Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Feladata-e az osztályfőnöknek...

Feladata-e az osztályfőnöknek az ilyen esetet, jelenteni a gyámügy felé?

Figyelt kérdés

Megvolt az év eleji szülői értekezlet. Az egyik szülő (apuka) felhozta a problémát, hogy bizony van egy gyerek az osztályban (felső tagozatról beszélünk) aki lopkodja a többiek tízóraiját, amit otthonról hoznak. Név szerint megnevezte, a tettest. Erre a drágalátós szülei, irdatlan módon felháborodtak. Először megpróbálták letagadni, hogy az ő gyereke biztos nem, de egy másik anyuka is megerősítette, hogy de igen is, az ő gyerekük veszi el mások szendvicsét. Utána előjöttek azzal, hogy hát ha ismernék az ő anyagi helyzetüket, akkor biztos nem gyanusítanák a fiát ezzel, mert neki nincs is szüksége mások kajájára, ő ezt csak biztosan heccből csinálja. Meg hogy az ő gyerekük, minden nap 10 000, azaz tízezer ft zsebpénzt kap, s abból kell fedeznie az ennivalóját, költségeit, szórakozását stb.

Nagyon nem folytam bele a dologba, mert a két család eléggé üvöltött egymással, az osztályfőnök csitította őket, ha esetleg ütik egymást, abből inkább kimaradok. Hozzáteszem, fehérbőrűek.

Ez a család, ahol a lopós gyerek van, pár hete anyuka a dubai nyaralással pózolt még pár hete, az osztály zárt Messenger csoportjában. Vajon etetni a gyereket meg nincs pénzük? Vagy a kaján spórolják meg a dubai nyaralást?

Meg azért ez a napi 10 ezer ft is sántít, ami havonta kb. 200 ezer ft, az iskolai napokra számolva, ha csak az autójukat nézzük, ami egy öreg G Astra, kb. az is ennyit ér, a családi autó.

Értem, hogy az of szerint, rendezett anyagi helyzetű családnak látszanak. Na de a gyerek mégis étellopásra kényszerül! S ha igaz is a napi tizes, akkor felmerül a szülő felelőssége, hogy utánajárjon, mire költi a gyerek. Drogra, alkoholra, esetleg zsarolja valaki és neki fizet?

Beletartozik-e az osztályfőnök hatáskörébe, hogy jelentse a gyámügynek? Vagy ez az igazgató feladata? Vagy esetleg létezik még olyan, hogy az osztályfőnök kimegy családlátogatásra, környezettanulmányt csinálni? Amikor én jártam általánosba, ilyen még létezett.

szept. 10. 17:09
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az osztályfőnök nem jár már családlátogatásra.

Az észlelő szülők bármelyike is jelezhet.

szept. 10. 17:28
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Te se gondolod koolyan, hogy a megspróolt tízórai árából mentek Dubai-ba...

Jó eséllyel a gyerek nem éhezik, hanem figyelmre vágyik és azért lop.

szept. 10. 17:55
 3/4 A kérdező kommentje:

Szerintem egy dubai nyaralás nem olyan nagy dolog. Egy Wizzair, meg egy olcsó szállás, s már meg is van néhány nap olcsón. Nem kell tőle hanyatt esni.

Azt mondod figyelemből lop a srác? De akkor miért csak ételt lop? Mást hogy-hogy nem? Mert gondolom nem kap otthon normálisan enni és éhes.

szept. 10. 18:06
 4/4 SZTANN ***** válasza:
100%

Ha csak fele igaz (valószínűleg csak a fele igaz) annak, amivel a lopós gyerek anyja dicsekszik, akkor is éppen elég kajája meg pénze lehet annak a gyereknek. Más kérdés, hogy pl. otthonról adják-e, az anyja csinálja-e neki az uzsonnát, vagy ráhagyja, hogy vegyen magának. Ez eddig (még csak alsósok voltak!) sem igazi otthoni kaját kapott, esetleg azért lopkodja a többiekét, mert a gondoskodást irigyli, azt akarja kipróbálni, milyet kapnak otthon... Az sok zsebpénz soha nem pótolja a valódi gondoskodást. Ezt el tudom képzelni, de azt nem, hogy konkrétan éhezik, azért lop. A hazai kajáról felsőben a legtöbb gyerek már le is szokik - inkább vesznek valamit.

Az ofő és a diáktársak talán meg tudnák beszélni vele, mit csinál, miért csinálja. Ezt azért az anyjának is fel kéne fogni - esetleg nem képes rá? (Esetleg a szülői értekezletes botrány után ő is elgondolkodik, beszél a gyerekével - de ez a fajta anya sosem fogja beismerni.)

Felsőben a gyerekek sok mindent saját maguk megoldanak, talán jobban, mint a szüleik. Ha kiderülne, hogy csak direkt mocsokságból, kitolásból lopott, azt is le lehet állítani, ha mindenki figyel rá, és az ofő is tud róla.

Ennyiért még sem igazgatói, sem kicsapás nem jár.

szept. 10. 18:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!