Mit kene csinalnom?
9-ben még én sem tudtam mi van. Szintén elmentem infó szakra, és 11-ben rájöttem, hogy nekem ez nem megy, és utálom. Nagy nehezen megcsináltam a vizsgát hármasra, meg lett egy szar érettségim, mert szar volt a suli, és inkább lógtam, meg ittam.
Utána elmentem esti suliba szakmára, de nagyon az sem fogott meg, mint amennyire vártam, hogy meg fog fogni. Azt letettem négyesre. Közben voltam úszómester, na de azt is gyűlöltem az emberek miatt.
Utána elmentem munkaügyis képzésre, ott tanultunk egy kis jogot, ami tetszett, és a fejembe vettem, hogy elmegyek hivatásosnak, és felvételizek az NKE-re. Megnéztem mik kellenek hozzá, és nekem semmi nem volt meg. Elkezdtem thai boxolni, meg angolul tanulni. Az edzéseket szerettem, de elhelyezkedtem 24/48-ban dolgozni, és már nem volt rá erőm a meló mellett. Amellett a putri hely mellett nyelvet tanulni sem maradt időm. Állandóan túlórázni kellett, szinte mindig bent voltam, havi 300 órában.
Majd nagyon nagy balhék árán, nagyon nehezen leléptem onnan. Közben a szemem -4,5-es lett, és az már egyértelműen elrendelte azt, hogy nem fogok az NKE-re menni, és nem leszek hivatásos. Magamalatt voltam. Ezek után dolgoztam a vasútnál, és szar volt. Dolgoztam naperőműben, és szar volt. Elmentem megint estire autószerelést tanulni. Az nagyon tetszett, szerettem, de akkor meg olyan munkahelyem volt, hogy 24/24-ben dolgoztam havi közel 400 órában, és élni alig volt időm, nem hogy iskolára. Nyilván a felénél ott kellett hagynom. Párkapcsolat szóba se jöhetett ilyen munka mellett, de már barátaim sem voltak.
Egy jó ismerősömnek panaszkodtam a szar életemről, mikor mondta, hogy szedjem össze magam, és menjek el egyetemre. Mondtam neki, hogy mégis hogy? Nyelvvizsgám nincs, emeltem nincs, így felejtős. Ekkor mondta, hogy menjek foszkra, ő is azon volt, és elmondta ennek a pozitív előnyeit. Utánanéztem, és tetszett. Következő éven beadtam a jelentkezést, és nem bántam meg.
Lassan végzek a foszkkal, és megyek tovább osztatlanra. Nekem azért volt megmentő ez a dolog, mert nagyon kevés pontom volt, nagyon sokat dolgoztam, és nem is lett volna időm újravizsgázni így(még mindenkepp a régi rendszerben akartam felvételizni, mert akkoriban az újról semmit nem tudtunk).
A jegyekről meg annyit, hogy van a csapatban olyan, aki 2 ötös emelt érettségivel jött, és most bukásra áll, én meg kettes érettségivel jutottam be, és mindenből elég jó vagyok, pedig nappalin még emelett csinálom a technikusit is, amit pár éve nem fejeztem be(az egyetemet meg levelezőn végzem).
Szóval nem, egyáltalán nem nehéz bekerülni, ha olyan szakra mész. Ha meg megvan mit szeretnél tanulni, akkor célzottan tanulsz, leérettségizel jó jegyekkel, és bejutsz, ennyi.
Neked még sok időd van eldönteni mi legyen.
Párom pl majdnem orvos lett kémia, és biológia fakttal, aztán most mérnöknek tanul mégis, mert 12-ben rájött, hogy nem akar mégsem orvos lenni.
Könnyebb szakokra 2-es érettségikkel egy be lehet jutni. Jogra orvosira bizonyos mérnöki képzésekre nyilvan nem, de neked nem is az a cél.
Az érettségi viszonylag egyszerű, tìpusfeladatokat kell begyakorolni. Direkt úgy csinálják hogy a leghülyébbek is átmenjenek rajta.
3, jogi asszisztensnek tanulok, de nagyon jó alapnak érzem ezt az osztatlan jogász előtt. A tanárok is mondták, hogy ez jó döntés azoknak, akiknek kevés a pontjuk, de szeretnének tovább menni. Nálunk a tanári gárdában is van olyan, aki ezzel kezdett, és csak utána ment osztatlanra.
Mivel a felvételi évében tényleg nagyon sokat dolgoztam, így nyilván felejtős volt az, hogy én eljárjak tanárhoz, és újraérettségizzek. A seggfej akkori főnököm még nyílt napra sem engedett el.
Szóval most duális nappalin épp befejezem az elkezdett technikusit, levelezőn meg csinálom a foszkot. De sok egyező tárgyuk van a jogászokkal, amiket nem kell már majd még egyszer teljesítenem. Ezen kívül elég jó ponttal beszámítják majd felvételin, és kreditet is ismernek el. De nyilván, ha valakinek van lehetősége, akkor az célzottan menjen alap/osztatlan szakra, mert a foszk +2 év.
Egyébként alacsonyabb színvonalú egyetemekre mérnökire is be lehet jutni kettessel. Pl egyik éven a Tokaj-Hegyalja Egyetemen még 200 pont sem kellett a szőlész-borász mérnökihez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!