Hogyan tudom a legkönnyebben felismerni az alárendelő szóösszetételek fajtáit?
Figyelt kérdés
A legtöbb alárendelő szóösszetételre egyszerűen rátudom mondani, hogy minőség jelzős, ami sokszor nem jó. (pl. rigófütty -ha csak ránézek úgy kérdeznék rá, hogy "milyen fütty?" viszont a helyes kérdés a "minek a füttye" lenne)
Így nehezemre esik megmondani egy ilyen szóösszetétel fajtáját
dec. 8. 15:49
1/2 anonim válasza:
Csak úgy tudod, hogy elemzed a szót, mint a mondatokat, más megoldás nincs.
Van, amikor egyéterlműen kiderül, például a semmitmondó vagy a kincseskamra szavak esetén az előtag toldaléka benne van a szóban. Más esetben gondolkozni kell, és persze nem mindig egyértelmű. Ilyen esetben érdemes több kérdést is kipróbálni, hogy azok közül melyik passzolhat hozzá leginkább.
2/2 anonim válasza:
Rosszul kérdezel, a rigó szófaja főnév, ez mutatja, hogy biztosan nem kérdezhetsz úgy, hogy milyen. Szerintem nem vagy tisztában azzal, hogy mi a kapcsolat a szófaj meghatározás és a fajta elnevezése közt. Én azt javaslom nézd át az alapszófajokat, ez sok segítséget fog adni a mondattanhoz is, hiszen ott is meghatározott szófajok tudnak majd egy-egy mondatrészi szerepet betölteni. Mivel tudod, hogy a szó főnév, ezért mi+ki/ valamilyen ragos kérdőszóval kell rákérdezni. Innen már egyszerű a dolog, ki kell zárni, hogy melyik kérdőszóval értelmes. Mindek a füttye? Általában, ahogy mondod a minősegjelzőst szokták keverni mindegyik másikkal. A szófajokat kellene gyakorolnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!