Jár a dadogásért az egyetemen többletpont?
"Szép is lenne! Meg kell az anyagot tanulni, és rendes érettségit írni."
Kár, hogy ez jelenleg nincs így, és minden szarért pluszpontot lehet kapni...
Nem jár érte.
De kicsit elkanyarodva a témától, szerintem az lenne a logikus, ha diszlexiáért és hasonlókért MÍNUSZ pontokat adnának, mert aki írni-olvasni sem tud, annak semmi keresnivalója sincs egy egyetemen. Felháborító, hogy a mai Magyarországon sok diáknak jobban megéri hülyének tettetnie magát, mint rendesen tanulni és a felvételi rendszer még nekik kedvez.
Egyébként úgy tudom, hogy a dadogásért jár a pluszpont. Irigyled? A dadogók nehezen beszélnek, sokszor minden szóért meg kell küzdeniük. Egy dadogó szívesen cserélned veled.
Még aki pontokatvenne el a fogyatékosoktól: ezzel csak a hátrányukat növelnéd, még nehezebb helyzetbe hoznál amúgy is nehéz helyzetben levő családokat.
Oda akartam kilyukadni, hogy az ilyen-olyan jogcímen pluszpontokat kapó diákok nagy része (szerintem minimum 70%-a) csak megjátssza a helyzetét.
Ki ne hallott volna olyan esetről, amikor valaki egész életében elő sem vette otthon a matekkönyvet (mondván, hogy utálja a tárgyat), ezért végig bukdácsolt (lustaságból és nemtörődömségből!), de amikor megtudta, hogy lehet ilyen hülyeségekért pluszpontot kapni, már rohant az igazolásért (hülyének pedig könnyű tettetni magukat).
Vagy ott van a szociális helyzet. Nem egy ismerősöm lett bejelentve a nagyszülőkhöz úgy, hogy a szülők hivatalosan(!) kitagadták őket, így jár nekik ingyen könyv, felvételi pluszpont, az egyetemen pedig a tanulmányi ösztöndíjnál sokszorta zsírosabb ösztöndíj... De említhetném a "papírvállásokat" és "vállalkozó apukás" (papíron minimálbért, a valóságban havi félmilliót keres; anyuka "munkanélküli", a valóságban pedig főállású kozmetika és pláza látogató) gyerekeket is.
Szóval, én ezért szüntetném meg az egész rendszert úgy ahogy van, mert ez nem a fogyatékosok felzárkóztatásáról szól, hanem arról, hogy ki tud pofátlanabbul csalni.
Ha rajtam múlna pluszpont csak tanulmányi/sport versenyekért, nyelvvizsgákért és emelt érettségikért járna, a szociális helyzetért pedig semmilyen pluszpontot nem adnék, csak maximum ingyenes étkezést a menzán és ingyenes KÖNYVTÁRI könyveket (amiket ugyanolyan állagban kellene visszaadni, mint amilyenben megkapták).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!