Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Gyökvonás! Hogyan kell csinálni?

Gyökvonás! Hogyan kell csinálni?

Figyelt kérdés

Mielőtt még lecsesznétek, mondom a háttérstory-t. 2021-ben esti iskolába voltam, de a gyökvonásig nem jutottunk el. Arra nem emlékszem, hogy 9.-ben vettük volna, szerintem az akkori tanrend szerint nem.

Most ismét visszamentem a suliba, immár 11.-es vagyok. Ez az osztály azonban vette a gyökvonást, ami nekem kimaradt...

Magyarul: sohasem tanultam gyöközni!

Volt barátnőm elvileg segített volna nekem, de mikor itt volt nálam mást akart csinálni... Aztán elhagyott, így jelenleg nem igazán van segítségem.

Ezt a gyöközést azonban pótolni kellene valahogy. Szóval ebben kérném a segítségetek. Az egyszerűbbel még valamennyire boldogulok, de ezekkel már nem tudok mit kezdeni:

[link]

Nem a megoldás érdekel, hanem a megoldás menete.

Tudna ebben valaki segíteni?

szept. 27. 01:59
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Áh, végül is, mindegy.

Hagyjátok.

Ezt interneten, írásban keresztül nem lehet megtanítani.

Keríthetnék valakit, aki segít nekem ezt bepótolni, csak az a baj, hogy nekem olyan nagy hiányosságaim vannak, hogy tulajdonképpen újra kellene járnom a 9-10. osztályt. 2 év hiányosságát nem lehet korrepetálással pótolni.

Feleslegesen mentem vissza az iskolába.

Azért köszi, hogy elolvastátok a kérdést, de tárgytalan már.

szept. 27. 02:22
 2/12 A kérdező kommentje:

Nem, mégsem tárgytalan, mégsem adom fel!!!!

😅😅😅

Légyszíves írjátok le nekem a megoldás MENETÉT egy papírra, és töltsétek fel egy képmegosztóra.

Aztán begyakorlom, és ha találkozom ilyen feladványokkal, akkor azzal a levezetéssel megoldom.

Egy 2-est csak össze tudok hozni.

Segítsetek!

szept. 27. 06:27
 3/12 anonim ***** válasza:

A gyökvonás nem az a téma, ami az á, hagyjuk kategória, mert később jön a törtkitevős hatvány, majd az exponenciális és a logaritmus függvények és egyenletek, amiket nem érthetsz meg gyökvonás nélkül.

Négyzetgyök:

Csak nemnegatív számokból vonható. Az a nemnegatív szám, amit négyzetre emelve a kiindulási számot kapunk. Ezért is nem lehet negatív számból vonni, mert nincs olyan valós szám, amit négyzetre emelve negatív számot kapunk.

Köbgyök:

Az a szám, amit köbre emelve a kiindulási számot kapjuk.

n-edik gyök:

Az n szám a gyök kitevője. Az n-edik gyök az a szám, amit n-edik hatványra emelve az eredeti számot kapjuk. Ennek következménye, hogy ha n páros, akkor csak nemnegatív számból vonható.

szept. 27. 06:49
 4/12 A kérdező kommentje:

Amiket felsoroltál, - törtkitevős hatvány, exponenciális és a logaritmus függvények - azok nem később jönnek majd, hanem konkrétan a következő tanórán!

Látom, mert bele van írva az órarendbe.

Na, azt hiszem, itt nekem akkoe meszeltek.

szept. 27. 06:54
 5/12 anonim ***** válasza:

Gyökjel alól kiemelhetsz egy számot, amennyiben a megfelelő kitevőt vonod belőle. A betűkkel óvatosabbnak kell lenned, mert ha a gyökkitevő páros, akkor kivive a betű hatványát, akkor abszolútértékbe kell tenned a gyököt (hiszen a szám ellentettjének is ugyanaz a négyzete, mint a számé).

Az első egyenletben arra kell törekedned, hogy a gyökjel alatt 3a maradjon => a 75-öt felírod, hogy 3 * 25, a 25-öt kiviszed a gyökjel alól, lesz belőle 5. Kivihetsz a^2-et is, ebből lesz a abszolútérték. Ezután elvégezheted az osztást, és melléírhatod a kikötéseket.

Hasonló a második is, innen kiviszed a 49-et, lesz belőle 7, mivel négyzetgyököt kell belőle vonnod. Kiviszed az a^2-et, lesz belőle a abszolútérték.

A harmadik egyenletben ki kell emelned x^4-t, amiből már tudsz négyzetgyököt vonni, így kiviheted. Az abszolútértéket elhagyhatod, mert a négyzetre emeléssel nemnegatív számot kapsz. Ezt oda kell írnod a levezetésbe.

A negyedik egyenletben meg kell találni, hogy a gyökös kifejezésekben milyen tényezőket vihetsz ki, így minden gyök alatt ugyanaz a szám fog állni. Ezután már össze tudod vonni a mennyiségeket. A végén még négyzetre kell emelned.

Az ötödik és a hatodik egyenletben ki kell emelned azt a mennyiséget, ami a jobboldalon a gyökjel alatt áll. A többi tényezőt ki kell hoznod a gyökjel alól.

szept. 27. 07:04
 6/12 A kérdező kommentje:

Értékelem a segítséget, de talán te is tudod, hogy egy olyan embernek, akinek alapvetően idegen ez a téma, nehéz értelmezni a leírást. Ezért mondtam, hogy vezessétek le, és töltsétek fel egy képmegosztóra.

Habár lehet már mindegy.

Az exponenciális függvények meg a törtkitevős hatványok úgyis kivégeznek a következő matematika órán.

Bizony, elég csekély az esély arra, hogy leérettségizek. Hacsak csoda nem történik, vagy fel nem mentetem magam matematikából.

szept. 27. 07:24
 7/12 A kérdező kommentje:

Itt is van, részben ez lesz a következő óra tananyaga, az osztályfőnök küldte át:

[link]

szept. 27. 07:33
 8/12 anonim ***** válasza:

A legalapabb gondolat, hogy a gyökvonás úgy viszonyul a hatványozáshoz, mint az osztás a szorzáshoz.

Hiába írják meg a házidat, próbáld megérteni, keress mateking videót vagy valamit. Másképp nem megy.

szept. 27. 10:19
 9/12 A kérdező kommentje:

Van több, mint egy hónapom arra, hogy valamit összehozzak, ugyanis novemberben lesz számonkérés.

De szerintem majd fogok kérdéseket ide is kiírni.

szept. 27. 10:35
 10/12 anonim ***** válasza:

> „Ezt interneten, írásban keresztül nem lehet megtanítani.”

Ugye ez nagyon igaz, egyrészt azért, mert azt is látni kéne, hogy mi az, amit már értesz (kevés kérdező van, aki reagál erre a kérdeésre), szóval neked is kell majd veszettül körmölni a képleteket, másrészt itt a GyK-n külön nehezítő körülmény, hogy szinte semennyire nem lehet formázni a szöveget. Én igyekszem olyan formában írni majd a képleteket, amiket a Wolframalpha megért, így ha csak bemásolod az inputjába, ami képletet írok, akkor meg tudod nézni, hogy mire gondolok.

[link] wolframalpha.com

(Mondjuk itt van egy olyan hátrány, hogy egyből mutatja majd az egyszerűsített és átalakított formákat is… Ami néha előny, de ugye nem árt, ha néha végig gondolod magadtól is, mielőtt azt látod…)

Például én azzal kezdeném, hogy a hatványozás alapazonosságai egész kitevőkre mennek-e, például:

a^3*a^2 [link] input?i=a%5E3*a%5E2

b^3/b^8 [link] input?i=b%5E3%2Fb%5E8

c^9*c^(-6) [link] input?i=c%5E9*c%5E%28-6%29 (Oké, ez alapján más bajom is lesz a WA-val…) Vagy inkább így: [link] input?i=c%5E9*c%5E%7B-6%7D

De mindegy, akkor miután megmondtad, hogy az egész kitevős hatványok mennek-e, legyen az a következő, hogy megtanulod, hogy a ^-pal felső indexbe tesszük a mögötte álló számot, zárójeles kifejezést vagy változót (szóval ha csak egy számot/változót raksz mögé, akkor nem kell a zárójel, de ha már többet akarsz indexbe rakni, akkor fontos itt a szöveges környezetben kiírni, más a 3^(3+3) és a 3^3 + 3).

szept. 27. 11:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!