Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért olyan dolgokat tanulunk...

Miért olyan dolgokat tanulunk az iskolában, aminek semmi köze sincs az élethez, amiből nem fogunk megélni?

Figyelt kérdés

Lehet, kicsit lázadónak fogok tűnni, de nem értem miért nem olyan dolgokat tanulunk, ami majd felnőtt korunkra hasznunkra válhat? Pl. főzésről, higiéniáról, kinézetről, hogyan osszuk be a pénzünket, hogyan kerüljük a hiteleket, hogyan kell felnevelni egy gyereket stb.

Persze, fontos a matek is, de azzal sajnos nem fogunk megélni, hogy meg tudunk szerkeszteni egy háromszöget, ezt csak "tudjuk", de semmi több.

Meg persze amikor töriből a régi politikát vesszük. Illik tudni, de sokkal fontosabbnak tartom, hogy inkább azt "tanuljuk", arról beszéljünk ami most zajlik, ne arról beszéljünk, hogy mi volt régen.

Most sorolhatnám a többit is...szerintetek is így jobb lenne, ahogy én gondolom, vagy ti is inkább a mostani (magolós) variációban hisztek?

Így voltatok ezzel ennyi idősen ti is?

Kérlek, ne szóljatok le, én csak véleményt mondtam, és kíváncsi vagyok mások véleményére is!

Üdv, 12 éves lány

2009. febr. 20. 14:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
71%
Azért mert pl.:matek tudás az mindenhova kelleni fog.Töriből meg jó ha elöbb tudod h mivolt régen majd ahhoz viszonyitod a jelent.Látod a változásokat stb.ÉS ezt most még nem fogod megérteni.De hidd el ha a késöbbiekben egy beszélgetés kapcsán pl:a régmúltról beszélgetsz,akkor nem tudsz majd hozzá szólni.AZ meg igen nagy égés.
2009. febr. 20. 15:31
 2/14 anonim ***** válasza:
80%

Egyetértek az előző válaszadóval. Matek az nagyon sok helyre kell, ráadásul a logikus gondolkodás alapja. Sok szakmában, ahová az ember nem is gondolná, hogy kell matek (pl. szociológia), a statisztika részében ott is szükség van. Történelemből meg muszáj tudni az előzményeket, hogy lásd az ok-okozati összefüggéseket és a változásokat.

Meg 12.-dik végére eljuttok a jelenhez.

A biosz, kémia, földrajz pedig nagyon alapszinten megy.

Viszont pénzügyi ismereteket nem ártana oktatni, sok nyugati országban már első osztálytól van ilyen tantárgy.

2009. febr. 20. 16:01
 3/14 anonim válasza:
75%
Szerintem,amit az iskolában tanulsz az az alapműveltség. ez az amit mindenkinek illik/illene tudni. az a lényeg, hogy minden tantárgyról kapj valami képet, hogy mégis milyen, és h érdekel-e, és hogy szeretnél-e ezzel foglalkozni a jövőben. amiket te felsoroltál, azok nagy része, szerintem nem tanítható. vagy legalábbis a saját tapasztalataikból kell rájönniük az embereknek.
2009. febr. 20. 16:02
 4/14 anonim ***** válasza:
91%
16 éves lány vagyok és hasonló a véleményem. Azt értem, hogy szükséges a matek, töri stb. De mire jó pl. a kémia? Bemagolom szerves kémiából azt a sok (majdnem) ugyanolyan összegképletű vegyületet, de a doga után 1 héttel semmire nem emlékszem belőle. Az osztályban 2-3 embert érdekel a kémai, a többiek csak szenvednek vele a semmiért. Miért nem választhatunk, higy mit akarunk tanulni? Persze az is igaz, hogy talán nem tudjuk előre, mit szeretnénk 3-4 évvel később. 12 évesen utáltam az informatikát, most informatikus szeretnék lenni, jövőre a régen szintén gyűlölt matekkal együtt felveszem fakultációnak, mivel nagyon megszerettem. Viszont hiányolom azokat a tantárgyakat, amiknek gyakorlati jelentőségük is lehet, amiket a kérdező is írt.
2009. febr. 20. 16:27
 5/14 anonim válasza:
96%
abszolút igaza van a kérdezőnek...a gyerekek megtanulnak mindnt matekból,töriből ,kémiából de alap dolgokban olyan tájékozatlanok hogy néhány kérdés már fáj is...én sem értem hogy ezen dolgok mellett miért nem lehet az élet dolgit is tanítani...
2009. febr. 20. 16:56
 6/14 anonim válasza:
77%

Arra az iskola nem fog megtanítani, amit otthon illene egy normális családban elsajátítanod.

Hiszen akkor a diákok többsége hazamenne, mivel arról már hallott.

Az iskolában próbálnak újat mutatni,tényleg kell is egy alapfokú műveltség,és ami a legfontosabb:

megtanítanak tanulni!

Amire még szükséged lesz pár évig, remélem!

2009. febr. 20. 17:59
 7/14 anonim ***** válasza:
81%

Egyetértek mindenkivel, aki azt mondta, hogy minderre szükséged van, vagy lehet.

És arra is szükséged lenne, amit te hiányoltál a képzésből. Elég nehéz lenne megoldani a napi 10 óra tanítást.

Ennyire változó világban egyébként is nehéz 10 évre előre megmondani, mire lenne szükséged.

2009. febr. 20. 18:00
 8/14 yuda ***** válasza:
84%

Én erre a választ,csak jóval a suli befejeztével értettem meg,mikor valaki ugyanezt kérdezte és bevillant a válasz:

-azért jó tanulni bármit is,mert akár szükséged lesz rá,akár nem az agyad kapacitását növeli,emlékezetedet,memóriádat fejleszti-és ezek olyan alapvető előnyökkel járnak a későbbiekben,hogy majd egyszer hálás leszel érte---de lehet majd csak úgy,mint én-vagyis visszamenőleg.

2009. febr. 20. 18:16
 9/14 anonim válasza:
86%

Egyetértek az előzővel, meg többekkel is.

Amikor veled egyidős voltam, bennem is megfordult, hogy erre meg arra soha nem lesz szükségem.

De most úgy vagyok vele, hogy egyetlen dolgot sem tudnék említeni, aminek ne vettem volna legalább egyszer hasznát.

Nekem világ életemben 4,5 feletti átlagom volt, pedig nagyon nívós suliba jártam. De mint gyerek, én sem tanultam mindig. Elcsábított a foci, a haverok, a számítógép, a tv, meg sok minden más. Ennek ellenére is nagyon jó eredményeim voltak. És ennek van is látszatja most. Van jó munkám, családom, saját házam, stb.

Emellett anno utáltam a magyart, a matekot, meg még pár dolgot. (Persze sokszor tanárfüggő. A legunalmasabb anyagot is elő lehet adni úgy, hogy érdekelje a hallgatóságot.)

De tudod mit?

Mégis, most már bánom, hogy azt a sok időt nem tanulásra fordítottam!

Nincs olyan dolog, amit felesleges lenne megtanulni. Bármi legyen is az, egyszer a hasznodra fog válni.

2009. febr. 20. 18:56
 10/14 anonim ***** válasza:
89%

viszont amellett, hogy alapműveltséghez elengedhetetlen a matek, töri stb.

úgyanúgy elengedhetetlen a jogi ismeretek, pénzügyi ismeretek szerintem!

harmad és negyedéven nyugodtan lehetne oktatni e két tárgyat!

2009. febr. 20. 20:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!