Miért van az, hogy ennyire beszakadt a ponthatár (a könnyű érettségi ellenére is) a BME-n? Azaz egyetem elvesztette presztízsét?
Régebben még jó hírneve volt, elit egyetemnek számított. De most... már ilyen rongyos 350 ponttal is be lehet kerülni oda villamosmérnök, mérnök informatikus meg ilyen szakokra is.
Mi az oka annak, hogy ennyire felhígult az oda jelentkezők mennyisége és színvonala?
Be tudod bizonyítani, hogy könnyű volt az érettségi?
Érted, hogyan változott a pontszámítás?
Szerinted a tavalyi 333-hoz képest az idei 320 olyan egetrengető különbség?
Kb minden szaknál nagy visszaesés volt az idén.
És igen, bent maradni nehezebb mint bekerülni
"Mi az oka annak, hogy ennyire felhígult az oda jelentkezők mennyisége és színvonala?"
Nézd meg a férőhelyek számának a változását. Régen az elhivatott emberek jelentkeztek ezekre a képzésekre, aztán felkapták mert milliós bérek, home office meg anyámkínja és minden tehetségtelen fos informatikus vagy villamosmérnök akar lenni, ennek megfelelően pár év alatt jóval többszörösére emelték a férőhelyek számát.
A válasz egyszerű. Az idei év ponthatárait nem lehet összevetni a korábbi év ponthatárival, mert teljesen megváltozott a pontszámítási rendszer. Persze, hogy "beszakadtak", hiszen a normál érettségik súlya csökkent, és az egyetemek teljesen máshogy osztogatják a pluszpontokat is.
Ne feledjük, hogy mostantól az egyetemeket egymáshoz sem lehet mérni, mert pl. ha X egyetem mindenre pluszpontokat szór a jelentkezőknek - arra is ha kék a szemük vagy nagy a fülük - akkor X egyetemen automatikusan felmegy a ponthatár, míg Y egyetem, ami a pluszpontokat sokkal szűkmarkúbban méri, látványosan alacsonyabbak lesznek. Vagyis pont a szigorúbb egyetemen lesz LÁTSZÓLAG könnyebb bejutni, hiszen alacsonyabb a ponthatár. Na igen, de azt az alacsonyabb ponthatárt sokkal nehezebb elérni, megugrani.
Igen, és ha egy tárgyból emelteztek, akkor már simán százalék alapján számítják a közepeket is...
Tehát ezen a téren nincs változás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!