Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Újságíró szeretnék lenni,...

Újságíró szeretnék lenni, válaszolnátok pár kérdésemre?

Figyelt kérdés

Jövőre érettségizem, és szeretnék újságíró lenni, de azért olyan szakra mennék, ami viszonylag "kézzelfogható" szakmáról ad diplomát. (Tehát a kommunikáció szakot pl. annyira nem preferálom). Elsősorban ELTE-re vagy Pázmányra szeretnék bekerülni, de azon belül milyen szakra érdemes menni? Én magyarra, esetleg szociológiára gondoltam...

Egyáltalán van esélyem bekerülni ezekre az egyetemekre? (4,6 az átlagom, nyelvvizsgám B2 vagy C1 lesz elv., az érettségi meg ugye majd csak jövőre).

2011. jan. 13. 18:04
 1/3 anonim válasza:

Riporterként dolgozom egy újságnál és annyit tudok tanácsolni, hogy nagyjából állítsd össze, milyen témák érdekelnek és az alapján válassz szakot, hogy valamihez tényleg értsél is. Tehát a nyelvszakok kiestek, mert angolul gondolom így is tudsz, esetleg egy második nyelv. Ha pl. foglalkoztat a hajléktalanság, vagy a nők helyzete,akkor irány a szociológia. Ha a gazdaság, akkor közgáz. Ha a filmek, akkor menj esztétának.

Úgy általában azt tapasztalom, hogy divat-kultúra-életmód témához rengetegen értenek, és sokkal több politológusra (pártatlan)és gazdasági témával foglalkozó kolegára lenne szükség.

A másik, hogy a diploma az nem garancia semmire, sokkal inkább attól függ, hogy milyen a kiállásod, hogy oda mész-e merni vadidegen emberekhez az utcán és megkérdezni őket a legkülönfélébb témákban és ehhez persze társulnia kell egy jó adag alázatnak is, még akkor is ha ezredszerre is elküld valaki melegebb éghajlatra.

Ez egy nagyon kemény világ, nincs olyan szinte, hogy SZABAD HÉTVÉGE, vagy ünnepnap, ez 0-24 órás szolgálat.Napilapnál mi mindig vasárnap délben kezdünk, amikor más még otthon javában ebédel. Kb. mindig rohansz és nem tudsz előre semmit sem tervezni.

Cserébe, ha ezeken túljutsz: kapsz egy nem túl versenyképes fizetést, esetleg mozi, koncert, színházjegyet, fesztiválkarszalagot esetleg ingyen utazást. EZEKET MAGADNAK KELL megteremteni, kiharcolni.

Remélem, tudtam segíteni.

Bocs, hogy picit hosszú lett.

2011. jan. 13. 23:40
 2/3 A kérdező kommentje:

Nagyon sokat segítettél, köszi szépen. :)

Ja, voltam tavaly egy napilapnál ahol minden területet megmutattak, elmagyaráztak az egész hetes programot, hogy hogy mennek a dolgok, és tényleg elég hajtott. Szívesebben dolgoznék magazinnál, ahol havonta kell leadni cikket, bár az elején természetesen örülnék, ha bármiféle munkát kapnék. Még egyszer köszi a választ! :)

2011. jan. 14. 12:07
 3/3 anonim ***** válasza:
Ha középiskolás vagy és érdeklődsz a nyomtatott vagy az online újságírás iránt, akkor szerintem ott a helyed a BKF riportversenyén! Nézd meg a honlapjukat, ott fent van minden infó: [link]
2011. okt. 11. 09:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!