A pedagógusoknak jelenleg mennyi az átlagos nettó fizetésük?
"De egy picit a költségekről, egy sima átlag albérlet egy nagyobb városban 120-150 ezer"
Inkább olyan 200-300E már... :(
14
"Azt nem értem hogy akinek az a célja hogy minél több pénzt keressen az miért tanul tanárnak? Miért nem néz utána hogy egy tanár mennyit keres mielőtt annak tanul egyetemen 6 éven keresztül?
Sajnos az ilyen az embereket nem tudom megsajnálni akik arra nem képesek hogy utánna nézzenek hogy egy adott diplomával mennyit keres."
Nem kell sajnálni a tanárokat. :)
Majd sajnáld a gyerekedet, vagy unokádat, aki már nem fog színvonalas közoktatásban részesülni. És sajnáld magadat, mert neked kell kicsengetni a sok pénzt a magánoktatásra (lásd az egészségügy), ha nem egy gyerek-megőrzőben szeretnéd tudni a csemetét, hanem eljuttatni valahogy az egyetemre. Tanár mindig fog kelleni, így vagy úgy.
"Mennyit keresnek a tanárok?
Pályakezdők legkisebb bére gyakornokként: bruttó 528 ezer forint,
Pedagógus I.: legkevesebb bruttó 538 ezer forint,
Pedagógus II.: bruttó 555 ezer forint,
Mestertanárok: legkevesebb bruttó 630 ezer forint,
kutatótanárok: minimum bruttó 750 ezer forint."
A mi iskolánkban ez úgy néz ki, hogy körülbelül mindenki a kategóriája legalját kapta az évek számától függetlenül.
Nálam a ped1 minimum van, 9 év tapasztalattal.
A kapott bért a statisztikák szerint is érdemes górcső alá venni, hiszen a pedagógus átlagéletkor körülbelül az 50 éves kor. Több év tapasztalattal nagyon kevés ez a fizetés... És kiemelném, hogy nálunk egyáltalán nincs plusz bevétel (13./14. havi fizetés, egészségpénztár, bónusz, cafetéria, szép-kártya, ruhapénz, stb)
"Azt nem értem hogy akinek az a célja hogy minél több pénzt keressen az miért tanul tanárnak? Miért nem néz utána hogy egy tanár mennyit keres mielőtt annak tanul egyetemen 6 éven keresztül?
Sajnos az ilyen az embereket nem tudom megsajnálni akik arra nem képesek hogy utánna nézzenek hogy egy adott diplomával mennyit keres."
Ja, és tényleg döntöttek a fiatalok, ne aggódj! :D Már bőven nem választják ezt a szakmát. Szintén linkelem a statisztikákat: [link]
Hamarosan egyáltalán nem lesz tanár. Nálunk is sok a nyugdíjas oktató. Náluk el lehet képzelni, hogy mennyi motivációjuk van. Mondom: semmi. De nincs más, aki vállalja helyettük a munkát. Sebaj! Majd ha a katonákat vetik be... [link]
Sógornőm oviban dolgozik, ott is óriásit esett a színvonal, mert nincs elég óvónő. De ezt simán megoldotta a kormány rendeletekkel, hogy már nem is kell annyi foglalkozást tartani, és kész. 2 óvónő helyett elég 1 is. Délelőtti és délutáni fejlesztés helyett, bőven elég csak délelőtt. Probléma kipipálva.
Csak ugye mindannyian látjuk azt a rengeteg tanulási problémás gyereket a suliban... Sajnos ők nem kapták meg kicsiként a megfelelő fejlesztéseket...
Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy ezt miért nem mindenki egy óriási társadalmi problémának látja. Nem... Ehelyett jobb a tanárokat szidni. :( Tanárként számomra ez borzasztó érzés...
Szóval kezdjétek/kezdjük el gyűjteni a pénzt kisbaba kortól, mert súlyos millió forintok fognak kelleni az oktatáshoz! Ez már egyértelmű, csak kicsit bibis lesz, amikor le fog esni a tantusz...
"Akkor nem értem hogy minek tüntetnek ha ennyire jó a fizetésük..."
És akkor íme a friss statisztika a bajok mértékéről: [link]
"Csapodi Csaba matematikus, az ELTE Tanárképző Központjának igazgatója pedig úgy fogalmazott, a döntéshozóknak látniuk kellene, a jó oktatáshoz hatékony pedagógusok, hatékony pedagógusokhoz pedig versenyképes fizetés kell. Hozzátette: nem attól válik valaki jó tanárrá, mert jó a fizetés. Hanem a versenyképes bérezés miatt olyan jó képességű fiatalok is ezt a pályát választhatják, akik korábban inkább lemondtak a tanári hivatásról."
Sajnos én is ezt tudom mondani a saját diákjaimnak a suliban... :( Ha tehetik, akkor a versenyszférában helyezkedjenek el, mert a tanárság rettentően bizonytalan jövőkép. Mindemellett pedig rémes a közmegítélés is, az állandó szekírozás, becsmérlés a fenntartótól, a szülőktől, a kormánytól (itt az új TÉR-rendszer), a társadalomtól. Egyedül a diákok miatt éri meg ez a szakma, meg hogy azt érezd, hogy valami jót teszel a világban.
Az lesz a baj, hogy a tanárhiányt nem tudják majd külföldi vendégmunkásokkal megoldani, egyszer talán ez is eljut majd a fejekbe.
Én nem sajnálom őket, másoknak is kikell egészíteni a fizetésüket másod+ harmadállással. Vagy maszekolnak valamit. Mindegy, de többlábon állnak. A tanároknak meg ott a nyári, őszi, téli, tavaszi szünet amikor tetszés szerint beis lehet vállalni dolgokat. Lehet korrepetálni is, de akár pincérkedni is. Vagy kitanulni mégegy szakmát, pl pillázás, körmözés, fiúknak autószerelés, heggesztés, villanyszerelés… akármi.
Mások is így csinálják. Ritka az a fizetés ami túlóra nélkül jó lenne.
28
"akár pincérkedni is. Vagy kitanulni mégegy szakmát, pl pillázás, körmözés, fiúknak autószerelés, heggesztés, villanyszerelés… akármi"
Nem a munka miatt, mert ezek is tök jó szakmák, hanem mert nem ezért megy az ember egyetemre (ami 5 év), hogy egy tanfolyamos és/vagy 1-2 éves szakmát végezzen később. Plusz még tanárként különböző minősítéseken is át kell esni: ped1 kötelező, de ezen felül ped2, mesterpedagógus, kutatópedagógus (ehhez doktori fokozat is kell).
"Én nem sajnálom őket, másoknak is kikell egészíteni a fizetésüket másod+ harmadállással."
Sajnos a másod és harmadállások mind mind a főállásról viszik el a fókuszt. Tudom, mert nekem is van másod, harmadállásom még. Ennyi ember után zsibbad az agyam komolyan... Sokkal jobban örülnék, ha ezt a sok plusz energiát mondjuk abba tudnám fektetni, hogy filmklub-ot tartunk a suliban, vagy vendégelőadót hívok, vagy tanulmányutat szervezek. De ezek azok, amikre már egyszerűen nem marad energiám, pedig így is nyomtam az évet azért rendesen.
De ahogy fentebb is írtam, szerintem sajnáljátok a gyerekeket/diákokat, ők a legnagyobb vesztesek. A pillás, körmös, hegesztő nem fog tudni másod, harmadállásban tanárkodni.
Plusz szerintem nem normális, hogy nem lehet egy tisztességes, nyugodt, még pénz is félretevő életet élni egy 40 órás állással.
Ha mások is így vannak vele, akkor számomra érthetetlen, hogy miért nincsenek már réges rég az utcán... Szóval ez nem hinném, hogy megoldás, hogy ha nekem rossz, akkor legyen mindenkinek rossz:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!