Hogyan végezzem el az orvosit?
Pár éve már végeztem a tanulmányaimmal, van is egy közgazdász diplomám, de nagyon szeretnék jelentkezni az orvosira. Nagyon erős a motivációm és rájöttem, hogy szeretnék adni neki egy esélyt, viszont sajnos állami féléveimből már csak 6 van, így a második felét valószínűleg fizetnem kéne. (Erre személyi kölcsön még jó megoldás is lenne, de)
Mellette dolgozni szinte lehetetlen, de albérletben élek, így nem engedhetem meg, hogy ne legyen semmi bevételem.
Láttam, hogy Kanadában és USA-ban szükséges egy 4 éves alapozó BSc, biosz vagy kémia, valami ami kapcsolódik hozzá, utána következik a 4 év sima orvosi.
Gondoltam rá, hogy itthon megcsinálnám a bioszt, amit elvileg ott elfogadnának alapnak, de az azt követő tandíj és megélhetés ott is horrobilis, nem hiszem, hogy ha itthon nem, akkor ott lehetne mellette dolgozni bármit is.
Van valami jó tanácsotok, amivel ez kivitelezhető lenne vagy ötlet vagy csak egyszerűen mondjak le erről az álmomról?
Szerintem felesleges kiskaput keresni, el kell döntened hogy rásznánod-e azt a pénzt, vagy sem. Azt még kalkuláld bele hogy csúszhatsz is, mert nem ritka jelenség.
Kanadába pedig nem lehet csak úgy kimenni.
Én a leírtak alapján kicsit azt érezm hogy nálad ez egy fellángolás, de nem tudod valójában milyen is az orvosi, az egyetem mivel jár és később a munka. Nyilván nem véletlen döntöttél a jelenlegi szakod mellett, szerintem ne kergess ilyen dolgokat mint az orvosi, mert nagyon rosszul jöhetsz ki belőle. Én ezt tanácsolom.
#3 köszi a tanácsot!
Őszintén szólva, nem gondolom, hogy fellángolás lenne. 10 éves korom óta mindig is orvos akartma lenni, de a szüleim folyton lebeszéltek azzal, hogy nem vagyok ahhoz elég okos, túl nehéz nekem, nem vagyok odavaló, úgy sem tudnám megcsinálni stb. Az ő nyomásukra kellett a gazdasági irányba mennem, mert az egy jól fizető, biztos jövőt adó szakma.
Sosem támogattak ebben. Mióta az eszem tudom, folyton azon gondolkodom, hogy valahogy el kellene végeznem, mert nekemvaló. Ez mindig jelen volt az életemben.
Persze nem zárja ki, hogy igazad legyen, de valamiért én nem érzem azt, hogy ez egy fellángolás lenne, de természezesen elgondolkodom azon, amit írtál.
Az USA/Kanada nem jó opció, mert alsó hangon 4 év ottani tandíjat és lakhatást kell kifizetned az itteni 3 helyett.
Szerintem az az igazi kérdés, hogy miben lenne jobb neked, ha orvos lennél. Nem az, hogy mi lett volna ha, mert az már nem lesz. Hanem hogy mi lenne akkor, ha elvégzed, 6+ kínkeserves év után, lemegy a győzelmi mámor... hogyan tovább? Mennyivel lennél előrébb, mint ha mondjuk a jelenlegi szakmádban képeznéd magad tovább? Mi van, ha elsőéves rezidensként rájössz, hogy utálod az egészet? Persze, visszamehetsz közgazdásznak, de megéri ezt a rizikót vállalni?
Nagyon sok tényezőt miatt mérlegelned kell a döntésedet, de ezt csak te tudod eldönteni, mi, külső szemlélők nem látunk bele a fejedbe.
Hány éves vagy? Mi a neved? Szeretnél családot alapítani? Van esetleg párod, házasságban élsz-e? Ki fog eltartani az egyetemi éveid alatt? Dolgozni nemigen tudsz majd orvosi mellett.
Megosztom a saját történetemet, hátha segít:
26 évesen vágtam bele az orvosi egyetembe, másoddiplomaként, 4 db támogatott állami félévvel. Nő vagyok, házasságban élek, alkalmai, hétvégi munkákat végzek az egyetem mellett, hogy ne a férjemre háruljon minden munka. Hatalmas mennyiségű a tananyag, időm nem sok mindenre jut a tanulás mellett, nehezen osztom be az időmet. Azzal számolj, hogy 6 év alatt azok szokták elvégezni aki nagyon elszánt és valaki eltartja, tehát semmi másra nem kell fókuszálnia.
Szerintem ezt a külföldi tanulás dolgot felejtsd el, az USA-ban még az amerikai állampolgárok is megverekszenek a helyekért (200 millió forint is lehet a tandíj a végére), nemhogy egy bevándorló. Itthon sokkal jobbak a lehetőségeid és ingyen is tudsz tanulni x félévet.
Ha a fent említett kérdéseimre pozitív és kielégítő választ tudsz adni akkor szerint kezd el, nem a legjobb érzés a “mi lett volna ha” mondattal kelni és feküdni minden egyes nap. Mivel osztatlan képzés az első év végén abba tudod hagyni büntetlenül.
Ha esetleg kérdésed lenne, hogy milyen is az egyetem így, nem tradicionális úton, idősebb fejjel, írj bátran!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!