Akkor most a jobb vagy a bal agyféltekém a dominánsabb?
itt olvasgattam: [link]
rám a jobb agyféltekés dolgok illenek, nekem a kép is az óra mutatóval megegyező irányba forog.. csak annyi a bökkenő, hogy jobb kezes vagyok. Vagy ez nem minden esetben igaz, hogy: jobb agyfélteke-->bal kész/bal agyfélteke-->jobb kéz?
Ez HOAX. Nincs alapja. Annó erről megkérdeztek egy hivatásos agykutatót, aki azt mondta, hogy ilyen módon nem dönthető el, hogy kinek melyik agyféltekéje a dominánsabb. Vegyük az én példámat:
- Első pillantásra az óramutató járásaval megegyezően látom, viszont képes vagyok idővel "az ellenkező irányba fordítani"
- Jobb kezes vagyok
- Mérnöki karon tanulok, matematika, szabályok, tudomány (ami az ellentétes oldalon szerepel)
Megnéztem. Először nekem is az óra járásával egyező irányba forgott. Aztán elkezdtem nézni a sarkát ösztönösen (utána a kommentekben olvastam, hogy másnak is így sikerült megfordítania), és megváltozott a forgási irány. Semmi kérdés nem kellett hozzá. Azóta oda-vissza látom forogni...
És én is jobbkezes vagyok.
Nekem először jobbra forgott, majd elnéztem a képről egy pillanatra, és megfordult. Utána egy ideig annyira össze-vissza és gyorsan forgott, hogy rendesen megszédültem. Aztán megint egyszer erre, egyszer arra forgott, viszont míg néztem,, legtöbbször olyan volt egy idő után, mintha csak lengette volna a lábát jobbra-balra. Ebből volt nekem nagyon nehéz kizökkenni, hogy újra forogjon.
Balkezes vagyok.
Én is ugyanígy voltam vele. A jobb agyfélteke nem a balkezesek kizárólagos privilégiuma.
Lehetsz jobb agyféltekés, a kézdominancia és a agyfélteke dominanciája között szoros összefüggés(ek) vannak, de nem mindig lehet megfeleltetni őket. A népességnek kb. a 10°%-a jobb agyféltekés, bizonyos adatok szerint a jobbkezesek 5-10%-a jobb agyfélteke dominanciájú. Ezek csak becsült adatok, de az arányokat azért lehet érzékelni belőlük:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!