Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy ennyire...

Miért van az, hogy ennyire beszakadt a ponthatár (a könnyű érettségi ellenére is) a BME-n? Azaz egyetem elvesztette presztízsét?

Figyelt kérdés

Régebben még jó hírneve volt, elit egyetemnek számított. De most... már ilyen rongyos 350 ponttal is be lehet kerülni oda villamosmérnök, mérnök informatikus meg ilyen szakokra is.

Mi az oka annak, hogy ennyire felhígult az oda jelentkezők mennyisége és színvonala?

aug. 3. 13:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nem értem, hogy mire akarsz kilyukadni. Az emelt értéke 100%, a normál érettségié 67%. Én anno 402 ponttal bekerültem gazdasági szakra államira. Ha idén felvételizek, akkor nem lett volna ennyi pontom, mert átalakult a pontszámítási rendszer. Ergo, idei év pontjait nem lehet hasonlítani a tavalyihoz. Illetve lehet, csak nincs sok értelme. Almát a körtével.
aug. 5. 17:04
 12/14 anonim ***** válasza:

#11 ezt rosszul tudod.

Akkor 67% az értéke, ha nincs emleted. De nyilván aki komolyabb szakra megy, pl BME azokhoz muszáj legalább egy emelt. Tehát 100%-osan beszámítanak a közepei is.

Szóval de, lehet hasonlítani a tavalyihoz. Max az adott szakon elfogadott intézményi pontok okozhattak változást

aug. 5. 17:14
 13/14 anonim ***** válasza:

#12 Neked ez az infót honnan van? Ha időd engedi, kérlek, ossz meg velem egy linket, vagy csak a forrást nevezd meg, mert erről még nem hallottam és a neten sem találom nyomát.

Vagy úgy érted, hogy a BME-n van így?

De még ha így is lenne (legjobb tudomásom szerint nincs), akkor is leszorítja az új rendszer a pontszámokat, mert sokan egyáltalán nem emelteznek. Persze, a BME jó egyetem, magasan veri sok társát, de BME-re is vesznek fel közel sem éltanulókat.

aug. 5. 18:45
 14/14 anonim ***** válasza:

A középszintű érettségik valóban csak 67%-ot számítanak, idén érettségiztem és a BME-re jelentkeztem.

Én úgy tapasztalom, hogy az ország legtöbb egyetemén 20-30, durvább esetben 50+ pontot csökkent a ponthatár, nem csak a BME-n. Viszont több ismerősöm tanul/tanult ott, és az összestől azt hallom, hogy bekerülni egyszerű, bentmaradni nem. 2 ismerősöm az első évben ki is bukott. Nem egy tankörről hallottam, hogy az évek alatt több mint a fele kibukott.

Az alacsony ponthatárok szerintem egyrészt az új NAT-nak köszönhetőek, amik egy-két tantárgy érettségi vizsgájában nagy változást okoztak, pl. a magyar érettségi új műveltségi tesztje.

Másrészt a felvételi rendszer teljes megváltozása, ebbe beleszámítva a kétharmadolós rendszert, miszerint ha nincs 2 emelt érettségid, akkor esélyed sincs kimaxolni az érettségi pontokat.

De had emeljem azt is ki, hogy az én évfolyamom nagyrésze online oktatásban kezdte a gimit, így szerintem határozottan "gyengébb" évfolyam vagyunk, hiszen nem volt mire építkeznünk. Szinte minden évfolyamtársam panaszkodott, hogy a 9.-es tudása 0, anélkül pedig hiába tanulná meg a többi évfolyam anyagát. Szóval talán ez is beleszámíthat...

aug. 24. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!