Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Kollégiummal kapcsolatos...

Kollégiummal kapcsolatos kérdéseimre tudnátok válaszolni?

Figyelt kérdés

PTE ÁOK-ra nyertem felvételt szeptembertől és kolis szeretnék lenni. A családban nincs olyan, aki egyetemen a közelmúltban kolis volt, viszont rengeteg kérdésem lenne. Többek között:

Mikor megvan, melyik koliba vettek fel, mikor láthatom a szobámat legelőször?

Miket érdemes mindenképpen vinni?

Lehet választani szobát, vagy csak beosztanak valahova?

Szobatársat lehet választani, vagy szintén beosztanak?

Mikor tudnám meg ki lett a szobatársam?

A takarítás, hogyan működik a koliban? Mindent a lakóknak kell, vagy van takarítás?

Ha valaki tájékozott ezügyben akár privátban is szívesen beszélgetnék a témáról.

2024. júl. 31. 23:54
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem túl frissek az infóim, 3 évvel ezelőtt hagytam ott Pécset, de azért amire tudok válaszolok. (Meg én csak a Szántóban laktam, így erről tudok nyilatkozni, a többi koliban nem tudom mi a helyzet.)

"Mikor megvan, melyik koliba vettek fel, mikor láthatom a szobámat legelőször?"

Beköltözéskor, ami általában az első szorgalmi hét előtti hétvége. Viszont egy adott kollégiumon belül a legtöbb szoba ugyanúgy néz ki, szóval ha megnézed a honlapon lévő képeket, akkor nagyjából tudni fogod mire számíthatsz.

"Miket érdemes mindenképpen vinni?"

Hát alapvetően mindent nektek kell vinni. Felmosó, felmosó vödör, seprű, kuka, tisztítószerek, mosogató szivacs, kézmosó, wc papír, szennyestartó, hosszabbító, wifi router(!!!), esetleg nyomtató. Ha olyan koliba vesznek fel, ahol van saját konyha a blokkban, akkor edényeket is kell vinni, mert nem jár hozzá semmi, csak egy üres hűtő. Szóval kell lábos, serpenyő, fazék, fakanál, szűrő, merőkanál, burgonyatörő, húsklopfoló, kőmozsár, (sajt)reszelő, tölcsér, konzervnyitó, mérőpohár, sodrófa, dugóhúzó, kézi habverő, kések, hámozó, edényfogó, konyharuha, vágódeszka, sótartó, konyhai mérleg, csöpögtető, vízforraló, mikró, kenyérpirító, evőeszköz tároló, kávéfőző stb.. Viszont érdemes megbeszélni a blokktársakkal, hogy ki-mit hoz, mert amúgy nincs sok hely és fölösleges pl 4 felmosó egy blokkba.

Talán egy takarót, meg egy nagy párnát kapsz (bár ebben most nem vagyok 100%-ig biztos), meg egy asztali lámpát nálunk adtak annak, aki kért. Ha a koliban tervezel mosni, akkor egy kisebb lavor nem árt (amiben a ruhákat le tudod vinni a mosógépekhez), plusz valami pici, összecsukható szárító.

Meg persze saját részre, a mindennapi dolgok, amikre szükséged van.

"Lehet választani szobát, vagy csak beosztanak valahova?" "Szobatársat lehet választani, vagy szintén beosztanak?"

Ha van ismerős és ismeritek a kolit, akkor szobaszám szerint lehet foglalni előre, egyébként ők osztanak be oda, ahol maradt hely. Mikor a beköltözés van, akkor már nem lehet válogatni, addigra kész lesz a beosztás.

"Mikor tudnám meg ki lett a szobatársam?"

Ezt sajnos nem tudom, mert én a gimis osztálytársaimmal költöztem, de van egy olyan sejtésem, hogy csak beköltözéskor.

"A takarítás, hogyan működik a koliban? Mindent a lakóknak kell, vagy van takarítás?"

A blokkon belül nektek kell, a közös használatú tereket viszont takarítják.

Remélem tudtam egy kicsit segíteni. Talán majd ír valaki más is, akinek frissebb infói vannak.

2024. aug. 1. 01:21
 2/3 anonim ***** válasza:
92%

Az első tök jó részletes választ adott, csak pár apróságot látok másképp. Szerintem totàlisan felesleges minden létező konyhai eszközt felhalmozni egy koliban. Nem is arra való a hely, hogy naponta óriási főzőcskét rendezz, meg közös is lesz másokkal a konyha, akikhez igazodni kell majd. Szóval én az abszolút alapcuccokon kívül első körben olyasmit biztos nem vinnék.

A lavór vagy ruháskosár szintén csak a helyet foglalja, felesleges. Ugyanezt megoldhatod egy nagy szatyorral, amit utána összehajtva beteszel a fiókba.

2024. aug. 1. 07:21
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem tudom.. Nálunk a 4 emberből 3-an főztünk magunkra, így ha nem is minden nap, de másnaponta valaki mindig befoglalta a konyhát, szóval mi eléggé kihasználtuk a fenti készletet. A hellyel nálunk nem volt probléma, ennyi cucc bőven elfér ha beköltözés előtt összebeszélnek és mindenből csak egyet visznek.

A szennyes valóban nem létszükséglet, bár nekem az ágy végénél pont elfért és így kényelmesebb volt, mint a zacsis megoldás. Lavor viszont nagyon jól jött, amikor pl egy ruhát be kellett áztatni, vagy csak gyorsan kézzel akartam kimosni valamit. A szekrény tetején tároltam, sose volt útban. Amúgy a Szántóban szerencsére van elég hely pakolászni, nem az a tipikus zsúfolt koli így, hogy csak ketten vannak egy szobában.

Még annyi jutott eszembe, hogy egész alakos tükör nincs a blokkokban, szóval ha szükséged van rá, akkor azt magadnak kell vinned.

2024. aug. 2. 04:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!