Hogyan tudok a tudományos számológépemen törtekkel kapcsolatos számításokat elvégezni?
Szeretném megtanulni komolyan használni ezt a számológépet, hogy pl. másodfokú egyenletet is tudjak vele számolni.
De egyelőre még a törtekkel való számításokkal is gondjaim vannak.
Beütöttem a számológépbe:
8/6*2/2=
Mivel számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel szorzunk, ezért 16/12-et kellett volna kapnom.
Erre ez jött ki:
4/3
Elosztotta, holott szorzást írtam be!
Hogy kell beállítani a szorzást?
Meg úgy általában hogyan kell törtekkel kapcsolatos műveleteket végezni?
16/12 = 4/3
8/6 = 4/3
2/2 = 1
8/6 * 1 = 4/3 * 1 = 4/3
🤘🤪🤘
BÚÉK!
Ja, hogy egyszerűsítette.
Eszembe nem jutott volna, hogy erre is képes.
De ha nem szeretném, hogy egyszerűsítse, csak a sima eredményt akarom, akkor mit tegyek?
A "sima eredmény" az egyszerűsített forma.
🤦
Ne akard már azt, hogy a szerencsétlen "tudományos" számológéped egy diszkalkuliában szenvedő alsó tagozatos szintjére butuljon le!
Ugye azt tudod, hogy az egyenletek megoldását le kell vezetni?
Ne azt akard megtanulni. Ha gondod van a matekkal, mielőbb fejleszd azt, akár magántanárral.
Gépen tanuld a sin-t, log-t, a^x és efféléket...
> „De ha nem szeretném, hogy egyszerűsítse, csak a sima eredményt akarom, akkor mit tegyek?”
Emlékezz a szabályra, és számold ki külön a számlálót (8*2) és a nevezőt (6*2).
Ennek nem sok köze van a matektanuláshoz. Attól függetlenül szeretném ennek a számológépnek a tudását teljes mértékben kihasználni.
Előfordulhat olyan eset, hogy valamit már nincs időm levezetni. Akkor beütöm a számológépe a feladatot, és kidobja a végeredményt. Talán arra is kapok 0,5 vagy 1 pontot, ami bizonyos esetekben fontos lehet.
Tehát hogyan kell ezt beütni a számológépbe:
(2𝑥−5)^2+(𝑥+3)^2=25
Az x és a hatvány jelet nem tudom hogyan kell megjeleníteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!