Mi a nyelvtani és mi a logikai alany?
Figyelt kérdés
Valaki elmagyarázná nekem??Köszönöm!!2010. nov. 4. 20:02
1/2 anonim válasza:
Nem tudom, mire vonatkozik szűkszavú kérdésed, de mivel még senki nem válaszolt, ideírom az egyetlen ötletet, ami eszembe jut, de az idegen nyelvi. A passzív mondatokban a formális alany az, ami elszenvedi a cselekvést, a logikai alany meg az, aki végzi. pl A ház épül a munkások által, a nyelvtani alany a ház, a logikai, aki végzi a cselekvést, a munkások.
2/2 anonim válasza:
Lehet, hogy nem jó, amit írok, de nekem ez jut eszembe: vegyünk egy mondatot, pl.: El kell mennem. Ebben az esetben az állítmány a kell, az alany (a nyelvtani) az elmennem. A logikai alany viszont az "én" (úgy lehetne megfogalmazni, hogy akiről szól a mondat). A nyelvtani és a logikai alany tehát nem mindig esik egybe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!