Megéri tanárnak lenni?
Azokhoz szólok, akik benne vannak a szakmában.
Nem rossz, hogy a kormány próbálja a tanárokat ellehetetleníteni, és hogy nehezebb a megélhetés?
Mit tesztek a kiégés ellen?
Az általános vagy a középiskolai tanár szerepet preferáljátok?
Miért lehetetleníti el a kormány? Ígyis elég kevés a tanár, neki ez nem érdeke.
Épp most volt fizetésemelés, ami nem rossz. Persze lehetne több, de eddig ennyi se volt.
Nem vagyok kormánypárti, de ebben speciel nem látom őket hibásnak.
#1 Vannak bajok. Szerinted tényként kezelhető, hogy egy kormány minden területen az ország érdeke szerint cselekszik? Még egy jó kormányzás esetén is valamit be kell áldozni, nemhogy manapság.
"Eddig ennyi se volt" - Reálérték alapján lehet volt, hogy több volt.
Közalkalmazottakról beszélünk, szerinted a tanárok okolhatóak?
#2 veled vannak bajok, mert én ilyet nem írtam, hogy minden területen. Ki is hangsúlyoztam, hogy nem vagyok kormánypárti.
Tudsz statisztikákat mutatni mikor utoljára fizetésemelésük, és mennyi?
Nem okoltam a tanárokat se, te szerintem nem tudsz olvasni.
Én szakképzésben oktatok.
>Nem rossz, hogy a kormány próbálja a tanárokat ellehetetleníteni, és hogy nehezebb a megélhetés?
-Ez az "ellehetetleníteni" kicsit erős. Ha az lenne a kifejezett cél, akkor nominálisan csökkentené a fizetésünket. (Erre volt példa az EU-ban, pl. Görögország -30% a 2010-es görög válságban) Vagy kitalálhatná, hogy heti 40 órát legyünk az iskolában, tanuljuk meg kívülről az Alaptörvényt, stb. Inkább azt mondanám, hogy nem tekinti szívügyének az oktatást.
#5 folyt.
>Mit tesztek a kiégés ellen?
-Hát nem kell túlterhelődni. Sok olyan kollégát ismerek, aki ha megnyerné a lottó ötöst, akkor is tanítana - de akkor csak heti pár órában. Szóval maga a tanítás szép és érdekes feladat (annak, aki szereti), de a túlterhelésben ki lehet égni. Egyik barátom pl. matektanárként minden hétvégéjét dolgozatjavításal töltötte (mert sok nagy létszámú osztályt tanított, és ugye fontos érettségi tárgy, stb.), aztán elege lett és elment kollégiumi nevelőnek. Neki nincs családja, így nem gond ha éjszaka bent kell aludnia, viszont nem visz haza munkát. Így is foglalkozhat matekkal, korrepetál a koliban, aki igényli, így sokkal kellelmesebb a dolog. Én főleg informatikát tanítok, én se viszek haza munkát, óra végén folyamatosan osztályozom, ahogy elkészülnek, a pár óra végén beadottat meg átnézem lyukasóráimban a suliban. Szóval ha még pályaválasztás előtt állsz akkor "stresszes" szakot csak valamilyen lazábban tanítható szakpárral választanék. Mondjuk a matekot is lehet bírni, ha pl. osztálybontottak az órák, vagy meg van spékelve szakképzős matekkal (kisebb létszám, könnyebben javítható dolgozatok). A fizetés csak a tanított óraszámtól függ, szóval neked kell helyezkedni, hogy ne kerüljön rád annyi teher.
>Az általános vagy a középiskolai tanár szerepet preferáljátok?
-Nem tudom. Néha tartottam pár órát általánosban, maguk a tanórák nagyon jó élmények voltak. Nem olyan "mindenszar" beállítottságúak a kicsik, mint a kamaszok, hanem érdeklődve és tisztelettel figyeltek. Viszont a szünetek egy általánosban, főleg ahol alsósok is vannak - hát iszonyat hangzavar, azt nehezen viselném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!