Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Aki annyira hőbörög, hogy...

Aki annyira hőbörög, hogy "szüntessük be az egyetemek felét", annak van diplomája?

Figyelt kérdés

Mert szerintem éppen azok az emberek azok, akiknek nem sikerült egyetemre menniük, és rosszindulatuknál fogva úgy érzik, hogy végre valamilyen szinten bosszút állhatnak.

Másik opció, hogy olyan diplomája van, amiből túlképzés van, és így abban reménykedik, hogy akkor az ő fizetése majd emelkedni fog. Hát abban biztos lehet, hogy nem fog, mert bőven megvan az a többlet, hogy pillanatok alatt találnak mást a helyére, munkahely pedig nincs több. Mire lemorzsolódik a felesleg, és újra értékesek lesznek ezek a diplomák is, az jó pár évtized.

Harmadik lehetőség talán még az, hogy az emberek azt hiszik, kevesebb adót kell fizetniük, mert az ő adójukból tartják el az államilag támogatottakat. Nem tesz ki akkora részt, másrészt meg akkor úgyis beillesztenek valami másik adót a helyére.

Az meg a legabszurdabb felvetés, hogy munkaadók problémáznak, hogy "nem kell ennyi jogász, mert már nem tudok választani közülük, felvenni meg amúgy se tudom az összeset".

Szóval az átlagembernek baromira nem fog változtatni az életén, hogy mennyi állami férőhely van, mennyi a ktg. térítés összege, mennyivel kevesebb "felesleges" diplomás legyen. Aki olyanra megy, majd úgyis szembesül vele, hogy az ő szakterülete telített.

Szóval ez szerintem szimplán rosszindulat, hogy csesszünk ki a másikkal.

2011. máj. 5. 17:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%

Van diplomám, már elején leszögezem. Hogy van-e munkám azt majd akkor konstatálom, ha lejárt a GYES. ;)

Az, hogy totál feleslegesen fenntartanak egyetemeket, főiskolákat, tök feleslegesen (mivel az ég világon sehol nincs rájuk szükség) kitaníttatnak 4, de sok esetben 5,6,7,8 év alatt egy diplomást (attól függ, két buli között mikor sikerült lezárnia a tanulmányait) több millió forintért, hogy aztán lekoccoljon külföldre adót fizetni: igenis a mi adóforintjainkból megy.

Miért, mit gondolták, honnan van pénz az ÁLLAMI iskolákra???

Azt meg a látóköröd szélesítése végett jegyezem meg, hogy ezen közben a legtöbb általános iskola nem tudja fenntartani magát, mert úgy kapnak pénzt a működésre, hogy évről évre 5-10 milliós tartozást halmoznak fel.

Kb. ennyit kóstál egy diplomás orvos képzése, aki most az osztrákoknál dolgozik, és ott adózik.

Nem egy évfolyam... EGY ember.

Lehet azzal takarózni, hogy hejj, de nehéz itt megélni orvosként.... az meg a rögvalóság, hogy már a középiskolások háromnegyede azért tanul nyelvet, hogy később külföldön tanuljon, és az orvosin tanulók is azért mennek oda, hogy majd külföldön tudjanak elhelyezkedni.

Nekünk meg marad a maradék, aki nem tudja megkülönböztetni a tüdőt meg a vesét, ugyanis kegyelemkettessel bulizta át az elmúlt 10 évet.

Menjenek autószerelőnek....

Régen, akinek volt diplomája, annak volt hozzá esze is.

Ma én szégyenlem némelyik embert, hogy oda jár, ahol valaha én is tanultam... de nem tud helyesen írni, nem tud megszólalni, és annyi esze nincs, hogy egy vasúti menetrenden vagy egy adóbevalláson kiigazodjon.

Ma, akinek van legalább egy hármasa, az már meg továbbtanulni. Tavaly született 80 ezer akányhány gyerek, és 110 ezer fiatal ment továbbtanulni.

Ugye vádog, hogy miért KELL az iskolák számát csökkenteni???

Ne dicsekedj a diplomáddal, ha netán sikerül összekaparni, tudást és bölcsességet neked se adnak mellé.

Ami van, arra meg ne vágj fel.

"Bezzeg engem irigyel az egész világ, mert nekem diplomám van!" Meg a korosztályod 90%-nak... ritka különleges személy vagy, ebből is látszik.

2011. máj. 5. 17:22
 2/12 A kérdező kommentje:

"Ne dicsekedj a diplomáddal, ha netán sikerül összekaparni, tudást és bölcsességet neked se adnak mellé.

Ami van, arra meg ne vágj fel.

"Bezzeg engem irigyel az egész világ, mert nekem diplomám van!" Meg a korosztályod 90%-nak... ritka különleges személy vagy, ebből is látszik."

Mi van? Ezt nem értem, nem is írtam semmi ilyet, nem tudom az idézet is honnan van, nem dicsekedtem a diplomámmal se, mert még nincs is.

Viszont szerinted több orvos fog itt maradni, ha csökkennek az állami helyek? Épp ez az, hogy nem azért mennek ki, mert itt telített a szakma, hanem azért mert szar a munka. Képezhetnek 10 orvost is, 9 akkor is ki fog menni, mert embertelen az állapot. Azt nem hallani sose, hogy "a bölcsészdiplomások hullámszerűen hagyják el az országot, gondban van az ország, kevés a bölcsész". De ide be lehet helyettesíteni jogászt, vagy közgazdászt, bármit.

2011. máj. 5. 17:29
 3/12 anonim ***** válasza:
49%

17:22

Hülyeség amiről beszélsz, mert míg mérnökin lehet, hogy elkezdik 200-an, de a végén alig 20-30-an fognak végezni. Ebbe a 20-30-ba már belekalkuláltam azokat is, akik megcsúsztak tárgyakon. Menetrend szerint a 20-30 között van 5-10 csupán.

Azok, akikről te beszélsz viszont esélyesek, hogy kiesnek az egyetemről. Viszont a jegy alapján egy ember intelligenciáját megítélni szerintem vétek, egy 2-es középiskolás tanuló is lehet 4-es 5-ös tanuló egyetemen, ha benő a feje lágya. Viszont nálunk van olyan is, aki szín 5-ös volt gimnáziumban, mégis elvérzett már.

Amúgy meg a szüleim fizettek adót, vagyis lényegében azt is mondhatnám, hogy a szüleim már kifizették nekem a tandíjat. Ellenvetés? Nem a te adódon tanulok, hanem a családomén és ezt szerintem megérdemlem.

Mindemellett majd akkor mondd azt, hogy így meg úgy mennek ki az emberek külföldre, ha itthon meg lehet élni. A legtöbb embernek nem sikerül, a családom is az anyagi csőd szélén áll, minden egyetemi költségemet az ösztöndíjamból fizetek, sőt, abból is eszek, mert itthon nem nagyon van kaja. Lehet, hogy ez egy láncrakció, lehet, hogy az, hogy kimennek a fiatalok külföldre generálja azt, hogy egyre szegényebb az ország (bár ezt kétlem, legalább kint van munkahelyük), de ki a fa.szom nem szarja le? Én csak élni akarok magamért, és nem a te roha.dt seg.gedért adót fizetni.

2011. máj. 5. 17:35
 4/12 anonim ***** válasza:
70%
De hosszú távon csak jobb lenne, ha kevesebb egyetem volna, mert akkor abból a pénzből inkább a korházakat fejlesztenék, meg az általános-meg középiskolákat. Az is nagy baj, hogy egyre kevesebben mennek szakmát tanulni. 20 év múlva ki fogja felépíteni a gyered házát mondjuk? Max. olyan drágán, hogy nem lehet megfizetni, mert kevesen lesznek, és nem lesz telített a szakmájuk. De ez csak egy példa. De ott vannak a villanyszerelők is. Egy bölcsész nem fogja neked kicserélni a villanyórádat. A másik meg, hogy egy nagyképű ostoba csűrhe a bölcsész szak. Sokat nem tudnak letenni az asztalra.
2011. máj. 5. 17:43
 5/12 anonim ***** válasza:
0%

"Kb. ennyit kóstál egy diplomás orvos képzése, aki most az osztrákoknál dolgozik, és ott adózik.

Nem egy évfolyam... EGY ember."

Jahj emberek, ezt hagyjuk már. Komolyan azt hiszitek, hogy azt az egy milliót ránk költik évente? A nagy szart. A KLINIKÁKAT tartják fent belőle, ami inkább az emberek érdeke, ugyanis ott gyógyítás folyik.

Le lehetne szállni már erről a baromságról.

Mellékesen lehet, hogy pl. a jogászképzés csak pár százezer forint szemeszterenként, de míg orvosból képeznek évente 800-at, addig jogászból jóval többet.

Egyébként szerintem jó pár helyen le kellene csökkenteni a felvehetők számát. Annyit képezzenek, amennyire szükség van és kész.

2011. máj. 5. 20:04
 6/12 anonim ***** válasza:
51%
Az én véleményem szerint is csökkenteni kellene az egyetemek számát, kezdhetnénk a kommunikációs főiskolákkal, kommunikáció és médiatudomány szakokkal és a hasonló büfés ruhatáros képzésekkel...
2011. máj. 5. 20:58
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Már megint rosszul akarnak nekikezdeni az "erdőírtásnak". Néhány lépcsőfokkal lejjebb kéne kezdeni, pl. az érettségi nehezítésével a pluszpontok adhatóságának megnyirbálásával, a felsőoktatási felvételi vizsga visszavezetésével, és olyan szakok megszüntetésével, amelyek feleslegesen vannak egyetemi/főiskolai szintre emelve. Ezek után jöhetne a divatos szakokon a létszámcsökkentés. Továbbá a körmére kéne nézni az iskoláknak a pénzügyeket illetően.
2011. máj. 5. 22:03
 8/12 anonim válasza:
51%

Semmi szükség erre a sok kamu szakra!A legtöbb szakma teljesen felhígult, a frissen végzett tanítónéni olyan butuska, hogy pár évtizede eszébe sem jutott volna továbbtanulni, fel se vették volna, de most vígan elvégez egy nevenincs főiskolát, szomorú, hogy ilyen emberek "oktatják" a gyermekeinket...

Igenis vissza kell állítani a szakmák becsületét, ezt csak jóval magasabb fokú képzéssel, erős szelektálással lehet megoldani.

2011. máj. 9. 15:17
 9/12 anonim ***** válasza:

állami felsőoktatás = mesterségesen generált buborék

és ez már globális módi

The Education Bubble Is Fuel for Revolt

[link]

2011. máj. 9. 16:08
 10/12 anonim ***** válasza:

ennél már csak az angolszász rendszer vadabb, ahol lehetővé teszik azt, hogy egy életre eladósodj (olyan „tudástőkéért”, amit akár formális oktatás nélküli is megszerezhetsz)

The Education Bubble

[link]

a bedőlő diákhiteleket pedig majd megfizetik az „adófizetők”

2011. máj. 9. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!