Mit lehet ebben az esetben tenni? Nem tudom letenni az érettségit!
A 8 általánost elvégeztem, a középiskolát a családi körülmények miatt félbe kellett hagynom.
Jelenleg van munkám, de csak ismeretség révén és ezzel nagyon keveset keresek, ez inkább csak hobbinak lenne megfelelő.
Szeretnék váltani, tanfolyamokat és képzéseket elvégezni. Több dologhoz lenne tehetségem - már sokan mondták - de ezekhez a képzésekhez is úgy tudom, hogy alapfeltétel az érettségi.
A problémám, hogy én képtelen vagyok letenni az érettségit. Matematikából esélytelen, mert még a különtanárokhoz járás sem segített. Több hónapon keresztül jártam tanárhoz, minden nap. Napi több órát, de nekem így sem tiszta a kép.
Emellett sosem voltam jó tanuló, sok egyéb tantárgy is problémát okozott. S bár elég terjedelmes lexikális tudással rendelkezem, valahogy mégsem az érettségihez szükséges témákban.
Kétségbe vagyok esve, mert már a legostobább ismerőseimnek is sikerült leérettségizniük!
A legszomorúbb, hogy átlagon felüli intelligenciaszinttel rendelkezem és alapvetően kapkodnak utánam az ötleteim miatt, de mivel nincs érettségim ezért nem tudnak alkalmazni. Ráadásul így csak elpocsékolom az időm és nem használom ki a képességeimet.
Sokszor azon bukok meg, hogy az egyszerű dolgokat nem értem. Vagy másként értelmezem a kérdést és rossz választ adok.
Kihez fordulhatok ilyen esetben? Felmerült bennem, hogy esetleg kérnék valami papírt arról, hogy nekem ez "nem megy". Nem tudom mi a pontos neve, de iskolában is lehetett olyat, hogy valaki fel volt mentve matekból, pedig egyébként okos volt az illető.
Nekem nem volt ilyen igazolásom sosem, csak bukdácsoltam. Nem is tudom, hogy van-e egyáltalán lehetőség ilyesmire...
Édesanyámban már felmerült a gondolat, hogy vásárol nekem érettségi bizonyítványt. Ő eléggé megszenvedett velem.
Viszont kétségeink vannak, nem szeretnék lebukni vele.
Kihez fordulhatok, milyen lehetőségeim vannak?
Hugomnak hasonló problémája van.Neki számolási és tanulási zavarai vannak.Az iskolában tájékoztatták a szüleimet hogy hova kell fordulni.Már nem tudom, hogy hova vitték hugomat, de tesztet kellett írnia, elbeszélgettek vele.Na és a végén kapott egy papírt, hogy számolási és tanulási zavarai vannak.Gimiben fel volt mentve matekból, de fizika, meg kémia órán is inkább csak a szabályokat kérdezték tőle nem kellett számolnia.
Ne add fel!!!Járj utána!!!Hugom leérettségizett, van egy középfokú nyelvvizsgája angolból, most tanul oroszul , ja és az egyetemen negyedikes régész hallgató. :)
07:45 Köszönöm, hogy válaszoltál.
Nem tudom az én problémám mennyiben számít tanulási nehézségnek. Ha foglalkoztat valami, akkor keresek a témába vágó könyveket vagy olvasok róla az interneten és rögtön meg is jegyzem. Az iskolában viszont legtöbbször még akkor sem voltam képes befogadni az információt, ha odafigyeltem.
A nyelvvizsga a kérdés kiírásakor eszembe sem jutott. Pedig az azzal kapcsolatos próbálkozásaim is siralmas eredménnyel zárultak. - Annak ellenére, hogy külföldi ismerőseimmel szóban és írásban egyaránt elfogadhatóan kommunikálok.
08:39 Ne haragudj, de miért lenne ez "kamukérdés"?! Annyira hihetetlen, hogy valaki kicsit más és ilyen szituációba került? Gondolkoztam rajta, de nem sikerült megértenem, mire alapoztad a feltevésed.
Tudom, de esetemben nem elsődlegesen a számolás okoz problémát. Én az egész menetét nem értem. Ha letesznek elém egy feladatot a számolásig el sem jutok, mert 1 nem jövök rá, milyen fajta feladat 2 nem tudom, hogyan kell elkezdeni. Az egész folyamatot nem látom át, hiába magyarázta már el több, különböző ember számtalanszor.
Ámbár előfordul, hogy néha egy-egy egyszerű művelet is hosszú másodperceket vesz igénybe. Mintha épp más üzemmódban lenne az agyam, nagyon zavar.
Köszönöm a tippet (ELTE).
20%? Nagyon stresszes vagyok még emiatt is, mert középiskolában a matek dolgozataim nagy része 0(!) pontos lett! Első évben csak azért engedtek át, hogy ne rontsam az "összképet". Következő évben pótvizsgáztam, akkor leírhatatlanul nagy szerencsém volt. Több esetben is ugyanazt a feladatot kaptam, mint amit a (z iskolámtól teljesen független) különtanárommal gyakoroltunk! Így emlékezetből bemásoltam, igaz érteni nem értettem.
Utána pedig ismét bukásra álltam, de már nem fejeztem be a szóban forgó tanévet...
A szövegértés azt hiszem menne. Viszont amennyiben szóban kell válaszolnom, az esetben sanszos, hogy leblokkolok és csúfos véget ér az egész próbálkozás. Írásban nem jelentene gondot a válasz, ha az írásomat rajtam kívül más is el tudná olvasni.
Le sem merem írni, hány idegen nyelvet kezdtem el tanulni, vagy tanultam huzamosabb ideig. Azt pedig már pláne nem, hogy mely nyelvet voltak ezek. Azonban arra mégsem voltam képes, hogy bármelyikből összehozzak egy nyelvvizsgát. A legegyszerűbb feladatokat teljesen félreértettem, ezzel gyakorlatilag már az elején borítékolhatóvá tettem a bukást.
Kissé el vagyok keseredve. Már gyógypedagógussal is konzultáltam (régebben), de nem jutottunk lényegesen előbbre.
Ellenben most megfordult a fejemben, hogy először nyelvvizsgát tegyek, egyrészt mert kevésbé tűnik komplikáltnak másrészt erőteljesen remélem, hogy annak birtokában kevésbé titulálnának reménytelennek. Ezzel kapcsolatban nincsenek részletes információim; akkor is mehetek nyelvvizsgázni érettségi előtt/nélkül, ha már nem vagyok diák?
Lehet hogy az a válasz nem fog tetszeni, amit írok, de sajna ez az én véleményem. Olyan nincs hogy valaki iszonyat mértékben, átlagon felüli intelligencia szinttel rendelkezik, még is képtelen a középiskolai anyagot megtanulni, ami egy hatalmas vicc többnyire... Olyan van, hogy valakinek a humán avagy reál tantárgyak nem fekszenek, de azok is átmennek érettségin, mert az érettségit letenni már egy általános iskolás is letudná lassan!
Egyszerűen feladtad! Nem elkeseredni kell, siránkozni, és kiskapukat keresni, hanem kitűzni célként, hogy megcsinálod bármi is történjék, és akkor meg fogod tudni csinálni! Teljesen egyértelmű, hogy ami nem érdekli az embert, az nehezebben ragad meg, nehezebben is ül le megtanulni, viszont ennyi mindennek a titka... Ha órán nem értetted meg, leülsz otthon, előveszed a könyvet, és addig olvasgatod, értelmezed, amíg fel nem sikerül dolgoznod!! Nincs olyan hogy nem megy... hogy akarsz továbbtanulni, ha egy érettségit sem sikerül összehoznod??
A nyelvhez különösen jó agy kell, de ha mondjuk a magyar nyelvtant nem tudod, akkor nehéz lesz megértened bármely más nyelvet is, hiszen sosem lesz mihez hasonlítanod... Ahogy az én angol tanárom mondta, a nyelvhez csak seggg kell (három g-vel), ha az nincs meg, akkor fölösleges is belevágnod! Így van ez minden más középiskolai tárggyal is!
Továbbra is kamunak tartom a kérdést, mert aMIT leírsz és aHOGY leírod, aközött a legminimálisabb egyezés sincsen, szerintem neked inkább van két diplomád, mint egy érettségid se, teljesen ki van zárva, hogy ezzel a kb 130-as IQ-val, ami neked van, ne legyél képest azt teljesíteni, amit egy semmi iránt nem érdeklődő szakmát tanuló, hátrányos helyzetű kamasz fiú, ugyanis még ők is leérettségiznek, ha már másért nem ,hát azért, mert az érettségi úgy van kitalálva, hogy ne lehessen rajta megbukni, de ha ez mégis be akarna következni, a tanárok, pláne esti/levelező tagozaton tesznek róla, hogy mégse. A kérdésre mindemellett válaszolok, mert ha ez valóság lenne, akkor ez egy érdekes kérdés lenne. A nyelvvizsgának semmi köze az érettségihez, simán elmehetsz. Viszont attól még nem lesz érettségid, hogy nyelvvizsgád van. Az, hogy valaki attól tart, hogy a szóbelin majd egy hang se jön ki a torkán, az a vizsázók 3/4-ére jellemző, de éles helyzetben és persze barátságos vizsgáztatók mellett (azok szoktak lenni) ez egycsapásra megoldódik.
Egyébként ha véletlenül pesti lennél, szívesen megismernélek, hátha még nekem is, aki nem vagyok egy matekzseni, sikerülne mondjuk a százalékszámítást vagy egy egyismeretlenes egyenletet megértetni veled. (Képességeimnek kb ez a maximuma, de azért megvolt annak idején a matek érettségim.)
13:08
Semmi problémám nem volt a válaszoddal. Köszönöm, hogy megosztottad velem a gondolataidat a témával kapcsolatban.
"hogy akarsz továbbtanulni, ha egy érettségit sem sikerül összehoznod?? " Nem feltétlenül akarok továbbtanulni, többnyire olyan foglalkozások érdekelnek, amelyekhez elég egy tanfolyam (aminek elvégzéséhez érettségit kérnek).
Az idegen nyelveket illetően azt hiszem többre mennék, ha kimennék egy kis időre külföldre. Viszont erre jelenleg nem látok lehetőséget, ezért az itthoni tanulással fogok próbálkozni (közösségbe nem szeretek járni, vagy csak végső esetben).
16:15
Az IQ-m valóban 128-134 körüli. Ennek ellenére a kérdésem mégis valós. Képzelheted mennyire mérges vagyok magamra! Sokszor arra gondolok inkább lennék butább, de lehet többre vinném...
Számomra nem a kérdés az érdekes. Hanem az, hogy ragaszkodsz ahhoz, hogy kamu de mégis válaszolsz. Nem tudnám elképzelni, hogy ilyet tegyek. Érdekes és megmosolyogtató.
Nem vagyok budapesti.
Köszönöm a válaszod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!