Értettségi emlékek?

Bioszból érettségiztünk ketten, és az amúgy elég helyes és fiatal ofő kitalálta, hogy órák után megtanít a kis növényhatározó használatára. Az osztálytársnőm nem ért rá, így végül édes kettesben szökdécseltünk az iskola melletti réten vadvirágokat szedve. Oltári romantikus volt :D :D :D
A konkrét érettségiről meg ilyenekre emlékszem, hogy a Gudbáj háj! címet A farewell to fat-nak fordítottam, hogy megmaradjon a szójáték.
Meg hogy a magyartanár hármast adott a szóbelimre, mert nem elemeztem a verset, csak elmondtam, miről szól. Ezt azóta sem értem teljesen :))))
És hogy történelemből oltári mákom volt, mert olyan tételt húztam, amit ki tudtam írni hármasra az atlaszból.
Meg hogy az osztálytársnőm megbukott matekból, de a szóbelin átcsúszott egy kettessel.

Nekem most szomorú.
Anyósom a suliban dolgozott, ahol érettségiztem, és nekünk szombat délután volt, tök utolsó voltam ráadásul. Már kettő körül ott sündörgött, hogy húzzunk már el, lakodalom lesz az étteremben, neki le kellene mindent zárni... Akkor még nem ismertem a fiát, és most hunyt el az anyósom, pár napja.
Amúgy a tanárok is siettek, magyarból kihúztam azt, amit az írásbelin írtam (Janus Pannonius, Balassi), el se kellett mondanom, mert az írásbelim annyira jó lett, hogy azt mondták, haladjunk...

2-es!
“ nem elemeztem a verset, csak elmondtam, miről szól.”
Bizony, a tartalmi rész az csak egy szegmens.
Hol van a szerkezet, stílus, forma, stíluseszközök; a vers helye az életműben; a költő helye a korstílusban. Rendes volt, hogy közepest adott. 🙂

Magyar: totál belevetettem magam az esszébe, nem volt gond; Csokonai sem volt gond a szóbelin, memoritert meg végigmondtam
Matek: sima ügy, 50p alatt végeztem, mire a többiek végeztek, addigra hazaértem, lefürödtem, átöltöztem és visszamentem a suliba (mert megígértem valakinek, hogy megvárom)
Töri: szerencsés tétel, s a rögtönző képességemnek köszönhető az 5, mert tudtam mondatokat formálni a térkép adatairól
Német: nem okozott különösebb gondot, nem volt maradandó, simán írtam oldalas fogalmazást
Áru: kedvenc tételemet húztam, ez mák volt, lehetett volna sokkal rosszabb is
Ker: az írásbeli necces volt, itt viszont gáz volt a tételem (adózás); azért itt volt némi gond, de jól megoldottam
Szakmai: helyszíni érettségi, kávé, tea. Igazából minden adta magát
Stresszfaktor, körülmények: sokat nem foglalkoztam ezekkel, mert a stresszkezelésre már sokat gyúrtam előtte, a körülmények meg nem érdekeltem
Idő: jó meleg volt, de 8-kor kezdve még túl lehetett élni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!