Turizmus egyetemen számolnak be éveket hogyha turisztikai technikus végzettségem van?
Bár a #1 jót írt, a második mondat azért nem teljesen igaz.
Valóban nem éveket számolnak be. De tantárgyat viszont igen, ha megegyezik a tananyag.
Bár turisztikai szakokon nem tudom hogy van, de mérnökin be szokták.
Én amikor kezdtem az SZTE-MK-n, nekünk kifejezetten felhívták erre a figyelmünket.
Ha valaki végzett valamilyen mérnöki kategóriába tartozó szakmát akár OKJ-n akár annak az utódképzésein, akár hagyományosan szakközépben/szakiskolában/technikumban;
az kérjen el tárgytematikákat a korábbi képzési intézményétől, mert kreditelismerési időszakban lehet kérni tárgyak elengedését.
Például aki elvégzett egy villanyszerelő OKJ-t, az el tudott fogadtatni tárgyat, így automatikusan elismerték neki az Elektronika I. tantárgyat.
Aki CNC-s vagy valamilyen gépi forgácsoló szakmát végzett, annak elismerték az Anyagismeret I-II. tárgyakat. Ezek között volt olyan is, aki egy jobb helyre járt, így ő még a Gépelem I. tárgyat is el tudta engedtetni.
Volt aki közgazdasági szakközépből jött, de egy nevesebb komoly iskolából ahol rámentek a valós ismeretekre így a tematika elég volt ahhoz, hogy elfogadtassa a Mikroökonómia, Makroökonómia, Vállalati Gazdaságtan tantárgyakat.
Mivel az egyetemi első két szemeszter tantárgyainak tematikája arra a feltételezésre alapul, hogy az csak az alap gimnáziumi szintű tudás van meg, így a szakmai tárgyak csak sokszor csak bevezető szintűek.
Éppen ezért, aki tanult szakmát, azoknak általában megvan az ismerete az első két szemeszter szakos tárgyaihoz.
De természetesen ez tárgytematika függvénye!
Ezért kell a középfokú intézménytől elkérni részletes tematikákat (csak meg kell mondani, hogy egyetemi kreditelismeréshez kell, és azonnal tudni fogják milyen részletességgel kell megadni), azt leadni a TO-n, ők pedig majd összevetik a saját tematikájukkal.
Ha legalább 90%-ban (nem pontos érték, a lényeg hogy nagyrészt) megyegyezik, akkor elfogadják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!