Mi a véleményetek a hit és erkölcstan óra oktatásról?
Számomra a hit és az erkölcs, ha nem is ég és föld, de egyértelmáen két, egymástól különváló fogalom. mindenképp hasznos, sztem elsősörban az etika, főleg, ha számon is kérik...
nem elég ismerni az etikai szabályokat, azokat alkalmazni kell az életben és ezt kellene (ezt is) számonkérni...
a hit egy világnézet, sokkal inkább vegyíteném a filozófiával, semmint az erkölccsel, habár átfedések vannak!
Négy éve "tanulta" a lányom. Nem vagyunk vallásosak így az erkölcstant választottuk. A tantárgy oktatása arról szólt, hogy beraktak egy filmet amit 3 tanórán át néztek, majd 10 percet "beszéltek" róla. A gyerekek nagy része végigtelefonozta. Az én lányom és két barátnőja a házik megcsinálására használta ki ezt az órát. Ebben a formában teljesen felesleges ez a tantárgy. Sokkal jobban járnának a gyerekek, ha nyolcadikban ezen az órán inkább a felvételire készülnének.
Jelenleg a politikai akarat miatt van ez a tantárgy mondván, hogy a 2. világháború előtt volt hittan, a kommunizmusban meg politikai gazdaságtan. Én egy totál felesleges tantárgynak tartom.
Miért lettek lepontozva a válaszok, egy olyan kérdésre, ahol a véleményt kérik ki? Logika...
Régen nekem praktikus volt, hittanra jártam, ezzel együtt megtörtént az elsőáldozásra való felkészítés is (római katolikus), ma már az ismerettségi köreimben plusz szombati foglalkozásokon való részvételt várnak el a felkészülő gyerekektől az iskolai tanórákon felül.
Mindig utolsó (5-6.) órában volt, nem volt megerőltető, sőt legtöbbször egy laza, beszélgetős, kikapcsolós óra volt a nap végén.
Ettől függetlenül volt etika/erkölcstan órám is valamikor felsőben, de azt nem szerettem, azt éreztem, hogy a tanár a saját véleményén, megközelítésén kívül nem fogad el mást - ami valahogy pont a tantárgy céljának az ellentéte?
Manapság fogalmam sincs, hogy mi zajlik az órákon. Alapvetően sok formáját el tudom képzelni, ahogy ez hasznos lehet, de a gyakorlatban gondolom ez ritkán jelenik meg.
Nekem a hittan óra a 2000-es években általános iskolában konkrétan az iskola melletti katolikus templomban volt, és egy pap-tanonc "barát" vagy akármi adta. Emlékszem gyűlöltem az elején, mqjd a végére alig vártam, hogy eljöjjön a hittan óra.
De ez nem csak hittannál lehet, sokan így vannak a tesivel vagy éppen a játékkal, irodalommal is. L
A L véletlenül csúszott a végére az enterrel, nem lány vagyok
32 F
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!