenc színük.

a fizetés tényleg nagyon alacsony.

kívánom ha tanár leszel bejöjjön a "jófej" taktika!de előbb ki kell vívnod a tiszteletet, ami nem könnyű!

2011. jún. 23. 14:50
 2/13 anonim ***** válasza:
94%

nem.akinek van esze,nem megy tanárnak.

kiidegelik a gyerekek,és a pénz is kevés.

van benne öröm,de sokkal több az üröm.

egy szintén pedagógus nő

2011. jún. 23. 14:51
 3/13 anonim ***** válasza:
91%

Elviekben igen. Csak ehhez az kell, hogy mire lediplomázol, még mindig így gondold, mire átverekszed magad a kezdeti nehézségeken, még mindig így gondold, mikor családot alapítasz és kevesled a fizetést, még mindig így gondold.

Sajnos sok tanárt az évek keserítenek meg, kevesen indulnak neki úgy, hogy szar lesz tanítani.

Én pl. pályaelhagyó tanár voltam, pedig imádtam minden percét, holott az eleje nehéz volt (frissdiplomás fiatal nyelvtanárnő a végzős osztályban - tudtak kellemetlenségeket okozni). De nagyon megszerettem őket, ők is engem, mégis váltottam, mert hosszútávon nem láttam benne kihívást, a vezetőség nem támogatta az ötleteimet az iskola fellendítésére, én pedig inkább karriert szerettem volna - nem bántam meg, 5 év alatt többre vittem, mint tanárként egész pályám alatt vihettem volna.

Sajnos nagyon stresszes munka, kevés fizetéssel.

És azt is kalkuláld bele, hogy nem minden középiskola elit gimnázium. Lehet, hogy csak egy szakmunkásképzőbe vesznek fel, amit persze elvállalsz, mert nem leszel abban a helyzetben, hogy válogass - ott nem biztos, hogy sokra mész az elhivatottságoddal, jófejségeddel, ha bekerülsz mondjuk egy romákkal teli osztályba.

Márpedig egy pályakezdő tanár inkább ilyen állásra számíthat, nem pedig jobb hírű iskolák kínálatára.

2011. jún. 23. 14:52
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

1. Jelen állás szerint gyakorlatilag ha el is végzed, sehova sem fognak felvenni, mert nincs hely. és gondolom egy üres helyre a tapasztaltabb tanárt veszik fel, nem feltétlen a pályakezdőt. De mindenesetre nincs hely, nem fogsz tudni elhelyezkedni, egy jó iskolában semmiképp se.

2. Angolt tanítani jól nagyon nehéz. Törit szintén, a legtöbb tanár nagyon unalmasan ledarálja, izgalmassá kell tenni. És ez nehéz.

3. Tanár-diák kapcsolat: minden osztálynak más stílus jön be. Nagyon nehéz jó tanárnak lenni a diák szemében. Mert szigorúnak kell lenned, de kedvesnek, aki tiszteli a padban ülő gyereket, megértő, de vannak elvárásai, laza, vicces, de ha kell komoly. Nehéz ez. nekem is voltak (vannak) kedvenc tanáraim, de akit nem kedvel egy diák, azt főleg utál, és az akkor nagyon nehéz tud lenni, ha a diák nem tisztel. És ha rosszul akarsz tiszteletet "kicsikarni" belőlük, utálni fognak. ördögi kör ez.

Nem lebeszélni akarlak, de tényleg ez ma manapság nagyon nehéz. De sok sikert! Remélem találsz majd munkát a jövőben egy jó iskolában, és szeretni fogod. De ha érdekel valami más is, inkább azt válaszd...

2011. jún. 23. 14:54
 5/13 A kérdező kommentje:
és pontosan mennyi a havi fizetés azt megkérdezhetem? hogyha mégsem jönne be ez a tanári állás anglisztika, (tanárnak szakosodott) végzettséggel mit csinálhatnék? Bár most tényleg bízom benne, hogy jó lesz. én egy közepes színvonalú középiskolába járok (jártam), és egy két tanár van akit utálunk, de megvan rá az okunk. a többiekkel jóban vagyunk.
2011. jún. 23. 14:56
 6/13 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat. most már jelentkeztem anglisztikára, úgyhogy meggondolni magam nem tudom. esetleg csak azzal kapcsolatban, hogy milyen mesterképzésre menjek. mehetnék tolmácsnak is, de manapság már nem nagyon van kereslet angol tolmácsra nem? mindenki tud angolul. osztályfőnököm azt mondta hogy mire én lediplomázok nagyon sok üres tanári állás lesz, hiszen a tanárok legtöbbje már nyugdíjkorhatáron van. vélemény?
2011. jún. 23. 15:09
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

14:52-es vagyok.

Az lehet, hogy mennek a tanárok szép lassan nyugdíjba, csak vedd bele azt a rengeteg álláskereső és pályakezdő (és addigra) végző tanárt, akik a helyükre pályáznak. Úgy képzeld el, hogy megüresedik mondjuk 5 hely, és van a helyükre 25 jelentkező..lutri.

Én angol-portugál szakon végeztem, igaz, akkor még két főszakot csinálhattunk egyszerre, nem volt bevezetve a minor. Én azt mondom, hogy tanárszakkal fordításból, tolmácsolásból és egyéb módokon a nyelvtudásomból élek (nagykövetségen dolgozom), tanítottam már nyelviskolában is és idegenvezető is voltam, úgyhogy a lehetőségek tárháza végtelen, csak ki kell járni magadnak az utat. Megmutatni, hogy lehet, hogy neked "csak" angoltanári diplomád van, de tökéletesen fordítasz, tolmácsolsz, szervezel rendezvényeket stb.

Nem rossz az anglisztika (bár történelem minorral eléggé behatárolod a lehetőségeidet), csak okosan kell használni a birtokodba került tudást. Pl. megteheted, hogy egész egyetem alatt csak annyit tanulsz meg, dolgozol pluszban, ami "követelmény", de ha kicsit többet teszel érte (tudományos diákkör, különböző konferenciákon való részvétel, hallgatói életből való rész kivétele), akkor valaki fel fog rád figyelni.

Azzal a hasonlattal lehet ezt legjobban érzékeltetni, hogy pl. egy munkahelyen sem azt fogják előléptetni, aki pont annyit és úgy dolgozik, mint az elvárás, se többet, se kevesebbet, hanem inkább azt, aki plusz munkát is bevállal, túlórázik, látszik rajta a lelkesedés, a fejlődni akarás stb. Az ilyenekre felfigyelnek, és természetesen ők kapják a lehetőségeket később.

Úgyhogy kitörthetsz a mókuskerékből, de csak akkor ha dolgozol érte. Ha átlagos szinten maradsz, akkor átlagos tanár leszel, akiknek a jövőjét fentebb már összefoglaltuk.

Sok sikert, ha van kérdésed, szívesen válaszolok.

2011. jún. 23. 15:18
 8/13 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen. gondolkodtam én is, hogy történelem helyett még mit választahtnék. ajánlottak másik idegennyelvet, de azt gondolom, hogy hiába választanék törököt/portugált, azzal már is buktam a tanári állást, mert akkor már kétszakos tanár nem leszek, mivel semelyik iskolában nem tanítják ezeket a nyelveket. egyébként az angol középfokún kívül van még németből is középfokúm, és most elkezdtem spanyolt tanulni. szóval a szorgalmammal nincs baj azt hiszem. te milyen minort ajánlanál?
2011. jún. 23. 15:30
 9/13 anonim ***** válasza:

Egyrészt portugált egyre több gimnáziumban tanítanak. Kettőről tudok most biztosan, de nem naprakészek az információim, biztos, hogy találnánk még. Portugál szakról nem kerül ki annyi tanár, így talán ezt a vonalat meg lehetne lovagolni.

Át kell gondolni, hogy pontosan mit akarsz. Ha mindenképpen tanítani, akkor maradhatsz az angol-történelem párosításnál. Ha viszont több esélyt szeretnél adni a kiugrásnak, akkor én is egy másik idegennyelvet ajánlok (de a legfontosabb mindig az, hogy szeresd, amit tanulsz, úgyhogy ne válaszd pl. a németet, ha ki nem állhatod, vagy nehezen megy).

Egy nyelvszak önmagában sem könnyű, hát még egy másikkal kiegészítve. Ezt neked kell mérlegelned. Rengeteget kell majd olvasni, könyvtárban ülni, dolgozatokat írni.

Egy keleti nyelv sem lenne hülyeség az angol mellé - persze ezzel már kevés az esély, hogy középiskolában taníthass, viszont nyelviskolában is kiélheted a tanítási vágyaidat, oda legalább azok mennek, akik tényleg tanulni akarnak, és akkor még a különórákról nem is beszéltünk (hát még az egyéb lehetőségekről...).

2011. jún. 23. 15:41
 10/13 anonim válasza:
100%

Szia!

Figyelj, ha anglisztikára jelentkeztél, az nagyon jó dolog! Ha elvégzed az alapképzést, utána mesterképzésben választhatsz pl fordító-tolmácsot is, ami nagyon izgalmas is (remélem, :D én is ezt szeretném csak én oroszra jelentkeztem, s az angolt minornak szeretném felvenni majd), meg ráadásul kimondottan zsíros, és keresett is. Még itt Magyarországon is el tudsz helyezkedni vele, mert nagyon sok cégnél keresnek tolmácsokat. Ehhez viszont szerintem válassz még egy nyelvet mellé, amit felvehetsz minorként, és még több esélyed lesz elhelyezkedni. (persze érdemesebb nem németben gondolkodni, mert olyan embert szinte akárhol találsz ebben az országban, aki németül tud) A minorokat - ha jól tudom - az alapoktól kezdik oktatni, hacsak nem német vagy angol. (ilyen pl. az olasz is) :)

Ennek ellenére, nem hinném, hogy le kellene mondanod a tanárságról, ha igazán ezt érzed hivatásodnak! Viszont én egy ilyen céllal biztos, hogy külföldre mennék. Olyan helyre, ahol mind személyében, mind anyagilag megbecsülik a tanárokat, mert lássuk be, a két legfontosabb - és ezzel együtt a legfelelősségteljesebb is - feladatköre a gyógyítóknak és a tanároknak van.

Minden esetre, bárhogyan döntesz is, kívánom Neked, hogy találd meg a számításaidat :) Minden jót!

2011. jún. 23. 15:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!