Melyiket válasszam? Kémia-biológia szakos tanár legyek, vagy szülésznő? Melyik éri meg jobban?
Én valahogy nem láttam még olyan tanárt, aki évtizedek tanári munkája után ugyanazzal az épelméjűséggel és lendülettel tudna tanítani. Persze benne lehet, hogy mind bogaras egy kicsit már a kezdetektől fogva. De valahogy megtöri az embert, sokan csalódnak. Szerintem nem a matektudásod lenne az, amitől nehéz dolgod lenne. Habár tény, h pont a kémia-biosz tanári elvégzése egyáltalán nem egyszerű dolog. Gyakorlatilag mintha a két szakot végeznéd egyszerre. Szerintem nagyon elhivatottnak kell ehhez lenni, főleg ha még az alacsony keresetet is beleszámolod. ( ha nem óhajtasz magántanárkodni). Én, ha tanárnak mennék, biztos, hogy az egyetemi posztot pályáznám meg, az meg még 3x annyi munka. Ha gondolod, privátban meg tudom írni neked a biosztanárom e-mailjét, ő viszonylag frissen végzett, szerinem leírná neked a tapasztalatait.
Én ebben az esetben, szülésznő kontra középiskolai tanár, az előbbire szavaznék, ha valóban annyira érdekel.
Szerintem legalább két kérdésben kell döntést hoznod a témával kapcsolatban:
1, Melyik "munkát" tudnád hivatásszerűen végezni. Az a jó munka, amelyet szívesen csinálsz akár 30 év múlva is. Azaz amit nem "munkaként" élsz meg a mindennapokban. Játssz el a gondolattal, hogy tanárként mit szeretnél elérni 10-20-30 év múlva, és ugyanezt szülésznőként.
2, Sajnos már most kell arra gondolnod, hogy hogyan fogsz megélni... Tanárként vagy szülésznőként tudod biztosítani magad és családod megélhetését. Melyikkel tudod pl. a saját képességeidet, készségeidet, tudásodat fejleszteni (tanulni).
Ha nagyon nem tudsz választani, akkor vegyél elő egy lapot, és írd össze, hogy melyik miért tetszik, miért nem választanád (negatívumok kontra pozitívumok). Adj időt magadnak a gondolkodásra, ne kapkodd el, mert ez a döntés az egész életedet befolyásolja.
Nagyon nehéz kérdés, az biztos! Sok sikert a döntéshez!
ezt már leírtam egy hasonló kérdésnél:
nekem biosz-kémia tanárom igencsak jól keres( igaz, osztályfőnök is) , mert egy palotában lakik, szó szerint kacsalábon forgó palota, amihez még takarítónője is van..
van kb 4 kocsijuk persze ultramodern kb 20 millió darabja, minden évbe külföldre mennek többször is... sorolhatnám :D
am nem irigységből mondom, mert imádom a csajt :D
és mielőtt valaki mondja a szülei nem gazdagok és a családja sem az, nem nyertek a lottón v ilyesmi és nem dolgozik még másik 20 munkahelyen xD
a férje vegyész, nem tudom, hogy egy vegyész mennyit kereshet.. kb 300 e max, nem? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!