Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Normális, hogy ennyire nem...

Normális, hogy ennyire nem értem a kémiát?

Figyelt kérdés

Másodéves gyógyszéresz hallgató vagyok, és nagyon meggyűlt a problémám az egyik első éves alapozó tárggyal, ami tulajdonképpen általános kémia.

Akármennyire próbálkozok a számolási feladatokkal, nem megy. Van egy fix képlet , megtanulom, de mindig elcsúszik valami. Hogy hoppá, ott kihagytam, hogy hányszorosan pozitív, vagy, hogy ott ilyen olyan c0 koncentráció van, nem a sima.Vagy fel kell írni egy egyenletet, és nem lesz jó sehogy. Nincs meg a logika, hogy az miért úgy.Masok meg reflexből írják fel, és sosem értettem azokat, akiknek ez kapásból megy.Nalam nem tudott kialakulni, hogy mikor miből hogy meg mi lesz. Kínszenvedés, logika nélkülinek látom az egészet, mintha valaki mesterségesen, szórakozásból találta volna ki, ilyen nehéz kvíz jelleggel vagy nem is tudom.

Más természettudományok olyan jól mentek, a matematika, fizika, biológia, anatómia, élettan, biofizika. Egyiknél sem volt soha esélyes, hogy végül ne legyen meg a tárgy egy adott féléven belül. De ha egy tárgy nevében benne van a kémia, már abszolút sötétség nálam.

Ez miért lehet? Hogy kifejezetten az a tárgy? Tulajdonképpen ötvözete a többinek.

tegnapelőtt 21:59
 1/5 anonim ***** válasza:
86%

Nálad mit jelent a magtanulás? Bemagolást vagy megértést?

Ha valóban általában jól működik a tanulás, kivéve egy tárgyat, annak jellemzően az az oka, hogy valami alapvető meg nem értés van az elejéről. Ez nemcsak gátol, hanem reflex-szerűen akadályoz a félelem miatt.

tegnapelőtt 22:11
 2/5 A kérdező kommentje:

1# hát a megtanulás nálam fizikából és matematikából azt jelentette,hogy megtanulom a fogalmakat, utána a képleteket, majd elkezdem használni őket, a végén meg begyakorlom, és szokott úgy menni, hogy semmi gond nincs. Egy összetett fizikai számolási feladatnál el tudtam kezdeni mindig a feladatot, mert magam előtt láttam a helyzetet. Talán ez a különbség.

Anatómia, élettan esetében nyilván volt sok magolas, pl latin kifejezések tanulása, és ez sokat kitett, de a folyamatok ott is mentek.

tegnapelőtt 22:20
 3/5 anonim ***** válasza:
86%
Matek és fizika a te szinteden tényleg abból áll, hogy bemagolod a képleteket, a megoldási sémákat és alkalmazod. A kémia egy kicsit más, legtöbbször nincsenek konkrét képletek, hanem értelmezni kell a feladatot és utána tudsz viszonylag egyszerű sémákkal operálni. Egyrészt nem bemagolni kellene, hanem átlátni a rendszert, felfedezni azokat a struktúrákat, amibe ez ilyen jellegű feladatokat be lehet illeszteni és utána megoldani. Eddig a képletek bemagolásával értél el eredményt, de ez itt nem fog menni. Megoldás lehet, ha gyakorolsz, mert egy idő után rá fogsz érezni a megoldás menetére, nem hagysz ki dolgokat, nem nézed el hogy mondjuk tömeg vagy térfogat szerint kell számolni és így tovább. Ehhez gyakorolni kell. Gyakorlás alatt itt azt értem, hogy minimum 5-6 spirálfüzetet teleírni feladatok megoldásával. Már ha az a cél, hogy rutinból meg tudd oldani az ilyesmit. Mondjuk egy gyógyszerésztől ez elvárható...
tegnapelőtt 22:47
 4/5 anonim válasza:
0%
A kémia egy áltudomány, azok mennek kémikusnak, akik tudnak ugyanolyan hibásan gondolkodni, ahogy a tanár. Te úgy tűnik nem tudsz, mert te a valódi tudományokra vagy fogékony.
tegnap 00:15
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Először is ne hasonlítsd máshoz magadat, az sokat segít.

A bemagolós demagógiával se foglalkozz. Minden feladatot meg lehet oldani módszeresen, máskülönben nem lehetne szoftvereket írni rá. Ha neked a módszeres megoldás megy jobban, akkor feküdj rá arra. Csinálj típus feladatokat.

A félreszámolás és a figyelmetlenség az megint egy más dolog. Próbáld ki azt, hogy ha hibázol, akkor az egész feladatot újrakezded, így előbb-utóbb berögzül, hogy melyik lépésnél kell jobban figyelni.

tegnap 07:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!