Középszintű földrajz érettségire készülők, hogyan gyakoroltok?
Májusban megyek előrehozott föcire, de fakton nem csinálunk semmit, ráadásul egy csomó óra elmaradt. Mivel 2 hónap és érettségi már nagyon bennem van a félsz. :S Megnéztem a topográfia követelményt, kinyomtattam a vaktérképeket (egy másik lapra pedig a melléjük való névanyagot). Az elméletre hogyan készüljek fel ha a föci órák nem adnak semmit?
És ezt az időszámításos témát nagyon nem vágom. :/
Köszönöm.
Megint én vagyok:)
Ma voltam fakton, számoltunk, ezek voltak:
-népsűrűség számítás
-megvan egy ország lakossága, halálozások, születések, elvándorlások, bevándorlások, ez alapján kell kiszámítani a várható jövőévi lakosságot
-időzónás, helyi idő számítás
-beesési szöget számolni ha pl az Egyenlítőnél 90 fok akkor mennyi a Ráktérítőnél?
-páratartalom, mikor éri el a levegő a harmatpontot
-felhőképződés (először 100m/1 celsius, utána 100m/ 0,5 celsius)
-térképes, pl ha meg van adva, egy szakasz ami a térképen 1 cm az a valóságban mekkora távolságot jelent (ezt méretazány alapján kell)
kb ennyi volt, remélem, hogy tudtam segíteni :))))
Felhőképződéses példát még sosem csináltam.
Ha szépen megkérlek írsz rá egy feladatot és levezeted?
Máshogyan nem tudom meghálálni, csak hogy minden válaszodat felpontozom. :)
Szia megint :P
Na szóval próbálok írni egy olyan feladatot:
-először is meg vannak adva ezek az adatok: A levegő jelenlegi hőmérséklete 25 celsius, a benne lévő pára mennyiségi 7g/köbméter.
-meg van adva egy táblázat, amelyben benne van, hogy hány celsiushoz hány g pára tartozik:
2 C=4g 3C=5g 4C=6g 5C=7g 10C=15g és így tovább...
1. kérdés: Hány méteren fog felhő képződni?
válasz: Akkor képződik felhő, ha a levegő eléri a harmatpontját, tehát jelen esetben le kell hűlnie 5 fokosra, hogy a 7g telítetté tegye. Tudjuk, hogy 100m-ként 1 fokot hűl. 25 fokról 5 celsiusra kell lehűlnie, azaz 20 fokot. 20-szor 100=2000 méteren
2. kérdés: Mennyi lesz a hőmérséklete 3500 méteren?
válasz: Felhőképződéskor hő szabadul fel, onnantól már 100 m-ként 0,5 celsiust hűl. Megnézed a különbséget, 3500-2000=1500 m 1500:100=15 innentől csak beszorzod a 15-öt 0,5-el ami =7,5 tehát 7,5 fokot hűl. Ezt a 7,5-öt kivonod az 5-ből, így -2,5 fok lesz a hőmérséklete.
Ennyi a feladat, ha valami nem érthető, nyugodtan írj! Puszi
Topográfiába lesz egy hibám, az jól ment.
De a második rész már annyira nem. Beszéltük is, hogy nehezebb volt az átlagnál azaz, nem ezekre a típusfeladatokra számítottunk.
Néhány kérdés talán inkább fizika volt, mint föci :D
Szia, megint én vagyok :)
Igen, meglepően sok volt a grafikonos, számolásos fizikás feladat. Térképben nekem csak 1 hibám lett, remélem a többi jó lesz! Negyed óra és fennvannak az eredmények, remélem a legjobbakat! :D
Jesszus, te emlékszel arra miket írtál be?:D
Mondjuk nekem a föci csak tartalék érettségi, az hogy 4es vagy 5ös lesz beírva az évvégi érdemjegyhez az 1 pont.
Nyelvből kell majd emelteznem meg töriből írni egy 90%-ost :S
Te mi szeretnél lenni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!