Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért olyan dolgokat tanulunk...

Miért olyan dolgokat tanulunk az iskolában, aminek semmi köze sincs az élethez, amiből nem fogunk megélni?

Figyelt kérdés

Lehet, kicsit lázadónak fogok tűnni, de nem értem miért nem olyan dolgokat tanulunk, ami majd felnőtt korunkra hasznunkra válhat? Pl. főzésről, higiéniáról, kinézetről, hogyan osszuk be a pénzünket, hogyan kerüljük a hiteleket, hogyan kell felnevelni egy gyereket stb.

Persze, fontos a matek is, de azzal sajnos nem fogunk megélni, hogy meg tudunk szerkeszteni egy háromszöget, ezt csak "tudjuk", de semmi több.

Meg persze amikor töriből a régi politikát vesszük. Illik tudni, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy inkább azt "tanuljuk", arról beszéljünk ami most zajlik, ne arról beszéljünk, hogy mi volt régen.

Most sorolhatnám a többit is...szerintetek is így jobb lenne, ahogy én gondolom, vagy ti is inkább a mostani (magolós) variációban hisztek?

Így voltatok ezzel ennyi idősen ti is?

Kérlek, ne szóljatok le, én csak véleményt mondtam, és kíváncsi vagyok mások véleményére is!

Üdv, 12 éves lány

2009. febr. 20. 14:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
Tudod ha nem is közvetlen kapcsolat mutatható ki aközött hog ymiből szerzed a pénzed és mi a végzettséged, akkor is hidd el a széleslátókörűséged nagyban befolyásolja bármely területen meghozott döntéseidet majd. Egyik simerősöm is háborog hogy agrárként miért kell neki folozófiát tanulni nem is keveset, na meg kell hagyni, nem a széles világképéről híres ...
2009. febr. 22. 14:04
 12/14 anonim ***** válasza:
94%

Hello!

A matek, mint ahogy az előttem szólók is írták, egyrészt a logika alapja, amire (valljuk be) a legnagyobb szükség van (Ha most van ennyi forintom, és abból annyit költök csak el, akkor nem kell majd hitelt felvennem!). A háromszögszerkesztésből közvetlenül valóban nem fogsz megélni, de közvetve olyan tudásd ad(hat) neked, ami életfeltétel.

A történelem egyrészt elengedhetetlen az ember egészséges egyedfejlődéséhez (ha nem hallasz péládul a holokausztról, nem ismered annak részleteit, mi akadályoz meg abban, hogy ugyan azt esetleg el akard követni?), másrészt a történelem az a tantárgy, amiből az ember a legtöbbet tanulhat. Ha felfogja, hogy mi miért történt a múltban, akkor egyrészt azt sokkal eredményesebben el tudja kerülni a jelenben, másrészt a jelen dolgai közti összefüggést is meglátja.

A többi természettudományra is szükséged van!

Fizika gyakorlati oldal: ha a testvéredet nekilököd a szekrénynek, akkor a szekrény is és a testvéred is összetörik; egy csónakból soha az életben nem fogsz tudni kiugrani stb.

Kémia, biológia: Éppen a fürdőszobát takarítod. Sósavat használsz, ami véletlenül a kezedre ömlik. Ha vízzel öblíted le, akkor úgy másfél hónap múlva lesz újra bőröd! Vagy: A vécébe soha nem öntünk egyszerre vízkőoldót és fertőtlenítőt/fehérítőt, különben kórházba kerülünk! Vagy: Az eltörött lázmérővel azért (is) bánsz óvatosan, mert tudod, hogy a nehézfémsók kicsapatják az állati fehérjéket! Egyébként a kémiában semmit nem kell bemagolni, megtanulni. Két-három alapszabájt kell tudni, minden egyéb ezek alapján logikusan végigvezetve felépíthető! Valamint a biológiához is kapcsolódik: Ha beteg vagy, azért nem szeheted ész nélkül a lázcsillapítót, mert:

- A májad és a veséd túlterhelődik, károsodik.

- Az agyalapi mirigyed úgy összezavarodik, hogy képtelen lesz hormont termelni.

- A szervezeted leáll!

És még sorolhatnám, de még nem csináltam meg az irodalom házimat :)

2009. febr. 24. 17:57
 13/14 anonim válasza:
80%

Hát én is ilyesmi cipőben (bakancsban) járok.

Én sem értem ezeket hogy miért kell olyanokat tanulni aminek az ég világon semmi köze az élethez.

Műszaki iskolába járok, 4 év múlva érettségizek.

És erre tanuljuk az irodalmat, az ókori görög világot. Hát ez kész. Egyrészt roppant unalmas, másrészt meg senkit nem érdekel. De lehet aludni rajta. Másodszor, ének óra. Ezt sem értem, az ének tudásra rettentően nagy szükség van pl. autószerelés közben (most csak egy példát mondtam). Azt még elhiszem hogy a matekra szükség van, mert hogy számolni tudni kell, de olyanokat amiket most tanulunk. Hát bemegyek a boltba nem azt mondom hogy kérek egy 3ab + 8cd - 98(ab)2 liter tejet.

Na mindegy.

2009. febr. 26. 21:52
 14/14 anonim ***** válasza:

3ab + 8cd - 98(ab)2 liter tejet.

Ilyet nem fogsz kérni, mert cos 60 kg kenyeret fogsz kérni!

Na jó, vicc volt. Higgyétek el hogy agimnázium és a szakképzés a középiskolákban arról szól: Érettségizzünk le! De mitől is leszünk érettek? Attól hogy ismerjük a odüsszeiát, és tudjuk hogy a Violin kulcsot nem lehet a kulcsmásolóban lemásoltatni... Ezek olyan ismeretek amit vagy azért mert továbbtanulsz felsőoktatásban vagy mert középvezető leszel vhol. Régi mondás: Az okos emberek a gondolatokról elmélkednek, a közép emberek a problémák megoldásán, míg a kisemberek mások gondjain. Okos ember: főként felsőoktatásban résztvettt tanuló, közép ember: tudja, hogy tudásával eggyütt szerzett vmi motivációt arra hogy irányvonalat érezzen a további ismereteinek hollétéről (ergo milyen technikusi szakra menjen vagy ha bátor-nem ajánlom-felsőfokú intézménybe). Kisember: Jelenleg országunk legfőbb társadalmi rétege: Szakmunkások és egyéb képzettségűek. Ők Azok akik nélkül nem megy semmi, mert villamosmérnök tervez, technikus vállalkozóként odaviszi az embereit akik mint villanyszerelők készre kivitelezik a házat. Mérnök nem hibázhat mert őt nem ellenőrzi senki. Technikus mivel ott jár a helyszínen ha kell szól a mérnöknek: Ezek a hülye kőművesek liftaknát raktak oda ahol te a vezetéket akarod áthúzatni velem. Szerintem azt inkább ide kéne rakni... Megoldják, majd az újterveket odaadja a szakmunkásoknak. Ők a tervet tudják olvasni de amíg a főnökük egy kötődobozt mondjuk 5 percig vésne ki. Addig ők ezt egy percen belül megoldják. Ellenben ha szólnak: Kell még vezeték főnök ilyen típusból kell majd holnapra ennyi méter. Eltörött két fúrószárunk azt is adjon holnapra!

Na ezért tanulunk haszontalan tantárgyakat.

2009. febr. 27. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!