Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Középszintű földrajz érettségi...

Középszintű földrajz érettségire készülők, hogyan gyakoroltok?

Figyelt kérdés

Májusban megyek előrehozott föcire, de fakton nem csinálunk semmit, ráadásul egy csomó óra elmaradt. Mivel 2 hónap és érettségi már nagyon bennem van a félsz. :S Megnéztem a topográfia követelményt, kinyomtattam a vaktérképeket (egy másik lapra pedig a melléjük való névanyagot). Az elméletre hogyan készüljek fel ha a föci órák nem adnak semmit?

És ezt az időszámításos témát nagyon nem vágom. :/

Köszönöm.

2011. márc. 13. 18:08
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Megint én vagyok:)

Ma voltam fakton, számoltunk, ezek voltak:

-népsűrűség számítás

-megvan egy ország lakossága, halálozások, születések, elvándorlások, bevándorlások, ez alapján kell kiszámítani a várható jövőévi lakosságot

-időzónás, helyi idő számítás

-beesési szöget számolni ha pl az Egyenlítőnél 90 fok akkor mennyi a Ráktérítőnél?

-páratartalom, mikor éri el a levegő a harmatpontot

-felhőképződés (először 100m/1 celsius, utána 100m/ 0,5 celsius)

-térképes, pl ha meg van adva, egy szakasz ami a térképen 1 cm az a valóságban mekkora távolságot jelent (ezt méretazány alapján kell)

kb ennyi volt, remélem, hogy tudtam segíteni :))))

2011. máj. 10. 18:27
 12/24 A kérdező kommentje:

Felhőképződéses példát még sosem csináltam.

Ha szépen megkérlek írsz rá egy feladatot és levezeted?

Máshogyan nem tudom meghálálni, csak hogy minden válaszodat felpontozom. :)

2011. máj. 10. 19:09
 13/24 anonim ***** válasza:

Szia megint :P

Na szóval próbálok írni egy olyan feladatot:

-először is meg vannak adva ezek az adatok: A levegő jelenlegi hőmérséklete 25 celsius, a benne lévő pára mennyiségi 7g/köbméter.

-meg van adva egy táblázat, amelyben benne van, hogy hány celsiushoz hány g pára tartozik:

2 C=4g 3C=5g 4C=6g 5C=7g 10C=15g és így tovább...

1. kérdés: Hány méteren fog felhő képződni?

válasz: Akkor képződik felhő, ha a levegő eléri a harmatpontját, tehát jelen esetben le kell hűlnie 5 fokosra, hogy a 7g telítetté tegye. Tudjuk, hogy 100m-ként 1 fokot hűl. 25 fokról 5 celsiusra kell lehűlnie, azaz 20 fokot. 20-szor 100=2000 méteren

2. kérdés: Mennyi lesz a hőmérséklete 3500 méteren?

válasz: Felhőképződéskor hő szabadul fel, onnantól már 100 m-ként 0,5 celsiust hűl. Megnézed a különbséget, 3500-2000=1500 m 1500:100=15 innentől csak beszorzod a 15-öt 0,5-el ami =7,5 tehát 7,5 fokot hűl. Ezt a 7,5-öt kivonod az 5-ből, így -2,5 fok lesz a hőmérséklete.

Ennyi a feladat, ha valami nem érthető, nyugodtan írj! Puszi

2011. máj. 11. 09:55
 14/24 A kérdező kommentje:
Na hogy ment?:)))
2011. máj. 12. 17:55
 15/24 anonim ***** válasza:
hát, sztem elég jó lett, olyan 90% körülire számítok,, neked?
2011. máj. 12. 18:11
 16/24 A kérdező kommentje:

Topográfiába lesz egy hibám, az jól ment.

De a második rész már annyira nem. Beszéltük is, hogy nehezebb volt az átlagnál azaz, nem ezekre a típusfeladatokra számítottunk.

Néhány kérdés talán inkább fizika volt, mint föci :D

2011. máj. 12. 18:54
 17/24 anonim ***** válasza:

Szia, megint én vagyok :)

Igen, meglepően sok volt a grafikonos, számolásos fizikás feladat. Térképben nekem csak 1 hibám lett, remélem a többi jó lesz! Negyed óra és fennvannak az eredmények, remélem a legjobbakat! :D

2011. máj. 13. 13:41
 18/24 A kérdező kommentje:
A második részt nagyon nagyon elrontottam.
2011. máj. 13. 18:23
 19/24 anonim ***** válasza:
Szia, na nekem összesen 92% lett :)
2011. máj. 14. 10:14
 20/24 A kérdező kommentje:

Jesszus, te emlékszel arra miket írtál be?:D

Mondjuk nekem a föci csak tartalék érettségi, az hogy 4es vagy 5ös lesz beírva az évvégi érdemjegyhez az 1 pont.

Nyelvből kell majd emelteznem meg töriből írni egy 90%-ost :S

Te mi szeretnél lenni?

2011. máj. 14. 12:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!