Az iskolában miért van olyan kevés hangsúly az önálló gondolkodáson?
Egyetlen tantárgy sincs, ami gondolkodni tanítana, lényegében az minden arról szól, hogy droidszerűen kell visszamondani egy algoritmust. Nincsenek elgondolkodtató kérdések, nincs az, hogy egy témát ízekre szedünk, és megvizsgáljuk, mindenhol csak az alogiritmikus gondolkodás van.
Egy kicsit olyan, mintha alkalmazottnak nevelnének - aki gondolkodás nélkül hajtja végre a főnök utasításait, pontosan abban az algoritmikus sorrendben, ahogyan le van írva - nem pedig feltalálónak, aki forradalmasítja a tudományt.
"Egy kicsit olyan, mintha alkalmazottnak nevelnének - aki gondolkodás nélkül hajtja végre a főnök utasításait, pontosan abban az algoritmikus sorrendben, ahogyan le van írva - nem pedig feltalálónak, aki forradalmasítja a tudományt."
Pont ez a célja a magyar oktatásnak.
A matek kiválóan taníthatna -akár a kezdetekkor is- gondolkodni, csak nagyon macerás úgy tanítani.
A történelmet meg, nem lehet addig gondolkodtatóan tanítani, amíg az alapfogalmakat meg nem tanították. Sok mással is így van. Léteznek szakszavak, fogalmak, amik ismerete és helyes használata szükségeltetik ahhoz, hogy valamiről mélyebben gondolkodni lehessen.
3-as:
A matekban is csak alogritmusokat látok, 0 gondolkodást.
Ha legutóbb a tanárt nem kérdezem meg, hogy a vektorok most algebra vagy geometria témakör-e, akkor a mai napig nem tudom elhelyezni.
"Érdekes" egy tanítás, ahol az alapfogalmat sem definiálják, nem gondolod?
"A feltalálók, tudós népek kinevelése az egyetem feladata."
Az lehet. Viszont teljesen elveszítettem a motivációmat arra vonatkozóan, hogy egyetemre menjek, noha amíg a közoktatás nem ölte belőlem ki a tudomány iránti szeretetet, még PhD fokozatról is álmodoztam.
Ma azonban már szinte biztos: belőlem nem les diplomás ember.
Más utat fogok járni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!