A mai világban mennyire éri meg egyetemre menni?
Nagyon nem éri meg. Jó ha orvosnak vagy hasonlónak mész, akkor igen. Vagy ha mondjuk valamelyik szülődnek van egy jól menő diplomás vállakozása (ügyvédi iroda, jól menő ügyvéd, mérnöki tervezőiroda stb) talán még ekkor megéri. De ha nincs nagyon jó ismeretséged, akkor messzire kerüld az egyetemet.
Egy jó szakmával (autószerelő, lakatos, klímás, burkoló, villanyszerelő, asztalos stb) százszor jobban jársz. Olyan pénzek vannak már most is benne, hogy hihetetlen. Egy átlag burkoló még az orvosnál is többet keres, ha tetszik a sok diplomásnak ha nem. És ami durva, hogy ez csak jobb lesz a szakiknak. Egyre kevesebben vannak, míg a diplomások egyre többen. Még MO-on is nehogy nyugaton. 10 év múlva már alkalmazottként is annyit fongka a szakik keresni, mint a top diplomások (most kb átlag diplomás bérnél keresnek kicsit jobban).
Szaktudással biztos, jól fizető munkát lehet, amivel nagyon könnyű vállakozni és azzal milliomos lenni, de külföldre os bármikor mehetsz. Egy diplomásnak (hacsak nem orvos és tudja a helyi nyelvet), akkor nagyon nehéz kijutnia. Ellenben szakmunkával már alap nyelvtudással tárt karokkal várnak. És már külföldön is simán diplomás fizetést megkapja a szaki.
Mit szeretnél csinálni?
Én amit tanulok (Természettudományok) tudom, hogy nem egy túlságosan megfizetett szakma, még mesterszakos egyetemi diplomával (vagy akár doktorival) sem. Ugyanakkor azt tudom, hogy inkább keresek majd kevesebbet (vagy elmegyek máshová), de ezt szeretném csinálni az életemben, mert más munkában egy életen keresztül nem érezném jól magam. Olyat kell tanulni, amiben el is tudod képzelni, hogy tudsz dolgozni/szeretnél dolgozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!