Az orvosok minek tanulnak 6 évig általános orvostudományt mikor a specializációjukon kívűl semmit nem tudnak a gyakorlatban?
A kardiológus semmit nem tud a neurológiáról és fordítva, a szemész a bőrgyógyászatról, a gasztroenterológus a reumatológiáról stb..
Még doki ismerősöm is azzal viccelődött hogy annyit tud a nőgyógyászatról hogy hova kell berakni amikor ilyen jellegű kérdést tettem fel...
Ha ennyire szét van az egész szalámizva, akkor mi a francnak nem egyből a szakvizsgákkal indítanak?
"Ráadásul a test nem különálló szervek halmaza, hanem egymással összefüggő rendszer, van, amivel mondjuk a gasztrós meg a gégész és foglalkozik, vagy a nőgyógyász és endokrinológus stb, kell, hogy konyítsanak a másik szakterülethez"
Igen de ez nem így van, pont erre irányult a kérdés hogy minden csipp csupp dologért már konzílium van mert fogalma sincs semmiről...
És nem 20 év alatt felejti el, hanem kb a szakvizsgája után, durván annyi marad meg mint egy átlag embernek a középiskolából...
"És nem 20 év alatt felejti el, hanem kb a szakvizsgája után, durván annyi marad meg mint egy átlag embernek a középiskolából..."
Azért ez enyhe túlzás. Én pl. biológus képzést végeztem, ugyan nem orvosit, de abban hasonlít, hogy először egy általános képzés van, majd azután szakosodunk. Egyrészt van egy alapozó tudás, és minden téren többet ad, mint a középiskolai biológia, másrészt közben valóban el lehet dönteni, melyik irányba szeretne haladni valaki. Orvosoknál egy háziorvos esetében például minden irányban kell annyit tudnia, hogy el tudja dönteni az illető, kell-e szakorvos és ha igen, melyik szakorvos kell, hova küldje tovább. Vagy például elindul valaki általános orvosként és később szakosodik, továbbképezheti magát akár több irányba is. Az egyik rokonomat pl. aki kezeli, belgyógyász, nefrológus és immunológus képesítéssel is rendelkezik.
Hogy a doki ismerősöd viccelődött, azt lehet te vetted túlzottan szó szerint, mivel egészen biztosan többet elő tudna bányászni az emlékeiből nőgyógyászat terén, mint amennyit egy átlagember tud. Én is sok dologra nem emlékszem a biológus tanulmányaimból, de ha van megfelelő trigger, akkor elég sok minden vissza is jön, ami amúgy nem jutna már eszembe.
A legtöbb orvos eleve direkt nem mond semmit, ami nem a szakterülete, föleg nem a haveroknak/rokonoknak, mert egyrészt szadabidejében már hadd nem dolgozzon, föleg ne ingyen és úgy, hogy semmiféle vizsgálatot nem tud elvégezni.
Értenek általánosságban más területekhez is, nem igaz, hogy semmit nem tudnak, csak értelemszerüen nem akarnak vaktában mondani valamit, másrészt meg nem akarnak beleszólni a szakorvosok munkájába.
Ez nem csak az orvosoknál van így, hanem minden szakterületen. Közgazdász vagyok, számvitellel és adózással foglalkozom. Persze, én is tanultam anno pénzügyet, marketinget, menedzsmentet, statisztikát, közgazdaságtant, ökonometriát, de ha bárki kérdez ezekről, nagyjából hasonló választ adok, mint ismerősöd a nőgyógyászatról. Persze, tanultam valamikor, és rémlik is valami, de más se hiányzik, mint hogy valaki hozzon egy rossz pénzügyi döntést a hatásomra, utána meg rám mutogasson, hogy “dehát egy közgazdász mondta, aki anno évekig tanulta”. Azért vállalok felelősséget, amiben napi szinten benne vagyok, ami a szakterületem.
És ez gondolom, hatványozottan igaz az orvosokra, pláne úgy, hogy az egészségügyi tanácsadás jogilag is szabályozva van. Nőgyógyászattal kapcsolatban pl. csak egy nőgyógyász kezelhet vagy adhat tanácsot. Ha nincs nőgyógyász szakvizsgád, akkor mindegy, hogy szemész vagy, vagy asztalos, nem kezelhetsz senkit ezen a területen.
A másik oka pedig tényleg az, hogy amikor bekerül az ember az egyetemre, még nem tudja, hogy mi is érdekli igazán, mivel akar foglalkozni. Így az egyetem ad egy jó alapot ahhoz, hogy utána bármilyen irányba tovább tudj menni. Halkan megjegyzem, ugyanez van egy mérnöknél, egy jogásznál, és tényleg gyakorlatilag bármilyen szakterületen.
8#
Hát elnézve az ottani tananyag relevanciáját, az is legitim kérdés lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!