Hogy tanulsz a leghatékonyabban?
Mivel az itt leírt tanácsok teljesen egyénfüggők lesznek, tehát nem kell mindent megfogadni, de szerintem:
- fő a rendszeresség (ha tudod, hogy témazárót írsz 2 hét múlva, akkor előtte levő hétvégén kezd átnézni az egészet, hogy legyen fogalmad, vagy az első felét, következő héten a másodikat, vagy újra, és olvasd el minél többször)
- ne menj úgy el dogát írni, hogy csak ezt tudom, de ötösre, mert szinte biztos, hogy nem vagy annyira mákos, hogy azt kapd kérdésként
- ne figyelj másokra, hogy más mennyit tanult, tanulj annyit, hogy megelégedj magaddal (lásd tanulmányi eredmény, elért dicséretek, biztatások, stb.)
- a tanulás sikerességét egy könnyű teszttel ellenőrizheted (kis pszichológia): vegyél elő egy kockás lapot, készíts egy olyan táblázatot, melynél a lapot fektetve helyezed magad elé, jelöld ki a legfelső 5 négyzetet, utána egy függőleges (álló) vonal, aztán megint 5, és megint vonal, játszd ezt el, míg 10-hez nem érsz. Ezt követően kérj meg valakit, hogy stopperral mérjen, 1 percenként szóljon, addig te végezd a következő műveletet: írd az első oszlop első rublikájába hogy 001, ezt követően adj hozzá 1-et, majd 2-t majd 3-at, ezt követően 1-et, 2-t, majd 3-at és így tovább, ha szólnak, hogy az 1 perc letelt az előző oszlop utolsó számához add azt a számot, ami soron következik... :) Ezt követően kicsit pihenj, próbáld leellenőrizni és számold meg, hogy oszloponként hány lett jó, ezt próbáld diagramon ábrázolni, például ha ez jön ki, hogy (20, 25, 26, 29, 35, ... ) akkor nálad egyértelmű, hogy fel kell melegedni a tanuláshoz, de ha ilyenek jönnek ki, hogy (30, 27, 22, 19) akkor látszik, hogy azért kis szüneteket kell tartanod. :)
- ha lehet saját jegyzetből, füzetből tanulj, a saját írásod jobban elolvasod, jobban emlékszel rá (mivel te írtad), könyvben mindig húzz alá, emelj ki, így ha lenne 70 oldal, te már csak az aláhúzottat olvasd el, a közte lévő úgyis töltelék, meg egyszer már úgyis átrágtad rajta magad.
Remélem, hasznos tanácsot adtam és fogod vele valamire vinni, mi gazd.pszichon tanultuk, remélem hasznos! :)
Ajánlom a Domján László-Hatékony tanulás mesterfogásai című művet,plusz a villámolvasás kurzust,érdemes.
Plusz tanulásközben hallgass vivaldit,tényleg nem viccelek.Mindent meg fogsz érteni azt veszed majd észre,ez tudományosan is bizonyított,hogy az agy lassú barokk klasszikus zenével kiválóan teljesít.Próbáld ki ezeket.
Én az ágyamon fekve szoktam tanulni, általában felolvasom hangosan az anyagot - ha jegyzet, akkor mondatokba foglalom -, aztán ha sok időm van, még egyszer végigmegyek rajta és kikérdezem magam. Plusz párszor átlapozom, meg közbe is folyamatosan olvasom el magamba, hogy minél több megmaradjon. Ha könnyebb az anyag, vagy már csak a tankönyvet olvasom el a jegyzetem után, akkor csak magamban olvasom el, inkább megérteni próbálom.
Nekem ez nagyon jól bevált, de mindenkinek más jön be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!