Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Római jog: Mi a különbség a...

Római jog: Mi a különbség a pandekta, a kodifikáció és az institúció között?

Figyelt kérdés
Teljesen elvesztem. Az institucio is rendszerezi a magánjogot (Gaius), a iustinianusi kodifikáció is és a pandektarendszer (Heise) is. Most a korszakokon és tartalmon kívül mi is a fő különbség? Maga a fogalmak (mint szó és nem mint egyes műhöz kapcsolódó kifejezés) kb tök ugyanazt jelenti, vagy mégsem? Teljesen belekeveredtem… :D

#jog #jogász #ELTE #római jog #Iinstitutio #Pandekta
szept. 21. 10:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
21%

Kerdezed meg gyakon a tanártól, ezért jársz egyetemre.

Itt nem fogsz választ kapni

szept. 21. 11:32
 2/13 anonim ***** válasza:
82%
Így hogy ezt elolvastam, előjött a ptsd-m. Kérdezd meg az évfolyamtársaidat vagy a tanáraidat, nem valószínű hogy itt releváns választ fogsz kapni.
szept. 21. 12:20
 3/13 A kérdező kommentje:
A probléma az, hogy levelezős vagyok. Nem ismerek senkit, óra is teljesen online, nincs gyak., csak feltöltött panopto videók ill ppt-k, pdf-ek és jegyzetek. Biztosan egyszerűbb az egész, csak én bonyolítom túl, de jó lenne egy egyszerű magyarázat. 😅
szept. 21. 12:29
 4/13 anonim ***** válasza:
16%
Panenka volt az aki olyan viccesen rúgta a büntetőt, a prostitúció meg büncselekmény
szept. 21. 13:15
 5/13 anonim ***** válasza:
0%
#3 ezért nem kéne levelezőn jogot tanulni, mert ez annál komolyabb szak:)
szept. 21. 13:26
 6/13 A kérdező kommentje:
#5 Nem az első egyetemem, sokan elvégezték előttem is levelezőn. Az összes korábbi egyetemem szintén levelezős (igaz nem jog/humán terület), csak sikerül ez is.
szept. 21. 13:44
 7/13 anonim ***** válasza:
10%
#6 lehet, de nem leszel jó szakember.
szept. 21. 16:31
 8/13 A kérdező kommentje:
#7 eszemben sincs jogászként, ill annak a “szokásos területein” dolgozni. Bankban dolgozom elemzési területen, viszont szeretnék a compliance-re vagy a bankbiztonságra átmenni, ahol több a jogász, mint a közgazdász valahogy. Csak túl akarok jutni a jogon, hogy meglegyen.
szept. 21. 16:47
 9/13 Justinianus ***** válasza:
67%

"ezért nem kéne levelezőn jogot tanulni, mert ez annál komolyabb szak:)

lehet, de nem leszel jó szakember."

A levelező tagozaton tanulók nagy része már most is diplomával rendelkező, jó szakember, stabil egzisztenciával, és hét számjegyű fizetéssel, amelyet a nappali tagozaton tanuló gyerekek jó része soha nem fog elérni. :) Hallgató társaim között volt orvos, kutató, cégvezetők, stb.

Jelenléti előadás, konzultáció is lesz három alkalommal: október 19., november 16., december 14., nemrég néztem meg, éppen gondoltam, hogy nosztalgiából beülök egyre. :)

Amiket említettél fogalmak eléggé eltérő jelentéssel bírnak.

IUSTINIANUS bizánci császár (483-565, uralkodik 527-től) az egységes római birodalom helyreállításának célkitűzésével a keleti és nyugati részek egységét biztosító, a volt birodalom egész területén hatályos törvénykönyvet kívánt létrehozni.

A kodifikáció első szakaszában (528) a korábbi császárok rendeleteit egységes törvénykönyvbe gyűjtötték (Codex Iustinianus).

A második szakaszban (530) a jogtudósok iratai gyűjtötték egybe. A gyűjtemény a megelőző hat és fél évszázad folyamán élt és alkotott római jogtudósok műveit témák szerint rendezve tartalmazta, címe Digesta seu Pandectae, röviden Digesta. A pandecta szó jelentése görögül gyűjtemény, ami latinul digesta. Iustinianus a Codex Iustinianus és a Digesta hatályba lépésével egyidőben megtiltott bármilyen más jogforrásra történő hivatkozást.

A kodifikáció harmadik szakaszában Iustinianus megbízta jogtudósait egy hivatalos tankönyv létrehozásával, mely főként GAIUS (120-180) jogtudós Institutiones (tanítások) című művére támaszkodott. Az institúció-rendszer a római jog Gaius által megalkotott rendszere.

A római jog tudománya az újkori Németországban bontakozott ki, majd meghatározó tényezővé vált az európai kontinensen. A XVI. századtól kezdve a Szent Római Birodalom német tartományiban kialakult az usus modernus Pandectarum (Pandekták modern gyakorlata) irányzat, amely a római jogot dolgozta fel.

Majd a XVIII. század végén létrejött a történeti jogi iskola, amelyen belül a vezető szerepet a római jogot művelő pandektisták játszották (a német nemzeti jogot kutató germanistákkal szemben).

A pandektisták első generációjához tartozott Georg Arnold HEISE (1778-1851), az ő munkáiban fogalmazódott meg a modern pandekta-rendszer (személyi jog, dologi jog, kötelmi jog, családjog, öröklési jog), erre épült az 1900. január 1-jén hatályba lépett német Polgári Törvénykönyv.

A magyar Magánjogi törvényjavaslat (1928) és a korábbi Ptk. (1959) az institúció-rendszeren alapult.

szept. 21. 18:00
 10/13 anonim ***** válasza:
61%

#9 hétszámjegyű fizetéssel? Nem valami élénk a fantáziád, mert minden válasz alá ezt írod, szerinted a jogászoknak is csak 7 számjegyű lehet a fizetése.

Aki 3. diplomakaként csinálja, annak szerinted ez az álma és életcélja? Kötve hiszem. Lesz egy újabb papírja. De azt a gondolkodásmódot nem fogja elsajátítani amit a nappalisok, és a belefektetett energia sem mindegy. Nyilván ezzel a munkaadók is tisztában vannak amikor felvesznek valakit.

Tehát nincs igazad, nem nagyon sikerült alátámasztani az állításod. De ezt is vártam, nyilván egy levelezőn végzett jogász nem fog maga ellen beszélni. A leírásod alapján te is közéjük tartozol.

szept. 21. 18:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!