Hogyan zajlik az új biológia érettségi: vizsgafeladatokból vagy kutatómunkából áll?
"Más lesz a természettudományos tárgyak érettségi vizsgája is, amit a tervek szerint az eddigi vizsgafeladatok helyett egy saját kutatás, projektmunka alapján fognak értékelni. Ennek témáját a diákok már a tanév közben kiválaszthatják, a kidolgozásuk pedig hasonló lesz az egyetemi diplomamunkához, amit meg is kell majd védeniük."
Jövőre előrehozom a biosz érettségit, mi vár rám?
Mit kell pontosan csinálnom?
Egyébként meg hogy lehet egy ilyen kutatómunkát megvédni?
Szórják majd a kritikát, nekem meg érvekkel kell elhárítanom?
Ezt a részt nem értem:
"A projektmunka készítés szándékát még a vizsgára történő jelentkezéskor kell bejelenteni, a munkát pedig a vizsgát megelőzően, legkésőbb az érettségi írásbeli vizsgák megkezdésekor le kell adni az iskolaigazgatónál. A szóbeli vizsgán a leadott anyag rövid szóbeli prezentációja szükséges számítógép és projektor segítségével. Az előadást és a beadott munkát is értékelik a munka minősége és az elhangzottak alapján (a szempontokat lásd lentebb, a ‘Vizsga értékelése’ részben)."
Mi az, hogy számítógép és projector segítségével?
Microsoft Power Pointba kell írnom, aztán kivetíteni, és magyarázni?
Sokkal jobb lenne, ha csak simán írhatnék egy 10-15 oldalból állo tanulmányt, és annak a lényegét összefoglalnám.
Ezt sem értem:
"A vizsgázónak a vizsgát megelőzően önállóan (de a konzulens ellenőrzése mellett) kell elvégeznie egy biológiai kísérletet/megfigyelést, melyről projektdolgozatot készít. A szükséges eszközöket a középiskola biztosítja"
Én az evolúciót akarnám bemutatni. Ezzel kapcsolatban kísérletet laborban lehet végezni, ami esetemben kizárt.
A megfigyelés meg... Itt van minden a fejemben amit el akarnék mondani.
Vagy figyeljem meg a varjúkat, és írjak róluk b
Kisérlet, megfigyelés kategóriában nehéz lesz az evolúciót eladnod, de szerintem nem lesz ez olyan véresen komoly.
Az ilyen rövidke előadásokhoz pedig a három diás ppt a szokásos.
Az van odaírva, hogy minimum 15 000, maximum 30 000 karaktert kell írni.
De egy ilyen szintű kísérlethez minek ennyit írni?
Mer kb. olyasmi "kísérleteket" lehet csinálni, mint amikor a kisdiák babot csíráztat, semmilyen komoly tudományos kísérletet nem lehet végezni.
Az lenne az ütős, ha IGAZI tudományos kutatómunkát lehetne csinálni, és pl. összeállíthatnék egy előadást erről:
Ha ezt nem lehet, inkább tételt húzok.
Óvodás szintű kísérletekkel nem foglalkozom.
Nekem való az érettségi, csak ezt a kiselőadást nem ilyen formában képzeltem el.
Kb. olyan szintű kísérleteket tudnék megcsinálni, mint azok a házi jellegűek, amik le vannak írva a tankönyvekbe. Azok meg nem izgatnak, ennyi a történet.
De majd beszélek az iskolával a részletekről.
Ha meg tudunk egyezni, akkor bevállalom, ha nem, akkor húzok tételt.
Köszi a normális válaszokat, sziasztok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!