Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Római jog: Mi a különbség a...

Római jog: Mi a különbség a pandekta, a kodifikáció és az institúció között?

Figyelt kérdés
Teljesen elvesztem. Az institucio is rendszerezi a magánjogot (Gaius), a iustinianusi kodifikáció is és a pandektarendszer (Heise) is. Most a korszakokon és tartalmon kívül mi is a fő különbség? Maga a fogalmak (mint szó és nem mint egyes műhöz kapcsolódó kifejezés) kb tök ugyanazt jelenti, vagy mégsem? Teljesen belekeveredtem… :D

#jog #jogász #ELTE #római jog #Iinstitutio #Pandekta
szept. 21. 10:40
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
66%

😂😂😂

Sok sok tízezer-százezer ember levizsgázott már jogászként levelezőn, és sokan abban is dolgoznak.

A diplomába amúgy sem írják bele, hogy az levelezőn vagy nappalin lett teljesítve. Illetve, ha valaki egyből saját ügyvédi irodát nyit, akkor a kutyát nem fogja érdekelni, hogy te azt a diplomát levelezőn szerezted-e.

Nálunk a hallgatók nagyrésze már eleve jogi területen dolgozik, de külön olyan óránk is van, ahol a jogi gondolkodást tanuljuk. Például egy ,,normál" ember az utcán embereket lát, mi pedig védett jogi alanyokat, de ezeket a dolgokat írhatnám holnap reggelig is, egy olyan embernek, aki jogi szakos hallgatókat, vagy jogi kart (esetleg egyetemet sem) látott közelről. 😂

Látszik, hogy aki ilyeneket írogat annak gőze nincsen az egészről. Aki írta, hogy kutatók, meg intelligens emberek a szaktársai az a válaszoló érdekes módon tudott segíteni. Te meg ide jöttél kötekedni, de válaszolni nem tudtál a kérdezőnek. Ez is azt bizonyítja, hogy közöd nincs a joghoz, de szerintem semmilyen diplomához sem. 😃

Kérdező, neked pedig sok sikert, leendő kolléga! 😉

szept. 24. 08:19
 12/13 anonim ***** válasza:
0%

#11 persze, egy levelezős nyilván ezt mondja. Majd munkakeresésnél meglepetés ér. Ennyi. A szakmabeliek körében a levelezősök eléggé le vannak nézve, ez egy tény.

De van közöm a joghoz, ráadásul én nem levelezőn bohóckodva végeztem el veled ellentétben:)

Majd akkor szólj hozzá ha az érveidet alá is tudod támasztani. Lehet hogy nincs beleírva a diplomádba, de a munkáltatók attól még megkérdezik, és azt is látják hogy nem olyan az önéletrajzod szakmai téren mint egy nappalisnak.

És azt pedig nem állítottam hogy senki nem vitte semmire levelezősként, de nem az az átlag. Szövegértés.

szept. 24. 11:35
 13/13 A kérdező kommentje:

#9, #11 Nagyon szépen köszönöm a válaszotokat! #9 - így már valóban átláthatóbb volt.

A másik válaszoló(k)nak, aki köti az ebet a karóhoz: Valószínűleg nagyon fiatal lehetsz még és nem sokat dolgoztál a területen (egyáltalán dolgoztál) és/vagy egy teljesen “elitnek” mondott, agymosott helyen vagy. A való életben, viszont ez egy kicsit árnyaltabb. Nem értem miért kell lenézni azt, aki nem a standardnak megfelelő rendben tanul. Ha nem lenne ezeknek létjogosultsága, akkor nem lenne levelező sem. Nem szabad ennyire szigorúnak lenni :) ahogy az sem biztos, hogy a te tiszted eldönteni, hogy kinek van helye bármilyen jogi területen. Mint fentebb már írtam nem tervem a klasszikus jogászi karrier, van munkám és 3 (levelezős igaz…. Szánom-bánom) diplomám, de jó lenne a területváltáshoz a munkámon belül.

szept. 25. 06:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!